Šiaurės Korėja žada paleisti daugiau raketų | Diena.lt

ŠIAURĖS KORĖJA ŽADA PALEISTI DAUGIAU RAKETŲ

  • 0

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) pažadėjo paleisti virš Japonijos daugiau raketų ir tvirtino, kad antradienį atliktas toks bandymas tik „pakelia uždangą“.

Jungtinės Tautos savo ruožtu vienbalsiai priėmė rezoliuciją, smerkiančią naujausią Šiaurės Korėjos vidutinio nuotolio balistinės raketos bandymą, o Jungtinės Valstijos pagrasino griežtu atsaku.

Antradienį atliktas bandymas, per kurį buvo paleista raketa „Hwasong 12“, smarkiai padidino jau anksčiau regione tvyrojusią įtampą dėl Pchenjano ginklavimosi programų.

Pastarosiomis savaitėmis Kim Jong Unas grasino paleisti kelias raketas link Guamo – smarkiai militarizuotos JAV teritorijos Ramiajame vandenyne. JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) savo ruožtu perspėjo galintis nukreipti prieš Šiaurės Korėją „ugnį ir įniršį“.

Po naujausio raketos paleidimo D.Trumpas pareiškė, kad yra svarstomos „visos galimybės“. Šis pareiškimas buvo nauja užuomina, kad JAV gali imtis prevencinių karinių veiksmų, nors keliomis dienomis anksčiau JAV lyderis gyrėsi, kad Kim Jong Unas, regis, „pradeda mus gerbti“.

JT Saugumo Taryba, anksčiau jau septyniskart skelbusi sankcijas Pchenjanui, savo naujausiame pareiškime pabrėžė, kad Šiaurės Korėjos „veiksmai kelia grėsmę ne vien regionui, bet visoms JT narėms“.

Šios šalies pagrindinė sąjungininkė Kinija ir ryšius su Pchenjanu palaikanti Rusija palaikė Jungtinių Valstijų parengtą pareiškimo tekstą, bet kol kas jokių naujų arba griežtesnių priemonių prieš Šiaurės Korėją nebus imtasi.

Šiaurės Korėjos valdančiosios partijos ruporas „Rodong Sinmun“ trečiadienį paskelbė daugiau kaip 20 nuotraukų, kuriose matyti raketos paleidimas netoli Pchenjano. Vienoje jų matomas plačiai besišypsantis Kim Jong Unas, apsuptas padėjėjų ir sėdintis prie stalo, ant kurio buvo padėtas Ramiojo vandenyno šiaurės vakarinės dalies žemėlapis.

Kitoje nuotraukoje lyderis matomas žvelgiantis aukštyn, kai raketa kilo į orą.

Pietų Korėjos kariškiai antradienį nurodė, kad raketa nuskriejo apie 2,7 tūkst. km ir buvo pakilusi į 550 km aukštį.

Pchenjano valstybinė Korėjos centrinė naujienų agentūra citavo Kim Jong Uno žodžius, kad ateityje būtina rengti „daugiau balistinių raketų leidimo pratybų, kurių taikinys – Ramusis vandenynas“.

Antradienį atliktas bandymas yra „reikšminga įžanga į Guamo, priešakinės invazijos bazės, suvaržymą“, „pakelianti uždangą“ Šiaurės Korėjos „ryžtingiems atsakomiesiems veiksmams“ prieš šiuo metu vykstančias JAV ir Pietų Korėjos bendras karines pratybas. Pchenjanas šias kasmetines pratybas laiko karinės invazijos į Šiaurės Korėją repeticijomis.

Šis trečiadienį paskelbtas pareiškimas buvo pirmasis atvejis, kai Šiaurės Korėja pripažino paleidusi raketą praskrieti virš Japonijos pagrindinių salų. Anksčiau virš Japonijos teritorijos praskriejo šiaurės korėjiečių raketos, paleistos 1998 ir 2009 metais, bet abu kartus Pchenjanas tvirtino, kad tai buvo kosminės raketos.

Senkanti kantrybė

Antradienį įvykdytas bandymas sukėlė didelį nerimą pasaulio sostinėse ir ypač Japonijoje, kur gyventojus gąsdino pradėjusios kaukti sirenos ir apie pavojų perspėjančios žinutės, raginusios žmones slėptis.

„Grėsmę keliantys ir destabilizuojantys veiksmai tik padidins Šiaurės Korėjos režimo izoliaciją regione ir tarp visų pasaulio valstybių, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime. – Visos galimybės svarstomos.“

Per skubiai sušauktą JT Saugumo Tarybos posėdį Vašingtono ambasadorė Nikki Haley (Niki Heili) perspėjo, kad „gana reiškia gana“ ir kad reikia imtis griežtų veiksmų.

„Tai nepriimtina, – pabrėžė N.Haley. – Jie pažeidė kiekvieną mūsų turėtą JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, todėl manau, kad turi įvykti kažkas rimta.“

Šiaurės Korėja praeitą mėnesį atliko du sėkmingus tarpžemyninių balistinių raketų bandymus, atskleidusius, kad ši šalis jau turi ginklų, galinčių pasiekti didžiąją dalį JAV žemyninės teritorijos. Vis dėlto Pentagonas nurodė, kad antradienį paleista raketa Jungtinėms Valstijoms pavojaus nekėlė.

Bet kokia iš Šiaurės Korėjos raketa, paleista Guamo link, turėtų praskrieti virš Japonijos. Analitikai sakė naujienų agentūrai AFP, kad per naujausią bandymą Pchenjanas pasirinko tokią skrydžio trajektoriją, kad pasiųstų savo žinią, bet neperžengtų neleistinos ribos.

Tačiau Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) buvo pastebimai įtūžęs ir pareiškė, kad šis raketos bandymas sukėlė „precedento neturinčią, rimtą ir didelę grėsmę“

Nors D.Trumpo retorika atrodė karinga, privačiai kalbėję pareigūnai Vašingtone atkartojo dabar jau buvusio prezidento vyriausiojo stratego Steve'o Bannono (Stivo Banono) nuomonę, kad dabar prevenciniams kariniams smūgiams prieš Šiaurės Korėją jau per vėlu.

„Nėra jokio karinio sprendinio, užmirškite tai“, – rugpjūčio 16-ąją S.Bannonas sakė duodamas interviu žurnalui „The American Prospect“. Šis jo interviu buvo paskutinis prieš pasitraukiant iš pareigų.

„Kol kas nors išspręs lygties dalį, rodančią man, kad 10 mln. žmonių Seule nežus per pirmąsias 30 minučių nuo įprastinių ginklų – nežinau, apie ka kalbate. Čia nėra jokio karinio sprendinio – jie mus pričiupo“, – teigė S.Bannonas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS