V. Putino dalyvavimas Austrijos ministrės vestuvėse išprovokavo politinį ginčą | Diena.lt

V. PUTINO DALYVAVIMAS AUSTRIJOS MINISTRĖS VESTUVĖSE IŠPROVOKAVO POLITINĮ GINČĄ

  • 6

Planuojamas Rusijos prezidento Vladimiro Putino dalyvavimas šeštadienį vyksiančiose Austrijos užsienio reikalų ministrės Karin Kneissl (Karin Kneisl) vestuvėse penktadienį įžiebė ginčą, ar toks vizitas tinkamas.

„Kaip Europos Sąjungai pirmininkaujančios Austrijos vyriausybė ketina įgyvendinti savo pačios užmojus statyti tiltus (tarp ES ir Rusijos) ir būti sąžininga tarpininke, jeigu Austrijos užsienio reikalų ministrė ir kancleris itin akivaizdžiai palaiko vieną pusę?“ – klausė opozicinės Socialdemokratų partijos (SPOe) parlamentaras Andreas Schiederis (Andrėjas Šyderis).

Kita socialdemokratų įstatymų leidėja, Evelyn Regner (Evelin Rėgner), sakė, kad sprendimas pakviesti V. Putiną sukūrė „gėdingą“ Austrijos įvaizdį ES partnerių akivaizdoje. Ji pridūrė, kad šis žingsnis yra „Europos masto provokacija“.

Žalieji savo ruožtu reikalavo K. Kneissl atsistatydinimo ir pabrėžė, kad „Vladimiras Putinas yra agresyviausias ES priešas užsienio politikos reikaluose“.

53 metų K. Kneissl, į URM vadovo postą pasiūlyta griežtai dešiniosios Laisvės partijos (FPOe), šeštadienį ištekės už verslininko Wolfgango Meilingerio (Volfgango Meilingerio) per ceremoniją viename vynuogynų apsuptame kaime netoli pietrytinio Graco miesto.

V. Putinas patvirtino atvyksiantis į vestuves, o šeštadienio pavakare iškeliausiantis į Vokietiją, kur netoli Berlyno susitiks derybų su kanclere Angela Merkel.

K. Kneissl biuras V. Putino dalyvavimą iš pradžių vadino „privačiu renginiu“, bet vėliau įvardijo jį „darbo vizitu“.

Renginio apsaugą užtikrins keli šimtai policijos pareigūnų.

Ceremonijoje taip pat turėtų dalyvauti Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas (Sebastianas Kurcas) iš centro dešiniosios Liaudies partijos (OeVP) ir FPOe vicekancleris Heinzas-Christianas Strache (Heincas Kristianas Štrachė).

2016 metais FPOe pasirašė „bendradarbiavimo susitarimą“ su V. Putino partija „Vieningoji Rusija“.

Kvietimas V. Putinui supykdė Kijevą: Ukraina pareiškė, kad nebeleis Austrijai atlikti kokio nors vaidmens įgyvendinant Minsko susitarimus, kuriais siekiama užbaigti konfliktą Rytų Ukrainoje.

Austrijos užsienio reikalų ministerija tvirtino, kad V. Putino vizitas „nieko nepakeis Austrijos užsienio politikos atžvilgiu“.

Pakvietimas Kremliaus lyderiui buvo kritikuojamas netgi paties S. Kurzo partijoje. OeVP parlamentaras Othmaras Karasas (Otmaras Karasas) pareiškė: „Negaliu suvokti, kokia logika ir tikslas padaryti tokį asmeninį renginį politiniu ir tuo pačiu atverti jį netinkamam panaudojimui.“

Daugelis kaltina Rusiją siekiant susilpninti ir supriešinti ES, ypač palaikant ryšius su populistinėmis partijomis keliose Europos šalyse.

S. Kurzo OeVP ir FPOe nuo gruodžio dirba koalicijoje, o per rinkimų kampaniją abi partijos pasisakė prieš imigraciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Vaje vaje, o Magnolijos tai ir nepakvietė....skelbiam karą tiems austrams ?

Azuolas

Vienos centre pribloskiantis paminklas rusui isvaduotojui. Ko cia stebetis ta ministre. Putinas galetu jaunavedzius pakviesti i povestuvine kelione kur baltos meskos gyvena. Pagarbiai.

faktas

Tas ananimas tikras ananistas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS