Trys astronautai pasiekė TKS, kur vykdys penkis mėnesius truksiančią misiją | Diena.lt

TRYS ASTRONAUTAI PASIEKĖ TKS, KUR VYKDYS PENKIS MĖNESIUS TRUKSIANČIĄ MISIJĄ

  • 1

Du JAV astronautai ir rusų kosmonautas, naktį pakilę iš Baikonuro kosmodromo Kazachstane, trečiadienį atskrido į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS), kur vykdys penkis mėnesius truksiančią misiją.

Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ savo interneto svetainėje paskelbė, kad erdvėlaivis „Sojuz MS-06“ 2 val. 55 min. Grinvičo (5 val. 55 min. Lietuvos) laiku „sėkmingai prisijungė“ prie TKS.

Raketa „Sojuz“, kuria skrido Aleksandras Misurkinas iš „Roskosmos“, pirmą kartą į kosmosą išskridęs NASA astronautas Markas Vande Hei ir jo kolega veteranas Joe Acaba (Džo Akaba), iš Baikonuro pakilo kaip buvo numatyta, antradienį 21 val. 17 min. Grinvičo (trečiadienį 0 val. 17 min. Lietuvos) laiku.

Trijulė prisidės prie orbitinėje laboratorijoje jau esančių Paolo Nespoli (Paolo Nespolio) iš Italijos, Sergejaus Riazanskio iš Rusijos ir Randy Bresniko (Rendžio Bresniko) iš JAV.

Šis startas žymi pirmą kartą nuo 2010 metų birželio, kai du JAV astronautai iš Baikonuro drauge išskrido į misiją TKS.

NASA savo pilotuojamus skrydžius į TKS sustabdė 2011 metais, bet neseniai ėmėsi didinti savo įgulos kosmoso stotyje narių skaičių, nes Rusija pagal pernai paskelbtas taupymo priemones mažina savo narių skaičių.

50 metų J.Acaba per dvi ankstesnes misijas kosmose yra praleidęs beveik 138 dienas, o 50 metų M.Vande Hei prieš tapdamas astronautu tarnavo Irake. 39 metų A.Misurkinas, kuris pradeda savo antrą misiją TKS, taip pat yra buvęs kariškis.

TKS aplink Žemę skrieja maždaug 400 km aukštyje ir vieną ratą aplink mūsų planetą apsuka per pusantros valandos, maždaug 28 tūkst. km per val. greičiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

JAV "... neseniai ėmėsi didinti savo įgulos kosmoso stotyje narių skaičių, nes Rusija pagal pernai paskelbtas taupymo priemones mažina savo narių skaičių" - tai NATO vis arčiau prie Rusijos sienų, tai dabar ir kosmosą po truputį užims.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS