Th. May sako grįšianti į ES aptarti apsidraudžiamosios priemonės dėl Airijos sienos | Diena.lt

TH. MAY SAKO GRĮŠIANTI Į ES APTARTI APSIDRAUDŽIAMOSIOS PRIEMONĖS DĖL AIRIJOS SIENOS

  • 0

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) pirmadienį sakė planuojanti grįžti į Briuselį aptarti pakeitimų „Brexit“ susitarimui, dėl kurio ji praėjusį mėnesį sutarė su ES lyderiais, nors britų parlamentarai praėjusią savaitę griežtai atmetė išstojimo iš Bendrijos sutarties projektą.

„Tikiu, kad galime padaryti pažangą“ dėl vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės Airijos sienos klausimu, parlamentui sakė ministrė pirmininkė. Ji pridūrė, kad tarsis su parlamentarais apie galimus pakeitimus, o „tada šių diskusijų išvadas nuveš atgal į ES“.

Sutikdama su svarbiu opozicinės Leiboristų partijos reikalavimu, Th. May taip pat pažadėjo „garantiją, kad ne tik nemažinsime“ darbuotojų teisių ir aplinkos apsaugos, „bet ir užtikrinsime, kad ši šalis rodytų kelią“.

Th. May pažadėjo labiau konsultacinę strategiją dėl „Brexit“, turinčią įtraukti parlamentą, verslo lyderius ir pilietinę visuomenę, bet iš esmės jos pareiškime sprendimų nebuvo pasiūlyta.

Ji taip pat atmetė opozicijos pasiūlymą atidėti „Brexit“ datą ir surengti antrą referendumą, ir sakė, kad neatmes „Brexit“ be susitarimo galimybės.

Pasak ministrės pirmininkės, antras referendumas „nustatytų sunkų precedentą, galintį turėti reikšmingų pasekmių tam, kaip mes traktuojame referendumus šioje šalyje“. Ji turėjo omenyje nesėkmingą 2014 metų Škotijos nepriklausomybės referendumą.

Didelė jos pareiškimo dalis buvo skirta teisinei garantijai, kad siena tarp Airijos ir Šiaurės Airijos liks atvira, jei Britanija ir ES nesudarys ilgalaikio susitarimo dėl laisvosios prekybos, – vadinamajai apsidraudžiamajai priemonei (backstop).

„Kalbant apie apsidraudžiamąją priemonę, nepaisant pakeitimų, su kuriais anksčiau sutikome, lieka du esminiai klausimai: nuogąstavimai, kad galėtume ilgam būti įklampinti joje, ir susirūpinimas dėl ... potencialaus poveikio mūsų Sąjungai, jei su Šiaurės Airija bus elgiamasi kitaip nei su likusia JK dalimi“, – sakė Th. May.

„Taigi, šią savaitę toliau kalbėsiuosi su kolegomis, įskaitant DUP (Demokratinę junionistų partiją) – kaip galėtume įvykdyti savo įsipareigojimus Šiaurės Airijos ir Airijos žmonėms tokiu būdu, kuris galėtų gauti didžiausią įmanomą paramą (Bendruomenių) Rūmuose“, – pabrėžė ji.

Dešimt Šiaurės Airijos DUP parlamentarų užtikrina vyriausybei darbo daugumą parlamente.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS