Šveicariją norima paversti neutralumo sala | Diena.lt

ŠVEICARIJĄ NORIMA PAVERSTI NEUTRALUMO SALA

Šveicarijoje kelią skinasi balsavimas dėl karinio neutralumo politikos įtvirtinimo po to, kai Rusijos pradėtas plataus masto karas Ukrainoje paskatino iš naujo iškelti klausimą dėl daugelį metų galiojusios šalies pozicijos nesikišti į užsienio konfliktus.

Surinko parašų

Suverenistinė organizacija „Pro Switzerland“ surinko daugiau nei pakankamai parašų surengti balsavimui, kurio tikslas – geriau įtvirtinti Šveicarijos neutralumą šalies konstitucijoje. Apie tai laikraščiui „Blick“ sakė jos viceprezidentas Walteris Wobmannas. Buvęs parlamentaras – pagarsėjęs radikalių iniciatyvių autorius. Jį šveicarų publicistai vadina tiesioginės demokratijos alchemiku: tokį titulą W. Wobmannas užsitarnavo kitomis iniciatyvomis, pavyzdžiui, referendumu dėl minaretų ir burkų Šveicarijoje uždraudimo.

Organizacija „Pro Switzerland“ nori apriboti nekarines priemones, pavyzdžiui, sankcijas, užkirsti kelią bet kokiems glaudesniems ryšiams su NATO ir atmesti bet kokį karinį aljansą, išskyrus užpuolimo atvejais.

Pagal Šveicarijos tiesioginės demokratijos sistemą piliečiai gali inicijuoti visuotinį balsavimą surinkę 100 tūkst. balsavimo teisę turinčių rinkėjų parašų per aštuoniolika mėnesių.

„Surinkome beveik 140 tūkst. parašų“, – pareiškė W. Wobmannas. Balandžio 11 d. iniciatyva bus pateikta federalinėms institucijoms, – iki tol parašai bus ir toliau renkami.

Pateikus ir patikrinus peticijos parašus, paprastai prireikia kelių mėnesių ar net metų iki balsavimo.

Laikosi sankcijų

Tradicinė Šveicarijos pozicija yra ginkluotas karinis neutralumas.

Šveicarija atsisako siųsti Kyjivui ginklų ar leisti šveicarų gamybos ginklų turinčioms šalims persiųsti juos į Ukrainą.

Pavyzdžiui, pernai birželį šalies Vyriausybė atmetė Šveicarijos koncerno „Ruag AG“ prašymą leisti parduoti 96 tankus „Leopard 1 A5“. Italijoje laikomi nenaudojami tankai turėjo būti išsiųsti į Vokietiją, kad būtų modernizuoti, o galiausiai turėjo būti perduoti Ukrainai.

Nori užkirsti kelią bet kokiems glaudesniems ryšiams su NATO ir atmesti bet kokį karinį aljansą, išskyrus užpuolimo atvejais.

Neigiamą sprendimą Vyriausybė grindė Karinės paskirties priemonių įstatymo nuostatomis. Šiuo pagrindu Bernas atsisako ir reeksportuoti tankų amuniciją, kurią ji prieš kelerius metus pardavė Vokietijai.

Buvo atmesti ir atitinkami Vokietijos, Ispanijos ir Danijos prašymai, argumentuojant galiojančiu įstatymu, kuris draudžia ginklų perdavimą į karo teritorijas. Šveicarijos Bundesratas išimties tvarka galėtų pritarti šalyje pagamintų ginklų reeksportui tik tada, jei Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba pasmerktų Rusijos karą Ukrainoje. Kadangi Rusija Taryboje turi veto teisę, šis scenarijus neįmanomas.

Šveicarija nepriklauso Bendrijai, tačiau prisijungė prie ES ekonominių sankcijų Rusijai po to, kai Maskva 2022 m. vasarį pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą. Tokį sprendimą griežtai pasmerkė didžiausia Šveicarijos partija – kraštutinė dešiniojo sparno Šveicarijos liaudies partija (SVP).

Maskva, kuri kritikuoja šveicarų sprendimą prisijungti prie ES sankcijų, nebelaiko Šveicarijos neutralia tarptautinių derybų teritorija ir neleido Ženevoje atnaujinti JT remiamų derybų dėl Sirijos.

Siekia izoliuotis

Šveicarijos Konstitucija jau užtikrina, kad parlamentas ir Vyriausybė privalo laikytis Šveicarijos neutraliteto, tačiau „Pro Switzerland“ nori žengti dar toliau.

Jie ragina Konstitucijoje užtikrinti, kad Šveicarijos neutralitetas būtų „ginkluotas ir amžinas“, taikomas „nuolat ir be jokių išimčių“.

Taip pat būtų uždraustos nekarinės baudžiamosios priemonės, tokios kaip sankcijos, išskyrus tuos atvejus, kai taip nuspręstų JT.

„Pro Switzerland“ taip pat nepritaria glaudesniems ryšiams su NATO ir nori, kad Konstitucija draustų prisijungti prie karinio aljanso, išskyrus tiesioginio karinio užpuolimo prieš šalį atveju.

„Tik tada, kai esame tiesiogiai puolami, galime susivienyti su kitais. Jei taptume viena iš kariaujančių šalių, turėtume gintis patys“, – sakė buvęs SVP įstatymų leidėjas W. Wobmannas.

Šimtmečių tradicija

Šveicarija neutraliteto laikosi nuo 1516-ųjų, o nuo 1815-ųjų jis pripažįstamas tarptautiniu mastu.

Šveicarija negali įsitraukti į kitų šalių karus, sudaryti karinių sąjungų, suteikti karių, ginklų ar teritorinio tranzito teisių kariaujančioms šalims. Šveicarijoje vyrai privalo atlikti karinę tarnybą, o po jos lankyti kursus žinioms atnaujinti.

Neutralumo kritikai pabrėžia: bepigu šaliai laikytis neutralumo, kai šiandien ji apsupta draugiškų valstybių.

Neutralumo įstatymai netaikomi pilietiniams karams arba karinėms operacijoms, kurioms leidimą davė JT Saugumo Taryba.

Gairės: Šveicarija, balsavimas dėl karinio neutralumo politikos, suverenistinė organizacija Pro Switzerland, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS