Turkijos parlamentas svarstys kurdų lyderių neliečiamybės panaikinimą | Diena.lt

TURKIJOS PARLAMENTAS SVARSTYS KURDŲ LYDERIŲ NELIEČIAMYBĖS PANAIKINIMĄ

  • 1

Turkijos parlamentas įsteigs komitetą, kuris svarstys, ar panaikinti dviejų pagrindinės kurdų partijos lyderių neliečiamybę, kad juos būtų galima teisti dėl jų raginimų suteikti autonomiją, sekmadienį pranešė provyriausybinis dienraštis „Sabah“.

Šis pranešimas pasirodė po to, kai Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pasakė, kad Selahattinas Demirtasas (Selachatinas Demirtašas) ir Figen Yuksekdag (Figen Juksekdah), vadovaujantys prokurdiškai Liaudies demokratinei partijai (HDP), turėtų netekti savo parlamentinės neliečiamybės, nes įvykdė „konstitucinį nusikaltimą“.

„Sabah“ rašė, kad parlamento teisingumo komitetas suformuos pakomitetį šiam klausimui aptarti prieš tai, kai jis bus pateiktas visam parlamentui.

Tų dviejų deputatų neliečiamybei panaikinti parlamente pakaktų paprastos daugumos. Daugiau kaip pusę vietų parlamente turi valdančioji Teisingumo ir plėtros partija (AKP).

Turkų prokurorai šią savaitę pradėjo tyrimą dėl S.Demirtaso komentarų per vieną konferencija, o paskui pradėjo panašų tyrimą ir F.Yuksekdag atžvilgiu.

Praėjusį savaitgalį S.Demirtasas sakė, kad Turkijos kurdai turi nuspręsti, ar gyvens autonomijoje, ar „vieno žmogaus tironijoje“, tikriausiai turėdamas omenyje R.T.Erdoganą.

AKP pirmininko pavaduotojas Selcukas Ozdagas (Selčiukas Ezdahas) dienraščiui „Hurriyet“ sakė, jog bet kas, „pakenkęs šalies integralumui, rėmęs terorizmą ar kenkiantis vienybei“ neturėtų turėti neliečiamybės.

Tuo tarpu S.Demirtasas sukritikavo R.T.Erdogano komentarus ir apkaltino Turkijos lyderį „dalijant verdiktus kaip Aukščiausiasis Teismas“, pranešė naujienų agentūra „Dogan“.

S.Demirtaso pastabos papiktino nacionalistus, kurie mano, kad bet kokio laipsnio autonomija Turkijos kurdams šalies pietryčiuose pakirstų unitarinį šiuolaikinės Turkijos valstybės, kurią 1923 metais įkūrė Mustafa Kemalis Ataturkas (Mustafa Kemalis Atatiurkas), pobūdį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kestas

erdoganas nususes suo!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS