Tarptautiniai donorai 2018-aisiais Sirijai paaukos 4,4 mlrd. dolerių | Diena.lt

TARPTAUTINIAI DONORAI 2018-AISIAIS SIRIJAI PAAUKOS 4,4 MLRD. DOLERIŲ

  • 1

Tarptautiniai donorai pagalbai konflikto krečiamai Sirijai šiemet per konferenciją Briuselyje paaukos 4,4 mlrd. dolerių (3,6 mlrd. eurų) – gerokai mažiau nei tikėtasi, trečiadienį pranešė vienas aukšto rango Jungtinių Tautų pareigūnas.

„Spėju, kad geriausiu atveju dienos pabaigoje išgirsime pažadų 2018-aisiais (paaukoti) 4,4 mlrd. dolerių“, – per spaudos konferenciją sakė JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (UNOCHA) vadovas Markas Lowcockas (Markas Loukokas).

„Noriu ypač padėkoti ES, Vokietijai ir Jungtinei Karalystei, šiandien pateikusioms išskirtinai didelius (aukų) pažadus“, – sakė jis.

Per trečiadienio konferenciją, kurioje dalyvauja per 80 šalių, pagalbos grupių ir agentūrų, tikimasi užsitikrinti dar 3,3 mlrd. dolerių (2,7 mlrd. eurų) paramą 2019-iesiems ir vėlesniems metams, pridūrė M. Lowcockas.

Šių pinigų reikia humanitariniam darbui Sirijoje bei pabėgėlių kaimyninėse šalyse paramai, skelbia JT.

Kiek anksčiau UNOCHA vadovas naujienų agentūrai AFP sakė besitikintis surinkti 8 mlrd. dolerių (6,6 mlrd. eurų) paramos. Jis perspėjo, kad dėl lėšų stygiaus gali tekti atsisakyti kai kurių programų.

„Mums gana smarkiai trūksta išteklių“, – sakė M. Lowcockas antradienį, dar pridūręs, kad 2017-aisiais UNOCHA sugebėjo surinkti tik pusę reikalingų lėšų.

Trečiadienį Londonas pažadėjo šiemet skirti Sirijai 450 mln. svarų (515 mln. eurų) paramą, o kitąmet – 300 mln. svarų (343,3 mln. eurų). Tuo tarpu Berlynas sakė skirsiąs humanitarinei pagalbai Sirijai per milijardą eurų.

Šiuo metu Sirijoje yra apie 6,1 mln. šalies viduje perkeltųjų asmenų, o dar daugiau kaip 5 mln. sirų buvo priversti palikti savo šalį. Be to, 13 mln. žmonių, tarp jų 6 mln. vaikų, yra reikalinga pagalba, nurodo JT.

Vien šiemet buvo perkelti per 700 tūkst. gyventojų dėl Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) pajėgų sustiprintos kovos su sukilėliais padidėjus humanitarinei krizei.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

1

apsimeta /geruciais/ kiti sadistai naikina tautas ir niekuo nekaltus zmones ir sitas genocidas vadinasi /demokratija/ vardan zmogaus tik 1?.... KOKIO? gal tik melyno kraujo o kitus privalu naikinti?......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS