Sh. Abe įsuko skandalas dėl piniginės aukos prieštaringai vertinamam veikėjui | Diena.lt

SH. ABE ĮSUKO SKANDALAS DĖL PINIGINĖS AUKOS PRIEŠTARINGAI VERTINAMAM VEIKĖJUI

  • 0

Japonijos vyriausybės vadovas Shinzo Abe (Šindzas Abė) penktadienį dar kartą atmetė kaltinimus, jog davė pinigų prieštaringai vertinamam vienos švietimo įstaigos vadovui, atsidūrusiam besiplečiančio politinio skandalo epicentre.

Nacionalistinių pažiūrų Yasunori Kagoike (Jasunoris Kagoikė) ketvirtadienį prisaikdintas liudijo gavęs iš Sh.Abe 1 mln. jenų (9 tūkst. JAV dolerių). Jo teigimu, šiuos pinigus 2015 metais jam perdavė premjero žmona.

Y.Kagoike liudijimas buvo tiesiogiai transliuojamas per nacionalinę televiziją.

Y.Kagoike jau daug savaičių yra žiniasklaidos dėmesio centre dėl sandorio, per kurį su didžiule nuolaida įsigijo iš vyriausybės žemės sklypą naujos mokyklos statyboms.

Sh.Abe, kurio populiarumui buvo suduotas rimtas smūgis, nekart viešai neigė davęs Y.Kagoike pinigų ir žadėjo atsistatydinti, jei bus nustatyta, kad jis susijęs su tuo žemės įsigijimo sandoriu.

Penktadienį premjeras tai dar kartą paneigė ir paviešino savo žmonos elektroninį susirašinėjimą su Y.Kagoike sutuoktine.

„Susirašinėjime nė žodžiu neužsimenama apie jokį milijono jenų sandorį“, – sakė Sh.Abe parlamente, turėdamas galvoje tuos elektroninius laiškus.

„Paviešinau visus elektroninius laiškus, kad išsklaidyčiau visas abejones“, – sakė premjeras ir apkaltino Y.Kagoike, kad šis atskleidė tik „dalį informacijos“, kai liudijo prisaikdintas.

Analitikai sako, kad tokia piniginė auka tikriausiai nebūtų laikoma neteisėta, tačiau jei paaiškėtų, kad pinigai iš tiesų buvo perduoti, tai neabejotinai pakenktų premjero reputacijai, turint galvoje, kaip atkakliai jis tai neigė.

Sh.Abe taip pat neigė daręs politinį spaudimą biurokratams, kad padėtų Y.Kagoike, kai šis pirko valstybinę žemę, norėdamas įgyvendinti dabar jau žlugusį pradinės mokyklos statybų projektą.

Šis skandalas sukėlė didžiulį ažiotažą Japonijoje ir prie to nemažai prisidėjo itin kontroversiška Y.Kagoike, kurio požiūris į švietimą smarkiai kertasi su visuomenės požiūriu, asmenybė.

Y.Kagoike vakariniame Osakos mieste vadovauja mokyklai, propaguojančiai radikalų nacionalizmą, kuris buvo persmelkęs Japonijos švietimo sistemą baigiantis Antrajam pasauliniam karui.

Vyriausybės vadovas Sh.Abe atmetė opozicinių partijų raginimus oficialiai apklausti jo žmoną.

Tačiau šalies laikraščiai pritarė opozicijos raginimams.

„ Mums reikia daugiau liudijimų“ iš biurokratų, politikų ir Sh.Abe žmonos, savo vedamajame rašo įtakingiausias šalies verslo dienraštis „ Nikkei“.

Penktus metus prie vyriausybės vairo stovinčiam Sh.Abe iki šiol pavyko išvengti didesnio masto skandalų , aptemdžiusių jo pirmąją kadenciją premjero poste 2006-2007 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS