V. Zelenskis atvyko į Albaniją, kur dalyvaus saugumo konferencijoje | Diena.lt

V. ZELENSKIS ATVYKO Į ALBANIJĄ, KUR DALYVAUS SAUGUMO KONFERENCIJOJE

  • 0

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vėlai antradienį atvyko į Albaniją – tai pirmas jo vizitas į šią Balkanų šalį nuo Rusijos invazijos pradžios. Čia jis dalyvaus saugumo konferencijoje.

Albanijos užsienio reikalų ministras Igli Hasani (Iglis Hasanis) savo pranešime socialinėje žiniasklaidoje pavadino Ukrainos vadovo atvykimą į Tiraną „kertiniu momentu puoselėjant dvišalius ryšius ir solidarizuojantis su Ukraina jos didvyriškoje kovoje prieš Rusijos agresiją“.

Pastarosiomis savaitėmis V. Zelenskis intensyviai keliauja, kad suburtų paramą savo šaliai. Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms labai trūksta šaudmenų ir joms sunkiai sekasi stabdyti rusų karinį progresą sausumoje.

Trečiadienį Tiranoje per Ukrainos ir Pietryčių Europos aukščiausiojo lygio susitikimą V. Zelenskis susitiks su keliais regiono lyderiais.

Albanija, NATO narė nuo 2009 metų, aktyviai remia Ukrainą, tačiau viešai apie ginklų tiekimą Kyjivui beveik nekalbėjo.

Tai buvo viena pirmųjų šalių, kuri prasidėjus Rusijos agresijai siuntė karinę pagalbą Ukrainai.

Šį mėnesį lankydamasis Albanijoje JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) gyrė Tiranos paramą Ukrainai.

„Tai buvo viena pirmųjų šalių, kuri prasidėjus Rusijos agresijai siuntė karinę pagalbą Ukrainai – ginklus, šaudmenis, minoms atsparias transporto priemones – ir šiuo metu yra viena iš dešimties šalių, teikiančių didžiausią pagalbą Ukrainai ir paramą saugumui, skaičiuojant vienam gyventojui“, – sakė A. Blinkenas.

Prieš atvykdamas į Tiraną Ukrainos prezidentas lankėsi Saudo Arabijoje, kur siekė aptarti savo taikos plano įgyvendinimą ir galimą apsikeitimą karo belaisviais.

Saudo Arabija palaiko santykius tiek su Rusija, tiek su Ukraina ir jau anksčiau tarpininkavo tarp kariaujančių šalių, įskaitant 2022-ųjų rugsėjį sudarytą susitarimą, pagal kurį buvo paleista daugiau kaip 200 į nelaisvę paimtų ukrainiečių.

Gairės: albanija, Volodymyras Zelenskis, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS