Šiaurės Korėja po nutraukto viršūnių susitikimo siūlo tolesnes derybas | Diena.lt

ŠIAURĖS KORĖJA PO NUTRAUKTO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMO SIŪLO TOLESNES DERYBAS

  • 0

Šiaurės Korėja penktadienį pažadėjo tolesnes derybas su JAV, abiem šalims po nutraukto viršūnių susitikimo Hanojuje nustatant savo pozicijas, bet stengiantis palikti atviras duris.

Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) ir JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) susitikimas Vietnamo sostinėje ketvirtadienį chaotiškai nutrūko atšaukus bendrą pasirašymo ceremoniją, bendrus pietus ir nepaskelbus jokio bendro komunikato.

Abu lyderiai dėl aklavietės kaltino vienas kito kategoriškumą. D. Trumpas sakė, kad Pchenjanas norėjo visų dėl branduolinių ginklų programos paskelbtų sankcijų panaikinimo.

D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas Hanojuje

Scanpix nuotr.

Šiaurės Korėjai itin neįprastame, vėlai ketvirtadienį paskelbtame užsienio reikalų ministro Ri Yong Ho (Li Jong Ho) pranešime buvo sakoma, kad Pchenjanas siekė tik dalinio sankcijų sušvelninimo mainais į branduolinės ir raketų programos atsisakymą.

„Jei JAV iš dalies panaikins tas sankcijas,.. kurios kliudo civilinei ekonomikai ir mūsų žmonių gyvenimui, mes visam laikui ir visiškai, stebint JAV ekspertams, išmontuosime visus branduolinės gamybos objektus Jongbjono vietovėje“, – žurnalistams pareiškė Ri Yong Ho. Pasak jo, tai geriausias pasiūlymas, kokį tik galima pateikti.

Tačiau Šiaurės Korėjos oficialioji naujienų agentūra KCNA penktadienį pranešė, kad abu lyderiai Hanojuje „konstruktyviai ir atvirai apsikeitė nuomonėmis“.

Šių šalių – kariavusių priešingose formaliai dar nepasibaigusio Korėjos karo fronto pusėse – santykiai ištisus dešimtmečius „pasižymėjo nepasitikėjimu ir priešiškumu“, o kuriant naujus santykius iškilo „neišvengiamų sunkumų“, sakoma pranešime.

Susitikimą Hanojuje KCNA pavadino sėkmingu ir pranešė, kad Kim Jong Unas pažadėjo D. Trumpui kitą susitikimą.

Panašiai prieš išvykdamas iš Hanojaus kalbėjo ir D. Trumpas: jis išreiškė viltį, kad vėl susitiks su Kim Jong Unu.

„Kartais reikia išeiti ir tai kaip tik buvo vienas iš tokių kartų, – žurnalistams pasakė D. Trumpas. – Užuot daręs greitai, esu linkęs daryti tai teisingai.“

Jis taip pat patvirtino savo „artimus santykius“ su Šiaurės Korėjos lyderiu ir sakė: „Mes tiesiog patinkame vienas kitam... Mūsų santykiai šilti ir tikiuosi, kad tokie ir liks. Manau, taip ir bus.“ 

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džejinas) savo ruožtu penktadienį pareiškė, kad Hanojaus susitikime buvo pasiekta „reikšmingos pažangos“.

„Abu lyderiai ilgai diskutavo, sustiprino tarpusavio supratimą ir pasitikėjimą“, – sakė jis.

Hanojaus susitikimo baigtis turėjo smarkiai nuvilti Pietų Korėjos prezidentą, kuris pernai tris kartus susitiko su Kim Jong Unu ir aktyviai skatino diplomatiją tarp Vašingtono ir Pchenjano.

Moon Jae-inas planavo šią savaitę pristatyti naujo ekonominio bendradarbiavimo tarp abiejų Korėjų detales. Dabar jam neabejotinai teks aiškintis dėl savo taikingos politikos Pchenjano atžvilgiu. Visgi prezidentas leido suprasti neketinąs keisti kurso.  

Abu lyderiai ilgai diskutavo, sustiprino tarpusavio supratimą ir pasitikėjimą.

„Milijardai dolerių“

Hanojaus viršūnių susitikimo baigtis nepateisino prieš jį puoselėtų didelių lūkesčių dėl galimo proveržio. Pernykštis istorinis lyderių viršūnių susitikimas Singapūre, kurio metu kritikai pasigedo esmės, baigėsi tik miglotu Kim Jong Uno pažadu siekti „Korėjos pusiasalio visiškos denuklearizacijos“. Po jo diplomatinės pastangos įstrigo šalims nesutariant, ką tai iš tiesų turėtų reikšti.

Kaip sakė JAV aukšto rango pareigūnai, likus maždaug savaitei iki susitikimo Hanojuje Šiaurės Korėjos atstovai pareikalavo, kad būtų atšauktos visos Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos 2016 metų kovą Šiaurės Korėjai paskelbtos ekonominės sankcijos.

Ankstesnėmis priemonėmis daugiausia siekta užkirsti kelią perduoti Šiaurės Korėjai technologijų, o pastarieji suvaržymai nukreipti prieš kelias itin svarbias jos pramonės šakas, įskaitant akmens anglių, geležies rūdos, jūrų gėrybių bei tekstilės produktų eksportą, atnešdavusį uždaram režimui milijonus dolerių pajamų. Jie buvo įvesti tikintis priversti Pchenjaną padaryti nuolaidų.  

„Iš esmės tai buvo sankcijos visiems sektoriams, išskyrus ginkluotę, – žurnalistams sakė aukštas JAV pareigūnas. – Tai sudaro daugybę milijardų dolerių.“

Anot jo, mainais Pchenjanas pasiūlė uždaryti „tik dalį Jongbjono komplekso“ – tai didžiulė teritorija su daugybe įvairios paskirties objektų. Be to, pasak minėto pareigūno, Šiaurės Korėja, manoma, turi ir kitų urano sodrinimo gamyklų. 

D. Trumpas paragino Kim Jong Uną susitarimo vardan „pastatyti visą sumą“, sakė pareigūnas ir pridūrė, jog Vašingtonas taip pat tam pasirengęs.

„Ant stalo turi būti ir ginklai“, – kalbėjo pareigūnas, turėdamas galvoje Pchenjano turimas atomines bombas ir tarpžemynines balistines raketas, galinčias pasiekti JAV žemyninę dalį. 

Procesas tęsiasi ir Vašingtonas palankiai vertina būsimas galimybes, sakė pareigūnas ir pridūrė: „Vis dar esama galimybių kalbėtis.“

„Amerikietiški kalneliai“

Analitikai sako, jog faktas, kad Hanojuje nepavyko pasiekti susitarimo, nereiškia derybų pabaigos.

„Nemanau, jog tai katastrofa, ir tai neužbaigia dialogo proceso“, – sakė Chrisas Greenas (Krisas Grinas) iš Briuselyje veikiančios „Tarptautinės krizių grupės“ (ICG).

D. Trumpas negalėjo sau leisti Hanojuje sudaryti vadinamojo „blogo susitarimo“, sakė ekspertas ir pridūrė: „Manau, tai padeda jam atrodyti kietam, toliau tęsti visa tai“.

Tačiau kiti analitikai atkreipė dėmesį, jog viršūnių susitikimui nebuvo tinkamai pasirengta, turint galvoje smarkiai besiskiriančias šalių pozicijas ir didžiulius nuomonių skirtumus, kurių nepavyko sumažinti.

Politinių konsultacijų centro „Eurasia Group“ analitikas Scottas Seamanas (Skotas Simenas) pažymėjo, kad abu lyderiai sugrįžę namo turės peržiūrėti savo strategijas. 

„D. Trumpo laukia iššūkis paneigti prielaidas ir kritiką, kad jo savita prieiga pati savaime yra problema ir gali trukdyti JAV pastangoms likviduoti Šiaurės Korėjos grėsmę“, – rašė jis.

Joelis Witas (Džoelis Vitas) ir Jenny Town (Dženi Taun) iš autoritetingo tinklalapio „38 North“ sakė, jog anksčiau būta būgštavimų, kad D. Trumpas „ketina padaryti per didelių nuolaidų“. Tačiau jis pasielgė priešingai ir siekia geresnio susitarimo, pažymėjo analitikai.

„Abu lyderiai daug investavo į šį procesą, todėl reikia tikėtis, kad šis nesėkmingas viršūnių susitikimas tebus tik dar vienas pasivažinėjimą amerikietiškais kalneliais primenančio D. Trumpo prezidentavimo etapų“, – rašė jie.

Tačiau jei Šiaurės Korėjos procesas įstrigs, o D. Trumpą užklups didesnės vidaus problemos, Pchenjanas gali būti išbrauktas iš prezidento prioritetų sąrašo, įspėjo analitikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS