Tailando teismas nuteisė aktyvistą 28 metams kalėjimo už karaliaus šmeižtą | Diena.lt

TAILANDO TEISMAS NUTEISĖ AKTYVISTĄ 28 METAMS KALĖJIMO UŽ KARALIAUS ŠMEIŽTĄ

Tailando teismas nuteisė vieną vyrą 28 metams laisvės atėmimo už monarchijos įžeidimą internete, ketvirtadienį pranešė jo advokatas.

Karalystėje galiojantys įstatymai dėl monarchų įžeidinėjimo yra vieni griežčiausių pasaulyje, o teisių gynimo grupės teigia, kad jais piktnaudžiaujama siekiant užgniaužti viešąsias diskusijas.

Šiaurinio Čiang Rajaus miesto teismas pripažino 29 metų Mongkolą Tirakote (Mongkolą Tirakotę), drabužių pardavėją internetu ir aktyvistą, kaltu dviejose atskirose karaliaus įžeidimo bylose.

Iš pradžių jam buvo skirta 42 metų laisvės atėmimo bausmė, tačiau po jo parodymų teismas ją sutrumpino, naujienų agentūrai AFP sakė jo advokatas.

Jo advokatas teigė, kad Mongkolas Tirakote ketina pateikti apeliacinį skundą ir kad teismas jį paleido už 300 000 batų (8 400 eurų) užstatą.

Už karališkosios šeimos įžeidimą Tailande gali būti skiriama iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė už kiekvieną kaltinimą.

Mongkolas Tirakote taip pat pateiktas trečias, atskiras kaltinimas karaliaus įžeidimu dėl praėjusiais metais internete paskelbtų įrašų, ir kovo mėnesį jis vėl stos prieš teismą.

Žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ vyresnysis tyrėjas Sunai Phasukas (Sunajus Fasukas) sakė, kad ši 28 metų laisvės atėmimo bausmė yra antra pagal dydį įkalinimo bausmė, kurią Tailando teismas skyrė už karaliaus šmeižtą.

2021 metų Tailando teismas skyrė rekordinę 43 metų bausmę moteriai, įvardytai tik kaip Anchan (Ančan), už monarchijos įžeidimą. Anchan pavardės žmogaus teisių advokatai neatskleidė, kad apsaugotų jos artimuosius.

Iš pradžių jai buvo paskirta 87 metų laisvės atėmimo bausmė, ji tebėra kalėjime.

Baudžiamojo kodekso 112 straipsnis, tariamai skirtas apsaugoti Tailando karališkąją šeimą nuo šmeižto, įžeidinėjimų ar grasinimų, plačiai interpretuojamas kaip apimantis bet kokią monarchijos kritiką.

Kelerius metus Tailande mažėjo kaltinimų dėl monarchijos įžeidimo, tačiau 2020 metais vykusiuose masiniuose jaunimo protestuose, kuriuose buvo reikalaujama demokratinių pokyčių ir monarchijos reformų, bylų padaugėjo.

Tailando organizacijos „Lawyers for Human Rights“ duomenimis, nuo 2020 metų lapkričio prieš prodemokratiškus aktyvistus iškelta daugiau kaip 200 bylų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Sankcijas Tailandui !!

O paa mus

net apdovanoja, ane?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS