Sirijos taikos derybos Ženevoje - be pagrindinių opozicijos veikėjų | Diena.lt

SIRIJOS TAIKOS DERYBOS ŽENEVOJE - BE PAGRINDINIŲ OPOZICIJOS VEIKĖJŲ

  • 0

Ženevoje penktadienį turėtų prasidėti Jungtinių Tautų remiamos Sirijos taikos derybos, bet iki šiol didžiausia iniciatyva užbaigti jau beveik penkerius metus trunkantį pilietinį karą gali žlugti dėl pagrindinių opozicijos frakcijų nedalyvavimo.

Saudo Arabijos remiamas Aukštasis derybų komitetas, kuris ketvirtadienį surengė posėdį Rijade, informavo, kad ši Sirijos opozicijos grupė nedalyvaus derybose Ženevoje, kol nebus susitarta įleisti pagalbos siuntas į apsiaustus miestus.

Šis komitetas buvo įkurtas gruodį, kai Sirijos pagrindinės opozicijos ir ginkluotų sukilėlių frakcijos susitiko Saudo Arabijos sostinėje, pademonstruodamos precedento neturinčią vienybę po kelis mėnesius Rijado dėtų aktyvių pastangų.

JT specialusis pasiuntinys Staffanas de Mistura (Stafanas de Mistura) ketvirtadienį paskelbtame vaizdo pranešime Sirijos žmonėms sakė, kad numatytos derybos gali būti jų šalies paskutinė viltis pasiekti taiką pilietiniame kare, per kurį žuvo jau daugiau negu 260 tūkst. žmonių, o milijonai buvo priversti palikti savo namus.

Jis pabrėžė, kad po kelių įstrigusių taikos iniciatyvų derybos Ženevoje „negali žlugti“.

Tuo tarpu Aukštojo derybų komiteto koordinatorius Riadas Hijabas (Rijadas Hidžabas) pabrėžė, kad jo grupės dalyvavimas priklausys nuo to, ar bus išpildyta išankstinė sąlyga – atverti kelią pagalbai apsiaustuose miestuose.

„Rytoj mes nebūsime Ženevoje. Mes galime ten nuvykti, bet neįžengsime į derybų salę, jeigu mūsų reikalavimai nebus išpildyti“, – aiškino jis televizijai „al Arabiya“

Vienas įtakingas Aukštojo derybų komiteto delegatas naujienų agentūrai AFP sakė, kad galutinis sprendimas dėl to, ar grupė dalyvaus JT palaikomose derybose, tikriausiai bus priimtas penktadienį.

JT specialiojo pasiuntinio S.de Misturos atstovė spaudai Khawla Mattar (Chaula Matar) nurodė, kad šio proceso atidėti neplanuojama.

Šios derybos yra dalis JT remiamo plano, dėl kurio diplomatai susitarė praeitais metais Vienoje. Pagal jį numatoma, kad po derybų Sirijoje bus suformuota pereinamojo laikotarpio vyriausybė, priimta nauja konstitucija, o per 18 mėnesių bus surengti rinkimai.

Rusija ketvirtadienį pareiškė norinti surengti galingųjų šalių pasitarimą dėl Sirijos Miunchene vasario 11 dieną. Tuo metu tikriausiai dar nebus pasibaigęs pirmasis derybų Ženevoje etapas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS