V. Putinas: tam tikra atsakomybė už žurnalisto J. Khashoggi dingimą tenka JAV | Diena.lt

V. PUTINAS: TAM TIKRA ATSAKOMYBĖ UŽ ŽURNALISTO J. KHASHOGGI DINGIMĄ TENKA JAV

  • 2

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad JAV tenka „tam tikra atsakomybė“ už Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogio) likimą ir pridūrė, kad nėra pakankamai įrodymų, kad už jo dingimą atsakingas Rijadas.

„Kiek žinau, dingęs žurnalistas gyveno JAV. Ta prasme, žinoma, JAV tenka tam tikra atsakomybė už tai, kas jam nutiko“, – per vieną užsienio politikos forumą pietiniame Rusijos mieste Sočyje kalbėjo V. Putinas.

Rusijos lyderis nurodė, kad Maskva „negali imti gadinti santykius“ su Saudo Arabija, nes ji „nežino, kas iš tikrųjų atsitiko“.

Turkijos pareigūnai šią savaitę pareiškė, kad spalio 2-ąją J. Khashoggi Saudo Arabijos konsulate Stambule nužudė smogikų grupė. Rijadas atmeta tokius kaltinimus.

Savo komentarus Rusijos prezidentas išsakė po to, kai aukšto rango Vakarų pareigūnai paskelbė nevyksiantys į vieną svarbią investuotojų konferenciją Saudo Arabijoje, reikšdami didelį susirūpinimą dėl J. Khashoggi dingimo.

Kitą savaitę vyksiančiame forume „Ateities investicijų iniciatyva“ (Future Investment Initiative), kuriame ruošiamasi pristatyti Saudo Arabijos sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano (Mohamedo Salmano) vykdomų ekonominių reformų rezultatus, nusprendė nedalyvauti ir daugybė tarptautinio verslo atstovų.

Ketvirtadienį JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnušinas) paskelbė nevyksiantis į tą renginį, o prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) užėmė gynybinę poziciją, tarptautinei bendruomenei kritikuojant Vašingtono sąjungininką Rijadą.

V. Putinas šią vasarą Maskvoje susitiko su Saudo Arabijos sosto įpėdiniu prieš Pasaulio futbolo čempionato atidarymo ceremoniją.

Ultrakonservatyvią karalystę kritikavęs J. Khashoggi dingo spalio 2 dieną, nuvykęs į Saudo Arabijos konsulatą Stambule atsiimti santuokai reikalingų dokumentų.

Dingus šiam žurnalistui, nuo XX amžiaus pradžios karalystę valdanti al Saudų (Saudų) dinastija įsivėlė į vieną didžiausių tarptautinių krizių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Patrijotas

Tegul putleris prisipazista kad B. Nemcovas susaude

AS taip manau.

O ka atsakomybe tenka uz Ukrainoje sugriautus miestus iszudytus zmones,vaikus.Kam tenka uz Sirijos zudynes.Niekada Putinai neprisipazinai kiek zmonijai padarei zalos.Baisu kai tokiem patikimas salies vairas/

SUSIJUSIOS NAUJIENOS