Per susitikimą Helsinkyje V. Putinas D. Trumpui pasiūlė mažinti ginkluotę | Diena.lt

PER SUSITIKIMĄ HELSINKYJE V. PUTINAS D. TRUMPUI PASIŪLĖ MAŽINTI GINKLUOTĘ

  • 1

Per liepos 16-ąją Helsinkyje vykusį susitikimą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas turėjo pateikti JAV vadovui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) ištisą virtinę naujų pasiūlymų dėl tolesnio ginkluotės mažinimo, trečiadienį pranešė leidinys „Politico“, remdamasis vienu rusų kalba parašytu dokumentu.

Tas dokumentas buvo Rusijos prezidento derybų su D. Trumpu temų santrauka su antrašte „Dialogas ginkluotės kontrolės klausimais“. Pranešama, kad jis buvo vėliau perduotas JAV prezidentui.

„Asmuo, perdavęs „Politico“ šį dokumentą, pasakė, kad gavo jį iš oficialaus Rusijos atstovo, pranešusio, kad jis buvo pateiktas D. Trumpui Helsinkyje“, – sakoma straipsnyje.

Pasak „Politico“, tame Rusijos dokumente siūloma penkeriems metams pratęsti vadinamąjį susitarimą dėl strateginės ginkluotės ribojimo. Jo galiojimas baigiasi 2021 metais. Dokumente kalbama apie „virtinę sferų, kuriose abi šalys gali drauge dirbti, kad sumažintų branduolinio pavojaus lygį“.

Jame pažymima, kad „Maskva patvirtina savo įsipareigojimus pagal susitarimą dėl vidutinio nuotolio raketų“. Dokumente svarstomos galimybės sudaryti naują susitarimą, kuriame būtų numatyta sąlyga nedislokuoti ginklų kosmose.

Rusijos pasiūlymuose taip pat atsižvelgiama į augančią įtampą Rytų Europoje ir siūloma „imtis priemonių, leisiančių išvengti incidentų vykdant Europoje karinę veiklą, ir didinti pasitikėjimo ir skaidrumo karinėje sferoje lygį“, citavo dokumentą „Politico“.

Rusija, be kita ko, paragino „inicijuoti ekspertų konsultacijas, kad būtų nustatytos destabilizuojančios ginklų rūšys, kurias reikėtų įtraukti į ginklų kontrolės mechanizmą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ėėėė

Rižam karsonui nevisi namie visviėna.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS