V. Putinas planuoja branduolinių ginklų pratybas netoli Ukrainos | Diena.lt

V. PUTINAS PLANUOJA BRANDUOLINIŲ GINKLŲ PRATYBAS NETOLI UKRAINOS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė savo kariuomenei surengti branduolinių ginklų pratybas, kuriose dalyvautų karinis jūrų laivynas ir kariai, dislokuoti netoli Ukrainos, pirmadienį paskelbė Gynybos ministerija.

Per pratybas bus praktiškai treniruojamasi dėl nestrateginių branduolinių ginklų parengimo ir panaudojimo, sakoma ministerijos pareiškime.

Pradėjęs didelio masto invaziją į Ukrainą, V. Putinas intensyvino savo branduolinę retoriką, o vasarį kreipdamasis į šalies gyventojus teigė, kad yra iškilusi reali branduolinio karo rizika.

Nestrateginiai – taktiniai – branduoliniai ginklai yra skirti naudoti mūšio lauke, juos gali nešti raketos.

Rusijos gynybos ministerija nurodė, kad pratybos vyks netolimoje ateityje ir kad jomis siekiama užtikrinti Rusijos teritorinį vientisumą pasigirdus „tam tikrų Vakarų pareigūnų grasinimams“.

Pratybose dalyvaus orlaiviai ir karinis jūrų laivynas, taip pat kariai iš Pietų karinės apygardos, kuri ribojasi su Ukraina ir apima okupuotas Ukrainos teritorijas, sakoma pranešime.

Vakarų pareigūnai vis labiau nerimauja dėl Kremliaus branduolinės retorikos, vartojamos per karą Ukrainoje. V. Putinas dažnai mini Rusijos branduolinę doktriną.

Pernai Rusija pasitraukė iš Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties (CTBT) ir vieno svarbaus susitarimo su JAV dėl ginkluotės mažinimo.

Vakarų pareigūnai vis labiau nerimauja dėl Kremliaus branduolinės retorikos, vartojamos per karą Ukrainoje.

 

Apie Rusijos planus surengti pratybas, imituojančias taktinių branduolinių ginklų panaudojimą, paskelbta praėjus kelioms dienoms po to, kai Kremlius piktai sureagavo į kai kurių Vakarų šalių lyderių komentarus, susijusius su karu Ukrainoje.

Tai pirmas kartas, kai Rusija viešai paskelbė apie pratybas su taktiniais branduoliniais ginklais, nors jos strateginės branduolinės pajėgos reguliariai rengia pratybas. Taktinių branduolinių ginklų galingumas yra mažesnis, palyginti su didžiulėmis kovinėmis galvutėmis, kuriomis apginkluotos tarpžemyninės balistinės raketos, galinčios sulyginti su žeme ištisus miestus.

Rusijos pranešimas galimai yra įspėjimas Kyjivo sąjungininkams Vakaruose, siekiant atgrasyti juos nuo aktyvesnio įsitraukimo į daugiau nei dvejus metus trunkantį karą. Kai kurie Ukrainos partneriai anksčiau reiškė susirūpinimą dėl karo eskalavimo, baimindamiesi, kad jis gali virsti tiesioginiu NATO ir Rusijos konfliktu.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) praėjusią savaitę pakartojo, kad neatmeta galimybės siųsti karius į Ukrainą, o Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) pareiškė, kad Kyjivo pajėgos galės naudoti Jungtinės Karalystės tolimojo nuotolio ginklus prieš taikinius Rusijos teritorijoje.

Kremlius šiuos komentarus pavadino pavojingais, dar labiau padidindamas įtampą tarp Rusijos ir NATO šalių.

Tarp taktinių branduolinių ginklų yra aviacinės bombos, trumpojo nuotolio raketų kovinės galvutės ir artilerijos šaudmenys.

Ministerija nurodė, kad šiomis pratybomis siekiama „padidinti nestrateginių branduolinių pajėgų pasirengimą vykdyti kovines užduotis“.

Branduolinės pratybos yra atsakas į Vakarų pasisakymus apie karių siuntimą į Ukrainą

Kremlius pareiškė, kad būsimos branduolinių ginklų pratybos, apie kurias anksčiau pirmadienį paskelbė Rusijos gynybos ministerija, yra atsakas į „precedento neturinčius“ pasisakymus, įskaitant Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono, dėl karių siuntimo į Ukrainą.

„Akivaizdu, kad kalbame apie E. Macrono ir Didžiosios Britanijos atstovų pareiškimus“, – žurnalistų paklaustas, kas paskatino pratybas, atsakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ir pridūrė: „Tai visiškai naujas įtampos didinimo ciklas. Tai neturi precedento ir reikalauja ypatingų priemonių“.

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Anonimas

Tas Putinas Gimes jurtoje,uzauges tarp sunu,todel ir masto ,kaip suo.

Anonimas

Puiku! Gal pagaliau nato fashistai truputi prasiblaivys ir supras kad prie Rusijos ir jos interesu geriau nosi nekist

> Anonimas

Nusipirk tu turguj žasi ir p.....ir užkasi, apsivilk tu ta fufaika ir pagrok su balalaika, o paskui i tualeta paskaityt maskvos gazeta , kai gazeta paskaitysi - šikna su ja nusivalysi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS