Ukrainos gynybai – nemenka suma iš JAV | Diena.lt

UKRAINOS GYNYBAI – NEMENKA SUMA IŠ JAV

  • 8

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį pasirašė JAV 2018 metų gynybos biudžetą, kuriame numatoma skirti 350 mln. dolerių (297,5 mln. eurų) Ukrainai, pranešė radijas „Amerikos balsas“ (Voice of America).

„Pirmą kartą įstatymų leidžiamuoju lygiu siūloma skirti Ukrainai tokias gynybos priemones: priešlėktuvinės gynybos ir situacijos ant vandens stebėjimo radiolokacines priemones, karinio laivyno priešminines priemones, priekrantės laivyno ir pakrančių apsaugos laivus“, – sakoma pranešime.

Įstatymu leidžiama suteikti Ukrainai letalios gynybinio pobūdžio ginkluotės ir reikšmingai išplečiami JAV paramos Ukrainai parametrai saugumo ir gynybos srityse.

Į dokumentą įtrauktos nuostatos, sudarančios sąlygas JAV gynybos biudžeto lėšas naudoti sužeistų Ukrainos kariškių reabilitacijos JAV medicinos įstaigose reikmėms, šios srities ukrainiečių medikų mokymui ir parengimui, taip pat Ukrainos karinių oro pajėgų ir karinio laivyno pajėgumų didinimui.

Dokumente taip pat numatytos atsako į Rusijos agresiją priemonės, pavyzdžiui, pratęsiami suvaržymai bendradarbiauti su Kremliumi karybos srityje ir numatytos priemonės prieš veiksmus, kuriais siekiama pripažinti Rusijos valdžią aneksuotame Kryme.

D. Trumpo pasirašytame įstatyme numatomi 700 mlrd. dolerių (595 mlrd. eurų) asignavimai JAV gynybai. Anksčiau JAV Kongresas parėmė prezidento raginimą stiprinti šalies ginkluotąsias pajėgas ir priėmė kompromisinį įstatymo projektą dėl Pentagono išlaidų.

„Šiandien, pasirašydami šį gynybos įstatymą, spartiname visiško Amerikos karinės galios atkūrimo procesą, - sakė D. Trumpas. - Šis įstatymas padės didinti parengtį, išplės mūsų modernizuotas mūsų pajėgas – ir jas modernizuos, taip pat padės aprūpinti mūsų karius priemonėmis, kurių jiems reikia, kad kovotų ir laimėtų. Mes kovosime ir laimėsime.“

Priminė, kad Krymas priklauso Ukrainai

JAV ambasadorius Rusijoje Johnas Huntsmanas (Džonas Hantsmanas) per socialinį tinklą „Twitter“ priminė, kad Maskvos aneksuotą Krymą laiko Ukrainos dalimi.

„Į šį klausimą gali atsakyti bet kuris žmogus, susipažinęs su tarptautine teise. Krymas – tai Ukraina. Rusijos ir Amerikos santykių pagerinimui Ukrainos teritorinio vientisumo atkūrimas yra absoliučiai būtinas“, – vaizdo įraše, kuris buvo paskelbtas JAV ambasados tviterio paskyroje, sako J. Huntsmanas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

x

nou kuo ji ginasi ta Ukraina savi savus zudo

Anonimas

ukrainai galetu atsiust ir daugiau. biski apvalytu nuo tu nusmurgeliu!

Anonimas

sujudo "lietuviai" :) net rasyt lietuviskai nelabai gaunas. tam kremliaus suslikui pasiruose i s..... sulyst :D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS