V. Putinas: sulaikydamos ukrainiečių laivus Rusijos pajėgos atliko „karinę pareigą“ | Diena.lt

V. PUTINAS: SULAIKYDAMOS UKRAINIEČIŲ LAIVUS RUSIJOS PAJĖGOS ATLIKO „KARINĘ PAREIGĄ“

  • 7

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad Rusijos sienos apsaugos pajėgos praėjusią savaitę „atliko savo karinę pareigą“, sulaikydamos tris Ukrainos laivus Kerčės sąsiauryje.

„Jie atliko savo karinę pareigą. Jie vykdė savo teisėtas funkcijas, gynė Rusijos sienas“, – kalbėjo V. Putinas investuotojų forume Maskvoje.

Sekmadienio konfrontacija Kerčės sąsiauryje, kai Rusijos pajėgos apšaudė, taranavo ir pagrobė tris Kijevo laivus, išprovokavo didžiausią pastaraisiais metais šių kaimynių santykių krizę.

Maskva taip pat suėmė 24 ukrainiečių jūrininkus.

V. Putinas šį incidentą pavadino Kijevo organizuota „provokacija“. Pasak jo, ukrainiečių laivai nereagavo į Rusijos pasieniečių perspėjimus.

„Karo laivai įsiveržė į Rusijos teritorinius vandenis ir neatsakė (sienų apsaugai)... Ką jie turėjo daryt?“, – klausė jis.

„Jie darytų tą patį jūsų šalyje, tai visiškai akivaizdu“, – pridūrė jis, atsakydamas į užsienio investuotojo klausimą.

Iš Juodosios jūros plaukę ukrainiečių laivai buvo sulaikyti, kai bandė perplaukti Kerčės sąsiaurį ir patekti į Azovo jūrų.

„Šie teritoriniai vandenys visada buvo mūsų, net prieš Krymo prisijungimą prie Rusijos“, – pareiškė Rusijos prezidentas, kalbėdamas apie 2014 metais Rusijos įvykdytą Krymo pusiasalio aneksiją.

V. Putinas aiškino, kad Kijevas surengė šią „provokaciją“, kad pataisytų nusmukusius prezidento Petro Porošenkos reitingus prieš artėjančius valstybės vadovo rinkimus.

„Kalbant apie incidentą Juodojoje jūroje – tai provokacija, be abejo, organizuota veikiančios valdžios, įskaitant prezidentą, kuris imasi veiksmų artėjant Ukrainos prezidento rinkimams kitų metų kovą“, – sakė V. Putinas.

Pasak Kremliaus vadovo, „jam (Porošenkai) gresia net nepatekti į antrą ratą“.

„Todėl reikia ką nors daryti, paaštrinti situaciją ir sukurti neįveikiamų kliūčių savo konkurentams, pirmiausia – iš opozicijos“, – paaiškino V. Putinas.

Vakarų vyriausybės šiame ginče stojo į Kijevo pusę, kaltindamos Rusiją neteisėtai blokavus laivybos kelią į Azovo jūrą ir ėmusis nepagrįstų karinių veiksmų.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pranešė, kad dėl konfrontacijos gali atšaukti ilgai lauktą susitikimą su V. Putinu šią savaitę įvyksiančiame Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikime.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Algys

Ukrainieciu diversantai Baltijos juroje susprgdin abu rusu duju vamzdelius einancius i Vokietija,tada gales Putinas dziaugtis!

karma

rusija per amzius taip daro ,jie jaucia pasitenkinima kai kiti zusta ,,,,,lazda turi 2 galus

idomu

> ? Galite faktus pateikti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS