Sirija ruošiasi JAV kariniam smūgiui | Diena.lt

SIRIJA RUOŠIASI JAV KARINIAM SMŪGIUI

  • 4

Po JAV prezidento Donaldo Trumpo grasinimų kariniu smūgiu Sirija ruošiasi galimam puolimui.

Pasak vyriausybei artimų šaltinių, daugelyje valstybinių ir karinių objektų sostinėje Damaske paskelbta visiška parengtis. Daugelyje institucijų sumažintas darbuotojų skaičius. Agentūros dpa reporteris pranešė, kad praėjusiomis dienomis sostinės gatvėse smarkiai sumažėjo transporto.

Baltieji rūmai ketvirtadienį pranešė, kad sprendimas dėl karinės operacijos, kaip reakcijos į spėjamą Sirijos pajėgų cheminio ginklo ataką, dar nepriimtas. Esą pradžioje bus toliau analizuojama žvalgybinė informacija.

Sirija perspėja Vakarus, kad puolama ginsis

 Sirija penktadienį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdyje pareiškė, kad neturės „kito pasirinkimo“ kaip tik gintis, jei Vakarai imsis prieš ją nukreiptų karinių veiksmų.

„Tai ne grasinimas. Tai – pažadas“, – pareiškė Sirijos ambasadorius JT Basharas al Jaafari (Bašaras Džafaris).

Jungtinės Valstijos konsultuojasi su Didžiąja Britanija ir Prancūzija dėl bendro karinio atsako į numanomą cheminę ataką Dumoje, per kurią šeštadienį, medikų duomenimis, žuvo mažiausiai 40 žmonių.

Sirijos diplomatas paminėjo JT chartijos 51 straipsnį, kuriame numatyta, kad bet kuriai valstybei suteikiama teisė į savigyną ginkluoto užpuolimo atveju.

Jei Britanija, Prancūzija ir JAV imsis karinių veiksmų, „neturėtume kito pasirinkimo kaip tik pasinaudoti 51 straipsniu, kuris suteikia mums teisę gintis“, sakė B. al Jaafari.

JAV ambasadorės prie JT Nikki Haley (Niki Heili) teigimu, sprendimas dėl galimų veiksmų Sirijoje dar nėra priimtas. Ji sakė, kad bet koks jėgos panaudojimas būtų atsakas į daugybę cheminių atakų, kurias surengė Sirijos lyderio Basharo al Assado (Bašaro Asado) pajėgos.

Remiantis N. Haley pateiktais duomenimis, B. al Assado pajėgos panaudojo cheminius ginklus „mažiausiai 50 kartų“ per septynerius metus trunkantį pilietinį karą.

„Bus pakenkta visoms šalims ir visoms tautoms, jei leisime Assadui normalizuoti cheminių ginklų naudojimą“, – pareiškė JAV diplomatė prie JT.

Užsienio žiniasklaidoje balandžio 7 dieną pasirodė pranešimų, paremtų iš Sirijos sukilėlių gauta informacija, kad Damasko režimo pajėgos atakuodamos sukilėlių kontroliuojamą Dumos miestą Rytų Gutoje panaudojo sprogmenų prikrautas statines, į kurias, kaip manoma, buvo pridėta nuodingų cheminių medžiagų. Per šią ataką žuvo dešimtys civilių gyventojų.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas anksčiau penktadienį pareiškė, jog Maskva turi „nenuginčijamų“ įrodymų, kad įtariama cheminio ginklo ataka Sirijoje buvo surengta padedant užsienio slaptosioms tarnyboms.

Rusija Jungtinėms Valstijoms pareiškė, kad neleis kariniais veiksmais kelti pavojaus savo kariams Sirijoje, nors abi šalys palaiko ryšius, kad išvengtų tokios tiesioginės konfrontacijos.

Nori intensyvinti dialogą

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas tuo tarpu, artimo jo patikėtinio duomenimis, paslaptyje laikys galimą sprendimą dėl karinių smūgių Sirijoje. „Jei bus apsispręsta dėl smūgių, aš jums to nesakysiu“, - penktadienį stotims BFMTV ir RMC sakė prezidento partijos „La Republique en Marche“ pirmininkas Christophe`as Castaneris. „To jums nesakys ir Respublikos prezidentas (Macronas)“, - pridūrė jis. Apie galimą sprendimą esą nebus skelbiama, kad nebūtų pakenkta „operacijos kokybei“ ir joje dalyvaujantiems žmonėms. E. Macronas ketvirtadienį interviu TV pareiškė, jog Prancūzija turi įrodymų, kad Sirijos vyriausybė naudojo cheminį ginklą. Jis neįvardijo, kada gali būti priimtas sprendimas dėl karinio smūgio ir pareiškė palaikąs kontaktą su JAV prezidentu Donaldu Trumpu. E. Macronas cheminio ginklo panaudojimą keliskart yra pavadinęs „raudona linija“.

Tačiau Prancūzijos prezidentas penktadienį per pokalbį telefonu Rusijos lyderiui  Vladimirui Putinui pareiškė norintis „intensyvinti“ derybas dėl taikos Sirijoje, informavo Eliziejaus rūmai.

„Respublikos prezidentas sakė norintis, jog dialogas tarp Prancūzijos ir Rusijos tęstųsi ir intensyvėtų, kad į Siriją atneštume taiką ir stabilumą“, – nurodė Prancūzijos prezidentūra. 

Prancūzijos lyderis išreiškė „gilų susirūpinimą“ dėl blogėjančios situacijos Sirijoje. Jis taip pat „apgailestavo“, kad anksčiau šią savaitę Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje Rusija vetavo JAV parengtą raginimą vėl įsteigti tarptautinį Bendrąjį tyrimų mechanizmą (Joint Investigative Mechanism, JIM) ir nustatyti numanomos cheminės atakos Sirijos sukilėlių kontroliuojamame Dumos mieste kaltininkus.

V. Putinas savo ruožtu perspėjo prancūzų kolegą vengti bet kokių „pavojingų veiksmų“ Sirijoje.

„Pats svarbiausias dalykas yra susilaikyti nuo neapgalvotų ir pavojingų veiksmų, galinčių grubiai pažeisti JT chartiją ir turėsiančių nenuspėjamų pasekmių“, – Rusijos vadovą citavo Kremliaus atstovai spaudai.

Paliko ir rusai

Po D. Trumpo grasinimų smogti Sirijai į tai, atrodo, reaguoja ir Rusija. Įmonė „ImageSat International“, kuri specializuojasi iš palydovų darytų nuotraukų analize, tviteryje ir feisbuke skelbia, kad didelė dalis Sirijoje dislokuotų rusų laivų paliko Tartuso uostą.

Šiais duomenimis, iš uosto išplaukė fregata „Admirolas Gregorovičius“, „Kilo“ klasės povandeninis laivas ir keli aprūpinimo laivai. Vokietijos laikraščio „Bild“ informacija, „Admirolas Gregorivičius“ pastaruoju metu buvo pastebėtas tarp Kretos ir Kipro salų. Sirijos uoste šiuo metu liko tik vienas rusų povandeninis laivas.

Kremlius: ataka surengta su užsienio slaptosios tarnybos pagalba

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį pareiškė, kad neva Maskva turi „nepaneigiamų“ įrodymų, kad cheminių ginklų ataka Sirijoje buvo surengta su užsienio slaptosios tarnybos pagalba.

„Turime nenuginčijamų įrodymų, kad tai buvo dar vienas suorganizuotas įvykis ir kad su šiuo suorganizuotu įvykiu yra susijusios tam tikros valstybės, šiuo metu esančios rusofobiškos kampanijos priešakyje, slaptosios tarnybos“, – per spaudos konferenciją sakė S. Lavrovas.

Remiantis Sirijos medikų ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pranešimais, per cheminio ginklo ataką balandžio 7-ąją sukilėliams priklausiusioje Dumoje žuvo daugiau kaip 40 žmonių.

JAV ir jos sąjungininkės įsitikinusios, kad Sirijos režimas yra atsakingas už cheminio ginklo panaudojimą, tačiau Rusija atkakliai tvirtina, kad ataką surengė sukilėliai, siekdami paskatinti tolesnę Vakarų intervenciją.

Šaukiamas JT Saugumo Tarybos posėdis

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį Rusijos prašymu surengs naują posėdį, per kurį bus svarstoma grėsmė tarptautinei taikai, keliama Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkių potencialių karinių smūgių Sirijai.

Rusija paprašė, kad būtų surengtas posėdis, per kurį padėtį apžvelgtų JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas. Tačiau ketvirtadienio vakarą paskelbtoje JT vadovo darbotvarkėje dalyvavimas tokiame posėdyje penktadienį nėra numatytas.

Kol kas neaišku, kas gali paskelbti pareiškimą Saugumo Tarybai.

Kinija ir Bolivija palaikė Rusijos raginimą, kad padėtį apžvelgtų A. Guterresas.

Atvirą Saugumo Tarybos posėdį planuojama surengti penktadienį 10 val. JAV Rytų pakrantės (17 val. Lietuvos) laiku.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kaunas

Gerai kad mes Nato priklausom,o jei ne,tai jau būtume pajutę cheminių nuodų,ir bombų ant galvų.

nei chi chi nei cha cha

kas labai dziugauja,kas vyksta,tai ikelkit save,bent mintimi i ta ,nuotraukos vaizda ,tai gal kazkiek pajausit karo realybe ir tada labai rimtai pamastykit ar jus palaikote ta kara ar ne,

Chi chi chi

Tai išgamos Putino subinlaižio žodžiai. ..Amen.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS