Šiaurės Korėja reikalauja JAV pasirašyti taikos susitarimą | Diena.lt

ŠIAURĖS KORĖJA REIKALAUJA JAV PASIRAŠYTI TAIKOS SUSITARIMĄ

  • 2

Jungtinės Valstijos turi sutikti pasirašyti taikos susitarimą su Šiaurės Korėja, kad būtų sumažinta įtampa ir įtvirtinta taika Korėjos pusiasalyje, rašoma Šiaurės Korėjos valstybinio laikraščio „Rodong Sinmun“ penktadienio numeryje paskelbtame komentare.

„Nėra jokių priežasčių ignoruoti susitarimą dėl karo pabaigos. Tai preliminarus ir svarbus procesas, turintis sudaryti sąlygas pašalinti įtampą ir įtvirtinti tvarią taiką Korėjos pusiasalyje“, – rašo laikraštis.

Komentare pažymima, kad susitarimo pasirašymas sudarys prielaidas atsirasti „abipusiam pasitikėjimui ir taps proveržiu siekiant užtikrinti saugumą pasaulyje“. 

Savo ruožtu į užsieniui skirtą propagandą orientuotas Šiaurės Korėjos portalas „Meari“ savo komentare rašo: „Kol galioja tik paliaubos, netgi nedidelis incidentas gali peraugti į krizę. Jei taip nutiktų, Šiaurės Korėjos santykiai su Pietų Korėja ir Jungtinėmis Valstijomis gali grįžti į ankstesnę konfrontacijos stadiją.“

Tuo tarpu JAV televizija CNN, remdamasi gerai informuotas diplomatiniais šaltiniais, kiek anksčiau pranešė, kad visi Vašingtono pasiūlymai dėl konkrečių žingsnių įgyvendinant Amerikos ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikime birželį pasiektus susitarimus denuklearizacijos klausimu buvo Pchenjano atmesti.

Vašingtonas reikalauja „visiškos, patikrinamos ir negrįžtamos“ denuklearizacijos. Jis tvirtina, kad sankcijos Šiaurės Korėjai galios, kol šis procesas nebus užbaigtas.

Pchenjanas savo ruožtu nori, kad sankcijos būtų sušvelnintos. Jis taip pat reikalauja, kad būtų pasirašytas taikos susitarimas ir Vašingtonas suteiktų saugumo garantijas. Tai yra jo išankstinės sąlygos tolesniems žingsniams denuklearizacijos kryptimi. 

1950–1953 metų Korėjos karas baigėsi paliaubomis, o ne taikos sutartimi, todėl abi Korėjos techniškai tebekariauja.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

teisingai

daro nes ne jie o jav uzpuole japonus po to koreja ir t.t......

...

Šantažuoja šiaurinukai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS