V. Putinas stabdo Rusijos dalyvavimą INF sutartyje | Diena.lt

V. PUTINAS STABDO RUSIJOS DALYVAVIMĄ INF SUTARTYJE

  • 1

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį oficialiai sustabdė Maskvos dalyvavimą svarbioje Šaltojo karo laikų ginkluotės sutartyje.

V. Putinas „pasirašė įsaką dėl Rusijos dalyvavimo SSRS ir JAV sutartyje sustabdymo“, sakoma Kremliaus pranešime.

Jame priduriama, kad toks sprendimas buvo priimtas „Jungtinėms Valstijoms pažeidus savo įsipareigojimus, prisiimtus pagal šią sutartį“.

Vašingtonas praėjusį mėnesį pradėjo pusmetį truksiantį pasitraukimo iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties procesą, atsakydamas į Maskvos sprendimą dislokuoti raketas 9M729. Rusija savo ruožtu tada taip pat paskelbė, kad nebedalyvaus sutartyje.

Daugelis analitikų sako, kad abiejų šalių pasitraukimas iš INF sutarties faktiškai skelbia naujų ginklavimosi varžybų pradžią.

V. Putinas vasarį pareiškė, kad Rusija vystys vidutinio nuotolio raketas, taip esą atsakydama į panašius JAV projektus.

Praėjusį mėnesį kreipdamasis į tautą V. Putinas pagrasino nutaikyti naująsias raketas į Vakarų šalių sostines.

Ilgalaikis Rusijos lyderis taip pat perspėjo Vašingtoną nedislokuoti jokių naujų raketų Europoje žlugus INF susitarimui. Pasak jo, Maskva laikytų tokius veiksmus „rimta grėsme“.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo savo ruožtu pavadino šiuos grasinimus „triuku“, kurio tikslas – sukiršinti Vašingtoną su jo sąjungininkais.

INF sutartį 1987 metais pasirašė JAV prezidentas Ronaldas Reaganas (Ronaldas Reiganas) ir Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas. Ji padėjo išspręsti krizę dėl branduoliniais užtaisais apginkluotų sovietų raketų, nutaikytų į Vakarų šalių sostines.

Šiuo paktu taip pat buvo uždraustos 500–5500 km nuotolio antžeminės raketos.

Pasirašius INF sutartį Sovietų Sąjunga atsikratė į Vakarų sostines nutaikytų raketų su branduolinėmis galvutėmis, tačiau kitos karinės galybės, tokios kaip Kinija, nebuvo įpareigotos apriboti savo arsenalų.

NATO neseniai paskelbė, kad JAV sąjungininkai „visiškai palaiko“ Vašingtono pasitraukimą iš pakto, kadangi Rusijos antžeminė sparnuotųjų raketų sistema 9M729 esą pažeidžia sutartį.

Vis dėlto Europos lyderiai pažėrė nuogąstavimų dėl sutarties žlugimo ir paragino Rusiją iki rugpjūtį numatyto formalaus Vašingtono pasitraukimo išspręsti ginčą su JAV.

Praėjusią savaitę JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) perspėjo, kad „žlunga tarptautinės ginklų kontrolės sistemos pagrindiniai elementai“.

Maskva taip pat išreiškė susirūpinimą, kad dėl Vašingtono sprendimo pasitraukti iš INF sutarties gali būti nepratęsta branduolinių ginklų kontrolės sutartis START.

Šis paktas, kuriuo ribojamas Rusijos ir JAV turimų branduolinių galvučių skaičius, galios iki 2021 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Keista, nėra mūsų patriotų džiūgavimo. Dabar galės ginkluotis iki dantų ir žaisti "rusai puola". O gal jau patys ant rimtųjų išsigando viso to ir pridėjo į kelnes ? Suprato, kad atsidūrė fronto priešakinėje linijoje ir karo atveju nebespės pasprukti į Ispaniją ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS