Užsienio šalių lyderiai reaguoja į A. Navalno mirtį | Diena.lt

UŽSIENIO ŠALIŲ LYDERIAI REAGUOJA Į A. NAVALNO MIRTĮ

Po žinios apie Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno mirtį šalių lyderiai, taip pat NATO ir ES vadovai teigia esantys sukrėsti ir kaltina Rusijos režimą.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas A. Navalno mirtį pavadino liūdna žinia. Tai, kad A. Navalnas grįžo į Rusiją, anot jo, buvo labai drąsu. Dabar jis už šią drąsą „sumokėjo gyvybe“, sakė O. Scholzas Berlyne. Dabar esą visiškai aišku, koks režimas valdo Maskvoje. Rusija „seniai nebėra demokratija“, pabrėžė kancleris.

Europos Sąjunga (ES) dėl opozicionieriaus A. Navalno mirties apkaltino „Rusijos režimą“. A. Navalnas „už savo idealus paaukojo didžiausią auką“, tinkle „X“ teigė Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis. Jis pridūrė, jog „ES mano, kad už šią tragišką mirtį atsakingas tik Rusijos režimas“.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė esąs „labai paveiktas ir sunerimęs“ dėl pranešimų apie A. Navalno mirtį. „Turime išsiaiškinti visus faktus“, – teigė jis. Rusija turi atsakyti į visus klausimus dėl mirties aplinkybių.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Stéphane Sejourne pareiškė apgailestavimą dėl Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno mirties. „Jo pasipriešinimas priespaudos sistemai jam kainavo gyvybę, – teigė ministras. – Jo mirtis kolonijoje primena mums Vladimiro Putino režimo realybę“.

Britų premjeras Rishis Sunakas A. Navalno mirtį pavadino „siaubinga žinia“. „Būdamas aršiausias Rusijos demokratijos gynėjas, Aleksejus Navalnas visą savo gyvenimą rodė neįtikėtiną drąsą, – rašė R. Sunakas tinkle „X“. – Mintimis esu su jo žmona ir rusų tauta, kuriai tai yra didelė tragedija“.

Jo mirtis kolonijoje primena mums Vladimiro Putino režimo realybę.

Latvijos prezidentas Edgaras Rinkevičius pareiškė, kad dėl Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirties kaltas Kremlius. „Kad ir ką galvotume apie Aleksejų Navalną kaip politiką, jį Kremlius tiesiog žiauriai nužudė, – rašė E. Rinkevičius tinkle „X“. – Tai faktas ir tai reikėtų žinoti apie tikrąją dabartinio Rusijos režimo prigimtį“. Prezidentas pareiškė užuojautą A. Navalno šeimai ir draugams.

Ir Norvegija metė kaltinimus Kremliui. Rusijos vyriausybei tenka „didelė atsakomybė“ dėl A. Navalno mirties, tinkle „X“ rašė užsienio reikalų ministras Espenas Barthas Eidė.

Pasak Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, akivaizdu, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tiesiogiai susijęs su opozicionieriaus Aleksejaus Navalno mirtimi. Vokietijoje viešintis V. Zelenskis pabrėžė, kad V. Putinui nesvarbu, kas miršta, kol jo pozicija valdžios viršūnėje yra užtikrinta. V. Putinas turi būti patrauktas atsakomybėn dėl A. Navalno mirties, pridūrė Ukrainos vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

faktas

navalnas - rusiškas celofanas.

To Tiesa kurios niekas nepaneigs

Tik nepasprink savo vėmalais, kaip ne vienam buvo.

vytas-vytia

a tebe zopa
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS