ES sako atblokuosianti lėšas Lenkijai, įšaldytas dėl teisinės valstybės principo pažeidimų | Diena.lt

ES SAKO ATBLOKUOSIANTI LĖŠAS LENKIJAI, ĮŠALDYTAS DĖL TEISINĖS VALSTYBĖS PRINCIPO PAŽEIDIMŲ

  • 0

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) penktadienį pareiškė, kad Briuselis atblokuos 137 mlrd. eurų paramą Lenkijai, kuri buvo įšaldyta dėl teisinės valstybės principo pažeidimų Varšuvoje.

U. von der Leyen sakė, kad oficialus sprendimas bus priimtas kitą savaitę.

Buvusios valdančiosios Lenkijos partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) administracijos santykiai su bloku buvo įtempti, o dešimtys milijardų eurų atsigavimo po COVID-19 pandemijos fondo lėšų buvo įšaldytos dėl kaltinimų, kad ji pakenkė teisėjų nepriklausomumui.

Varšuvoje viešinti U. von der Leyen su naujuoju Lenkijos premjeru Donaldu Tusku aptarė jo vyriausybės planus atkurti proeuropietišką politiką, kuri leis blokui skirti milijardus eurų lėšų.

Netrukus po to, kai gruodį pradėjo dirbti D. Tusko kabinetas, Briuselis atblokavo apie 5 mlrd. eurų  švarios energijos projektams Lenkijai.

Balandį Lenkijoje vyks vietos valdžios rinkimai, kurie gali dar labiau sustiprinti dabartinės vyriausybės pozicijas visoje šalyje.

Kartu su U. von der Leyen Lenkijoje lankosi Belgijos ministras pirmininkas Alexander'as De Croo (Aleksandras De Kro), kuris, kaip tikimasi, su lenkų kolega aptars Europos saugumo klausimus ir paramą Ukrainai, kovojančiai su Rusijos invazija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS