TVF apie grėsmes pasaulio ekonomikai | Diena.lt

TVF APIE GRĖSMES PASAULIO EKONOMIKAI

  • 2

Jungtinių Valstijų ir Kinijos prekybos karas, „Brexitas“ ir ekonominės padėties neapibrėžtumas gali dar labiau sulėtinti pasaulio ekonomikos augimą, įspėja Tarptautinis valiutos fondas (TVF).


Atnaujindamas pasaulio ekonomikos prognozes dar pesimistiškesnėmis nei prieš tris mėnesius, TVF pabrėžė, kad prognozėse vyrauja grėsmių vaizdas.

Pasaulio ekonomikos apžvalgoje TVF sumažino šių metų pasaulio bendrojo vidaus produkto (BVP) prognozę nuo spalį nustatytų 3,7 proc. iki 3,5 proc. 2020-ųjų BVP augimo prognozė buvo sumažinta nuo 3,7 proc. iki 3,6 proc.

Daugiausia dėl lėtėjančių atskirų šalių ekonomikų, prekybos konfliktų ir augančio finansų rinkų nerimo 2018 m. augimas, prognozuojama, sudarys 3,7 proc. Spalį TVF prognozavo, kad praėjusių metų pasaulio BVP augimas sudarys 3,9 proc.

Fondas paskelbė apžvalgą kasmetiniame ekonomikos ir finansų lyderių susitikime ir paragino juos bendradarbiauti mažinant pavojų pasaulio ekonomikos augimui. „Ekonomikos ciklas jau praėjo piką, o pasaulinio augimo grėsmės rodo tolesnį nuosmukį, todėl reikia skubiai imtis priemonių stabdyti lėtėjimą“, - ragino TVF.

Kelios didelės ekonomikos, kaip Vokietija, Italija ir Meksika, užfiksavo smarkų BVP prognozių sumažėjimą. Kitų, kaip Prancūzijos, kovojančios su „geltonųjų liemenių“ protestų padariniais, BVP prognozės buvo apkarpytos, tačiau nesmarkiai.

Nepaisant šių šalių BVP augimo prognozių silpnėjimo, dvi didžiausios pasaulio ekonomikos, TVF nuomone, nepatirs didelio nuosmukio. Jungtinių Valstijų ekonomika šiemet turėtų augti 2,5 proc., o kitąmet - 1,5 proc. Kinijos BVP, prognozuojama, augs 6,2 proc. tiek šiais, tiek ir kitais metais.

Augimui jau susilpnėjus dėl muitų įvedimo, daugiausia tarp Kinijos ir JAV, pasaulio ekonomika yra dar labiau pažeidžiama nei anksčiau, nuogąstavo TVF. „Prekybos įtampos didėjimas išlieka vienu pagrindinių pavojų“, - įspėjo TVF, kalbėdamas apie staigų akcijų indeksų nuosmukį praėjusių metų pabaigoje.

Nors Vašingtonas ir Pekinas gruodžio 1 d. susitarė dėl 90 dienų prekybos karo paliaubų, konflikto pavojus išlieka, „mesdamas šešėlį ant pasaulio ekonomikos perspektyvų“.

Be šių pavojų, kyla grėsmės dėl staigaus ir netikėto sulėtėjimo Kinijoje, o tai turėtų padarinių visos Azijos rinkose.

„Kaip matėme 2015-2016 metais, nerimas dėl Kinijos ekonomikos būklės gali sukelti staigų, plataus masto išsipardavimą finansų ir žaliavų rinkose“, - rašoma TVF apžvalgoje.

TVF rekomenduoja šalims išspręsti prekybos nesutarimus taikiai, o ne „įvesti žalingus prekybos barjerus, destabilizuojant ir taip lėtėjančią ekonomiką“.

Tačiau, pažymima TVF apžvalgoje, ne tik prekybos konfliktai kelia pavojų ekonomikai. Politinis neapibrėžtumas, kaip mėnesį trunkantis JAV vyriausybės uždarymas ir kietojo „Brexito“ galimybė, gali gerokai sulėtinti augimą didelėse ekonomikose.

Vokietijai TVF prognozavo vos 0,6 proc. BVP augimą šiemet, daugiausia dėl smūgio verslui ir vidaus vartojimui po naujų automobilių taršos emisijų skandalų. Tačiau, kaip pažymi TVF, šis smūgis šaliai, tikėtina, yra vienkartinis.

Apžvalgoje Didžiajai Britanijai prognozuotas šių metų augimas sudaro 1,5 proc., tačiau, pabrėžė TVF ekonomistai, prognozės gali keistis, nes situacija dėl „Brexito“ kol kas visai neaiški.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Velniava prasidės kai JAV savo USD beverčiu popierėliu paskelbs. O tai - gal ryt, gal poryt, o gal tik už metų kelių -AR tam jau esam pasiruošę?

Xcfvg

pasaulinę ekonomikos griūti prognozavo Japonai prieš daug,kur buvote kad to nezinojote.Prognozuota buvo ir Europos sąjungos griūtis Anglijos ministres pirmininkės M.Techar, to taip pat pilitikai nezinojo.Blogi politikai,ne tuo domisi už ką gauna atlyginimus.Todel Europos skaitykite nėra.Lietuva ir kitos šalys galės eurais užpakalį valyti,nes jų nebeliks ir jų nepriims niekas keitimui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS