Slovakijoje vyksta prezidento rinkimų antrasis ratas | Diena.lt

SLOVAKIJOJE VYKSTA PREZIDENTO RINKIMŲ ANTRASIS RATAS

  • 0

Slovakijoje šeštadienį vyksta prezidento rinkimų antrasis ratas, o jo favorite laikoma politikos autsaiderė, kurios griežtas nusistatymas prieš korupciją patinka daugeliui rinkėjų, šaliai dar neatsigavus nuo vieno žurnalisto tyrėjo nužudymo padarinių.

Zuzana Čaputova, aplinkosaugos srityje besispecializuojanti teisininkė, anksčiau nedirbusi jokiame politiniame poste, gali tapti pirmąja šios Europos Sąjungos ir euro zonos narės prezidento postą užėmusia moterimi.

Jos varžovas yra valdančiosios partijos kandidatas, ES energetikos komisaras ir karjeros diplomatas Marošas Šefčovičius.

Pastarosiomis dienomis paskelbtos dvi apklausos rodo, kad daugiau kaip 60 proc. rinkėjų nusiteikę balsuoti už Z. Čaputova, per savo kampaniją paskelbusią šūkį „Pasipriešink blogiui“. Kandidatė sakė naujienų agentūrai AFP, kad „Žmonės ragina imtis pokyčių“ 5,4 mln. gyventojų turinčioje Slovakijoje.

Ji buvo tarp dešimčių tūkstančių protestuotojų, pernai rengusių demonstracijas prieš vyriausybę po žurnalisto Jano Kuciako ir jo sužadėtinės nužudymo. Pora buvo nušauta, kai J. Kuciakas ruošėsi paskelbti straipsnį apie numanomus slovakų politikų ryšius su Italijos mafija.

Tuometis premjeras Robertas Fico (Robertas Ficas) dėl šio skandalo buvo priverstas atsistatydinti, bet jis tebėra populistinės kairiosios partijos „Smer-SD“ lyderis ir dabartinio premjero artimas sąjungininkas.

Tiriant J. Kuciako nužudymo bylą kaltinimai buvo pateikti penkiems žmonėms, įskaitant vieną milijonierių verslininką, kaip manoma, palaikantį glaudžius ryšius su „Smer-SD“. Įtariama, kad šis asmuo yra nužudymo užsakovas.

Europos Parlamentas ketvirtadienį paragino Bratislavą tęsti tyrimą ir, be kita ko, aiškintis „bet kokius galimus politinius ryšius su šiais nusikaltimais“.

Europarlamentarai išreiškė „susirūpinimą dėl kaltinimų korupcija, interesų supainiojimu, nebaudžiamumu ir postų kaita Slovakijos valdžios sluoksniuose“.

„Smer-SD“ reiškė palaikymą M. Šefčovičiui, bet ši parama, regis, nebuvo jam naudinga: 52 metų politikas per pirmąjį turą gavo tik 19 proc. balsų. Tuo metu Z. Čaputovos palaikymas buvo 40 procentų.

Nužudytojo žurnalisto brolis yra tarp rinkėjų, nusistačiusių prieš M. Šefčovičių dėl jo ryšių su politiniu isteblišmentu.

„Nebalsuosiu už žmogų, palaikomą oligarchų ir jų žmonių, atėmusių iš manęs brolį ir svainę“, – anksčiau šią savaitę savo „Facebook“ paskyroje rašė Jozefas Kuciakas.

„Tikrai balsuosiu už ponią Čaputovą“, – pridūrė jis.

Už demokratiją ir Europą

Analitikai sako, kad 45 metų Z. Čaputova, išsiskyrusi dviejų vaikų motina, yra panaši į Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emanuelį Makroną) – politikos autsaiderį, atėjusį į valdžią per 2017 metų rinkimus su reformų programa.

„Panaši istorija susiklostė per vėliausius prezidento rinkimus Prancūzijoje, kur nugalėjo naujos politinės krypties ir naujo politinio judėjimo atstovas“, – AFP sakė analitikė Aneta Vilagi.

Tačiau analitikas Jurajus Marušiakas perspėjo, kad tokie lyginimai taip pat turi tamsiąją pusę, nes „Čaputova, kaip ir Macronas, yra labai miglotai apibrėžiamos vilties simbolis“.

„Jų programų kontūrai suformuluoti labai neaiškiai, todėl jie taip pat gali atnešti didelį nusivylimą“, – pabrėžė jis.

Z. Čaputovos kampanija žada rūpintis aplinkos apsauga, užtikrinti geresnę senyvų žmonių priežiūrą ir visų lygybę prieš įstatymus.

„Ketinu aktyviai inicijuoti sisteminius pokyčius, atimsiančius politinę įtaką iš prokurorų ir policijos“, – AFP sakė kandidatė.

M. Šefčovičius savo ruožtu žada didesnes socialines išmokas pagyvenusiems žmonėms ir jaunoms šeimoms, užtikrinti stipresnę pramonės politiką ir atgaivinti žemės ūkį.

Kadenciją baigiantis prezidentas Andrejus Kiska sakė esąs patenkintas, kad „į antrąjį ratą pateko du demokratiški ir proeuropietiški kandidatai“.

„Patikėkit manimi – šito mums pavydi daug šalių“, – trečiadienį per televiziją sakė šalies vadovas.

A. Kiska išreiškė palaikymą Z. Čaputovai, bet premjeras Peteris Pellegrini (Peteris Pelegrinis) ragino išrinkti M. Šefčovičių, anot jo, tapsiantį „patyrusiu prezidentu“.

Ko nori žmonės?

Mokytoja Edita Sladkova teigė paremsianti M. Šefčovičių – dėl jo išmanymo ir darbo užsienyje pasiekimų.

„Šefčovičius yra išsilavinęs žmogus, gerai mokantis tris užsienio kalbas. Jis yra plačių pažiūrų, eruditas visose srityse ir tikras diplomatas“, – AFP sakė ši Bratislavos gyventoja.

Pensininkė Anna Kutišova (Ana Kutišova) irgi sakė palaikanti M. Ševfčovičių.

„Mano širdis sako, kad jis geras žmogus ir būtų geras prezidentas. Taigi, visiškai juo pasitikiu“, – sakė 78 metų moteris, gyvenanti vakariniame Nitros mieste.

Tačiau ginekologas Michalas Luničekas šį kandidatą vertina skeptiškai: „Šefčovičius susijęs su partija, kuri man visiškai nepriimtina.“

„Šioje šalyje esama rūpesčių dėl policijos ir teisinės valstybės. Naujasis prezidentas turės to imtis“, – AFP sakė 52 metų gydytojas.

Z. Čaputova taip pat „turėtų kovoti su Fico ir šia mafija“, pridūrė kita šios kandidatės šalininkė – Miroslava Slivkova, gyvenanti Hronska Dubravos kaime šalies centrinėje dalyje.

Slovakijos prezidento vaidmuo daugiausiai reprezentacinis, bet valstybės vadovas taip pat tvirtina tarptautines sutartis, skiria aukščiausiųjų teismo institucijų teisėjus ir yra ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas. Prezidentas taip pat gali vetuoti parlamento priimtus įstatymus.

Balsavimas baigsis 22 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku. Pirminių rezultatų tikimasi sulaukti apie vidurnaktį.

Naujasis prezidentas bus prisaikdintas birželio 15 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS