Tokijo olimpiados vadovas atsiprašė dėl seksistinių pastabų, bet neatsistatydins | Diena.lt

TOKIJO OLIMPIADOS VADOVAS ATSIPRAŠĖ DĖL SEKSISTINIŲ PASTABŲ, BET NEATSISTATYDINS

Tokijo olimpiados vadovas Yoshiro Mori (Joširas Moris) ketvirtadienį atsiprašė dėl pasipiktinimą Japonijoje sukėlusių savo seksistinių pastabų, bet atsistatydinti atsisakė.

Y. Mori komentarai, kad moterys per susirinkimus per daug kalba, tapo dar vienu galvos skausmu olimpiados organizatoriams, susiduriantiems su visuomenės nerimu dėl žaidynių, kurios pernai buvo metams atidėtos kilus COVID-19 pandemijai.

Buvęs premjeras Y. Mori per skubiai sušauktą spaudos konferenciją, kurioje turėjo atsiprašyti, išprovokavo dar daugiau kritikos pripažinęs, kad „su moterimis daug nekalba“.

Nors sakė, kad jo pastabos buvo nederamos, 83 metų Y. Mori teisinosi ir tvirtino girdėjęs skundų, kad moterys labai ilgai kalba.

Kaip pranešė dienraštis „Asahi Shimbun“, Y. Mori trečiadienį pareiškė, kad „direktorių tarybos posėdžiai, kuriuose dalyvauja daug moterų, ilgai užtrunka“.

„Kai padidini vadovių moterų skaičių, jei jų kalbėjimo laikas nėra tam tikru mastu ribojamas, joms sunku baigti [kalbėti], o tai erzina“, – sakė Y. Mori, garsėjantis netaktiškais pareiškimais.

„Tai, ką pasakiau,... prieštarauja olimpinių ir paralimpinių žaidynių dvasiai, ir pripažįstu, kad tai buvo nederama, – ketvirtadienį sakė jis. – Gerai tai apgalvosiu. Taip pat norėčiau atsiimti savo žodžius. Norėčiau atsiprašyti visų, kas buvo įžeisti.“

Tačiau jis pridūrė, kad „apie atsistatydinimą negalvoja“, ir tvirtino savo komentarais reagavęs į „dažnai girdimas“ kitų pastabas, kad moterys per ilgai kalba.

„Pastaruoju metu su moterimis daug nekalbu, tad negaliu žinoti“, – pridūrė jis.

Y. Mori komentarai Japonijoje išprovokavo piktą reakciją. Socialiniame tinkle „Twitter“ plito tokios frazės kaip „jau gana“, „mizoginija“ ir „reikalaujame Yoshiro Mori atsistatydinti“.

„Gėdinga“

Anksčiau ketvirtadienį Y. Mori vienam laikraščiui sakė, kad jo žmona jį „gerai išbarė“ dėl minimų komentarų Japonijos olimpinio komiteto (JOK) nariams, kurių kai kurie, kaip pranešta, į juos reagavo juoku.

Pernai JOK nusprendė siekti, kad valdyboje būtų 40 proc. moterų, bet lapkričio mėnesį tarp 24 jos narių buvo penkios moterys.

„Turime maždaug septynias moteris organizaciniame komitete, bet visi supranta, kur jų vieta“, – sakęs Y. Mori JOK nariams.

„Prašom liautis“, – tviteryje parašė garsi Japonijos opozicijos politikė Renho.

„Tai gėdinga“, – pridūrė ji.

Nors Japonija pagal daugelį tarptautinių rodiklių vertinama labai gerai, ji nuolat atsilieka kalbant apie lyčių lygybės skatinimą. Pasaulio ekonomikos forumo 2020 metų ataskaitoje dėl lyčių lygybės Japonijai skirta 121 vieta 153 tirtų valstybių sąraše.

Y. Mori ir anksčiau yra pareiškęs prieštaringai vertinamų komentarų, o anksčiau šią savaitę sukėlė bangų paskelbęs, jog Tokijo olimpiada šią vasarą įvyks, „kad ir kaip plėtotųsi koronaviruso“ situacija.

Tuo metu apklausos rodo, kad maždaug 80 proc. japonų nepritaria olimpiados organizavimui šiais metais, o keliose Japonijos prefektūrose galioja dėl koronaviruso paskelbta ekstremalioji padėtis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Senis pasakė visišką teisybę. Visi žinom, kad moterims valgyt neduok, tik duok papliurpti. Kad bobos neperrėksi net su garsiakalbiu. Kad liežuviu ji ir užmušti gali. Kad dirba daugiausia irgi tik liežuviu, o atlyginimo reikalauja, lyg dirbtų rankomis. Ką, gal neteisybė ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS