Turkijos parlamentas antradienį balsuos dėl Švedijos narystės NATO | Diena.lt

TURKIJOS PARLAMENTAS ANTRADIENĮ BALSUOS DĖL ŠVEDIJOS NARYSTĖS NATO

  • 4

Turkijos parlamentas antradienį balsuos dėl Švedijos stojimo į NATO, pranešė „CNN Turk“, taip užbaigdamas daugiau nei metus trukusį delsimą, kuris apkartino Ankaros ryšius su Vakarų sąjungininkais.

Ratifikavus Turkijai, Vengrija liktų paskutinė stojimo proceso, kurį Švedija ir Suomija pradėjo reaguodamos į Rusijos invaziją į Ukrainą beveik prieš dvejus metus, dalyvė.

Turkijos televizijos kanalas NTV, remdamasis savo šaltiniu, teigė, kad balsavimas bus surengtas šią savaitę, tačiau tikslios datos nenurodė.

Balandį Suomija tapo 31-ąja JAV vadovaujamo gynybinio aljanso nare ir maždaug dvigubai padidino NATO sienos su Rusija ilgį.

Tačiau Švedijos narystei Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) sudarė nemažai kliūčių.

Jis panaikino savo asmeninius prieštaravimus po to, kai Stokholmas praėjusiais metais ėmėsi griežtų priemonių prieš kurdų grupuotes, kurias Ankara laiko teroristinėmis.

Praėjusį mėnesį Turkijos parlamento užsienio reikalų komitetas pritarė paraiškai.

Tačiau nuo to laiko R. T. Erdoganas pateikė keletą naujų reikalavimų, įskaitant prašymą, kad Vašingtonas įvykdytų savo pažadą Turkijos oro pajėgoms pristatyti naikintuvų F-16 partiją.

Praėjusį mėnesį R. T. Erdoganas telefonu aptarė savo reikalavimus su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu), kuris teigė, kad Turkijos prašymas galėtų sulaukti reikiamo Kongreso pritarimo, jei Švedija įstotų į NATO.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

atidės

iki Velykų ........... tada kiaušinius ridens ir dužusių ieškos

tik

idomu uz kiek ir kuom tas natpadisahas buvo nupirktas ??????

rokiruotė

Švediją į NATO - vengriją lauk iš ES
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS