V. Orbanas užsipuolė J. C. Junckerį: anglai traukiasi, o migrantai atvyksta | Diena.lt

V. ORBANAS UŽSIPUOLĖ J. C. JUNCKERĮ: ANGLAI TRAUKIASI, O MIGRANTAI ATVYKSTA

  • 5

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas penktadienį dar kartą užsipuolė Europos Sąjungos centro dešiniųjų partijų aljanso svarbiausius veikėjus, pradėdamas gegužę vyksiančių Europos Parlamento kampaniją, nors jo partija „Fidesz“ yra to paties aljanso narė.

Dabartinio Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) darbo rezultatus V. Orbanas apibūdino glaustai: „Anglai traukiasi, o migrantai atvyksta.“

Praeitą mėnesį Europos dešiniųjų lyderiai nusprendė sustabdyti Vengrijos premjero Viktoro Orbano „Fidesz“ partijos narystę Europos liaudies partijoje (EPP) – didžiausioje ir įtakingiausioje Europos Parlamento frakcijoje – dėl nedemokratinio elgesio, įskaitant Budapešto vyriausybės organizuotą politinės reklamos kampaniją prieš J.-C. Junckerį.

Sulaukęs kritikos dėl tos kampanijos, V. Orbanas atsiprašė EPP partnerių. Be to, jis anksčiau reiškė palaikymą bloko pagrindiniam kandidatui Manfredui Weberiui (Manfredui Vėberiui).

Migracijos valdymas turi būti atimtas iš Briuselio biurokratų ir perduotas nacionalinėms vyriausybėms.

M. Weberis savo ruožtu pastaruoju metu kritikavo „Fidesz“ ir praeitą savaitę sakė Vokietijos transliuotojui ZDF, kad jis „nepriimtų (Europos Komisijos pirmininko) posto“, jeigu tai priklausytų nuo V. Orbano partijos balsų.

Penktadienį V. Orbanas nusitaikė ir į M. Weberį, pareiškęs, kad jis „įžeidė vengrus“.

„Nenuostabu, kad vis daugiau žmonių sako ir rašo: „Šalin jį (M. Weberį)", – V. Orbanas sakė savo partijos nariams per renginį Budapešte.

Premjeras taip pat tvirtino, kad „ES institucijoms turėtų vadovauti prieš imigraciją nusistatę lyderiai“.

J.-C. Junckerio ir Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko kadencijos baigsis vėliau šiais metais.

V. Orbanas taip pat užsiminė, kad po gegužę vyksiančių EP rinkimų „Fidesz“ gali savo noru pasitraukti iš EPP.

„Patys spręsime savo ateitį, – penktadienį kalbėjo jis. – Po rinkimų žiūrėsime, kur link judės EPP. Jeigu kryptis bus kairė ir liberali... tuomet mes paskui juos neseksime.“

Sakydamas šią kalbą V. Orbanas taip pat piktinosi „biurokratais, gyvenančiais Briuselio burbule“, kurių tikslas, anot jo, yra sukurti „Jungtines Europos Valstijas“.

„Migracijos valdymas turi būti atimtas iš Briuselio biurokratų ir perduotas nacionalinėms vyriausybėms“, – pridūrė jis.

Vengrijos lyderis taip pat kritikavo ES migracijos komisarą Dimitrį Avramopulą (Dimitris Avramopoulos), irgi remiamą EPP, sakydamas, kad jo politika prilygsta „visiško populiacijos pakeitimo programai“. Ši frazė jau yra tapusi kraštutinių dešiniųjų stovyklos kliše.

V. Orbanas pabrėžė, kad per gegužės 26-ąją vyksiančius rinkimus bus sprendžiamas „krikščioniškosios civilizacijos egzistavimo“ klausimas.

Per EPP kritikos sulaukusią kampaniją buvo teigiama, kad J.-C. Junckeris ir Vengrijoje gimęs JAV milijardierius George'as Sorosas (Džordžas Sorosas) rezga sąmokslą užtvindyti Europą migrantais.

Pastarosiomis savaitėmis V. Orbanas siuntė signalus, kad nori kurti atskirą Europos Parlamento frakciją, sudarytą iš sąjungininkų, kurių politinė orientacija yra dešinesnė negu EPP.

Praeitą mėnesį jis sakė, kad „Fidesz“ pirmiausiai kreiptųsi į Lenkijos valdančiąją dešiniąją „Įstatymo ir teisingumo“ partiją (PiS), jeigu nuspręstų trauktis iš pagrindinio EP bloko.

Jis taip pat gyrė Italijos vicepremjerą Matteo Salvini (Mateją Salvinį), vadovaujantį prieš imigrantus nusistačiusiai „Lygai“ (Lega).

Per vėliausius EP rinkimus 2014 metais „Fidesz“ laimėjo 12 iš 21 Vengrijai priklausančio mandato.

Apklausos rodo, kad šiemet šios partijos europarlamentarų skaičius padidės vienu arba dviem.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

medinio euro

vergove,turi daryti ta ka liepia briuselis,ir jokios laisves 'laisvoms' valstybems,beda ateitis nieko gero nezada,europa dazosi juoda spalva.

kauniete

Pagarba V.Orbanui.Kiekviena valstybe turi planuoti [laisvu pasirinkimu] ar JAI reikalingi imigrantai [kurie yra apsoliutus svetimsaliai pagal kultura ,kalba,religija ir visa kita.]

Anonimas

ES PRIVALO pastatyti kulkosvaidzius prie sienu ir BE GAILESCIO saudyti i minias NELEGALIU NUSIKALTELIU. Skandinti Vokietijos laivus , nevyriausibines organizacijas, gydytojus be sienu ir vergu pirklius Vidurzemio juroje
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS