UNESCO: Ukrainai reikia daugiau nei 1 mlrd. dolerių mokslo infrastruktūrai atkurti | Diena.lt

UNESCO: UKRAINAI REIKIA DAUGIAU NEI 1 MLRD. DOLERIŲ MOKSLO INFRASTRUKTŪRAI ATKURTI

  • 0

Jungtinių Tautų kultūros agentūra UNESCO pirmadienį pranešė, kad Ukrainai prireiks daugiau nei milijardo dolerių karo metu nukentėjusiai ar sunaikintai mokslo infrastruktūrai atkurti.

Pirmadienį paskelbtoje UNESCO ataskaitoje teigiama, kad sugadinti arba sunaikinta daugiau kaip 1,4 tūkst. mokslinių objektų, kurių dauguma priklauso šalies universitetams, taip pat 750 svarbios techninės įrangos vienetų, kurių dauguma negrįžtamai pažeista.

Nuo 2022 metų vasario vykstantis plataus masto karas taip pat išsekino mokslo sektorių, o daugybė Ukrainos mokslininkų buvo priversti persikelti į saugesnius miestus ar apskritai palikti šalį.

Ataskaitoje teigiama, kad padėtis Branduolinių elektrinių saugos problemų institute netoli rusų kontroliuojamos Zaporižios atominės elektrinės pietryčių Ukrainoje kelia itin didelį susirūpinimą.

Pasak UNESCO, pagrindinė instituto branduolinės pramonės stebėsenos įranga buvo pavogta arba sunaikinta, o tai kelia grėsmę saugumui regione ir už jo ribų.

Iki karo Ukraina tarptautiniu mastu pagarsėjo dėl svarbaus indėlio informatikos, branduolinės fizikos ir astronomijos bei kitose srityse.

„Turime apsaugoti ir remti (mokslinius) tyrimus Ukrainoje“, – sakė UNESCO generalinė direktorė Audrey Azoulay (Odri Azulė).

Ji pridūrė: „Mokslininkai, inžinieriai ir kiti ekspertai bus labai svarbūs šaliai atsigauti.“

Ataskaitoje teigiama, kad karo metu iš viso buvo apgadinti arba sugriauti 1 443 pastatai, priklausantys 177 mokslo įstaigoms.

Šių objektų atstatymas kainuos daugiau kaip 1,21 mlrd. dolerių (1,11 mlrd. eurų). Vien universitetams, patyrusiems didžiausią žalą, prireiks 980,5 mln. dolerių (897,45 mln. eurų). Anot UNESCO, bendra būtiniausios mokslinių tyrimų įrangos atkūrimo kaina siekia 45,9 mln. dolerių (42,01 mln. eurų).

Nuo karo pradžios 10 429 mokslininkai, dirbę valstybiniame sektoriuje, buvo priversti pasitraukti iš šalies arba persikėlė į kitas Ukrainos vietoves. Dauguma iš 5 542 iš Ukrainos išvykusių mokslininkų šiuo metu gyvena Vokietijoje ir Lenkijoje.

Prieš karą Ukrainoje dirbo 88 629 mokslininkai.

Praėjusį mėnesį UNESCO apskaičiavo, kad nuo karo pradžios Ukrainos kultūros ir turizmo sektorius neteko daugiau kaip 19 mlrd. dolerių (17,39 mlrd. eurų) pajamų.

UNESCO sako, kad kovų metu buvo apgadintas 341 kultūros objektas visoje Ukrainoje, įskaitant Kyjivą, Lvivą ir Odesą.

UNESCO skaičiavimais, per ateinantį dešimtmetį Ukrainai prireiks beveik 9 mlrd. dolerių (8,24 mlrd. eurų) kultūros objektams ir turizmo pramonei, nukentėjusiai nuo Rusijos invazijos, atstatyti.

Gairės: karas Ukrainoje, UNESCO, mokslo infrastruktūra, parama Ukrainai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS