Ukraina atmeta taikos sutarties su „Gazprom“ galimybę | Diena.lt

UKRAINA ATMETA TAIKOS SUTARTIES SU „GAZPROM“ GALIMYBĘ

  • 3

Ukrainos vyriausybės kontroliuojamas energetikos holdingas „Naftogaz“ atmeta taikos sutarties su „Gazprom“ galimybę, kurią Rusijos koncernas laiko „lengvinančia aplinkybe“ susitarimui dėl dujų tranzito per Ukrainą po 2019 metų.

„Šią savaitę vykusiame trišaliame susitikime (Ukrainos, Rusijos ir Europos Komisijos atstovų - red.) koncerną „Gazprom“ informavome, kad taikos sutartis dėl tarptautinio arbitražo jau priimtų nutarčių nėra įmanoma“, - pareiškė „Naftogaz“ direktorius komercijai Jurijus Vitrenko.

Jo žodžiais, taikos sutartys galimos tik pagal naujus abipusius ginčus arbitraže, jos nesudarinėjamos pagal teismo jau paskelbtas nutartis.

„Per vėlu prašyti taikos sutarties pagal nutartis, kuriomis „Gazprom“ įpareigotas mums sumokėti 2,56 mlrd. JAV dolerių. Be to, jau pritiksėjo 75 mln. dolerių delspinigių, nekalbant apie išlaidas priverstiniam šios skolos išieškojimui“, - sakė J. Vitrenka.

Vasarį „Gazprom“ pralaimėjimu pasibaigus kelerius metus trukusiam Ukrainos bylinėjimuisi su Rusijos dujų monopolininku, netrukus abi šalys per Stokholmo arbitražą viena kitai pateikė naujus ieškinius. Rusijos koncernas siekia tranzito sutarčių su „Naftogaz“ nutraukimo pirma laiko arba jų sąlygų pakeitimo, o Ukrainos holdingas reikalauja, kad „Gazprom“ atlygintų nuostolius dėl jų nesilaikymo.

„Mūsų pretenzijų „Gazprom“ pagal naujas bylas arbitraže suma jau viršija 12 mlrd. JAV dolerių. Mūsų reikalavimai yra pagrįsti, ir esame tikri dėl mūsų teisinės pozicijos. Jei „Gazprom“ nori taikos sutarties dėl naujų arbitražo procesų, jis privalo neteismine tvarka sumokėti mums tokio dydžio kompensaciją“, - pabrėžė J. Vitrenka.

Stokholmo arbitražas, pernai gruodį niekine paskelbęs „Gazprom“ primestą tiekimo sutarties sąlygą „imk arba mokėk“, draudimą Ukrainai reeksportuoti dujas pripažinęs neteisėta, o rusiškų dujų kainą Ukrainai - nepagrįstai padidinta, vasario pabaigoje Rusijos dujų monopolininką „nuskriaudė“ ir kitoje abipusių pretenzijų bylos dalyje - dėl dujų tranzito per Ukrainą. Antroji nutartis iš esmės reiškė, kad Rusijos dujų gigantas tapo skolingas Ukrainai 2,56 mlrd. dolerių.

Koncernui „Gazprom“ šiuos tarptautinio arbitražo sprendimus vykdyti vengiant, Ukraina bando šią skolą išsiieškoti, per teismus įvairiose Europos šalyse ir JAV reikalaudama areštuoti „Gazprom“ turtą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neseniai pareiškė, jog jo šalis pasirengusi naujai dujų tranzito sutarčiai su Ukraina, kuri įsigaliotų nuo 2020-ųjų, tačiau „Naftogaz“ ir „Gazprom“ esą turi prieš tai susitarti dėl ginčų Stokholmo arbitraže.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Alis Petkus...

Ukraina šokdina Rusiją... bet kas bus, jei rusai iš tikro nutrauks dujų tiekimą per Ukrainą?...

...

Chm: "Stokholmo arbitražas, pernai gruodį niekine paskelbęs „Gazprom“ primestą tiekimo sutarties sąlygą „imk arba mokėk“..." - berods, tokia formuluotė yra ir mūsų SGD terminalo sutartyje... - KIEK mes prisiteisim?

vytautas

TAIP GAUNASI,JAI VAGIS TAVE APVOGĖ,TAI TU RURI SUMOKĖTI VAGIUI,KAD JIS DAUGIAU NESISKŪSTU.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS