R. T. Erdoganas: Turkijos pučo scenarijus buvo kurtas užsienyje | Diena.lt

R. T. ERDOGANAS: TURKIJOS PUČO SCENARIJUS BUVO KURTAS UŽSIENYJE

  • 0

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) antradienį sakė, kad vykusiam pučui scenarijus sukurtas už Turkijos ribų. Tokiu būdu jis užsiminė apie galimą užsienio dalyvavimą šiame sąmoksle.

„Šis pučas nebuvo vien tik viduje planuotas įvykis. Vidaus veikėjai veikė pagal pučo scenarijų, parašytą išorėje“, – pažymėjo R.T. Erdoganas savo kalboje prezidento rūmuose.

Ir anksčiau jis yra sakęs, kad užsienio valstybės galėjo būti įsivėlusios, bet neužsiminė, kurios šalys gali būti dėl to atsakingos.

Ankara kaltina JAV gyvenantį turkų dvasininką Fethullah Guleną (Fetchula Giuleną), kad šis yra prisidėjęs prie sąmokslo, ir spaudžia JAV administraciją, kad išsiųstų jį į Turkiją.

„Kaip tai gali būti, - esame strateginiai partneriai, ir aš prašau savo šalies vardu išduoti man asmenį, remiantis strateginio saugumo dokumentu, o jūs slepiate jį, priglaudžiate?" - piktai kreipėsi į Vašingtoną R.T. Erdoganas.

R.T. Erdoganas pažymėjo, kad pagrindinis F. Guleno pajamų šaltinis yra Jungtinėse Valstijose, ir dar pridūrė, jog vien 200-300 mln. dolerių jam atitenka iš vadinamųjų privilegijuotųjų (angl. charter) mokyklų, kurias išlaiko su juo susiję fondai. Šiuo atveju chartija JAV vadinama sutartis tarp šio tipo mokyklos ir jos finansuotojų.

Turkija antradienį išdavė orderį suimti 100 pagrindinės karinės ligoninės Ankaroje darbuotojų, įskaitant gydytojus, atliekant tyrimą dėl praeitą mėnesį mėginto įvykdyti perversmo.

Policija surengė reidą sostinėje esančioje Giulchanės karo medicinos akademijos (GATA) ligoninėje, nurodė privati televizija NTV.

Kol kas neaišku, ar buvo suimti kokie nors įtariamieji.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS