Vatikane prasidėjo susitikimas dėl lytinių nusikaltimų Bažnyčioje | Diena.lt

VATIKANE PRASIDĖJO SUSITIKIMAS DĖL LYTINIŲ NUSIKALTIMŲ BAŽNYČIOJE

  • 1

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį Vatikane pradėjo Bažnyčios lyderių iš viso pasaulio konsultacijas dėl to, kaip reaguoti į dvasininkų vykdomo vaikų lytinio išnaudojimo atvejus.

Popiežius skyrė pusketvirtos dienos, per kurias įtikinės vyskupus spręsti pedofilijos problemą, bandydamas suvaldyti Katalikų Bažnyčiai visame pasaulyje pakenkusį skandalą.

„Šventi Dievo žmonės stebi ir laukia ne paprasto ir akivaizdaus pasmerkimo, o konkrečių ir veiksmingų priemonių“, – sakė jis.

„Paklausykime jaunų žmonių, prašančių mūsų teisingumo, verksmo“, – pridūrė pontifikas.

Pranciškus siekia susidoroti su besitęsiančiu skandalu, vėl smogusiu Bažnyčiai 2018-aisiais įvairiose pasaulio šalyse, įskaitant Čilę, Vokietiją ir Jungtines Valstijas.

Daug Katalikų Bažnyčios lyderių visame pasaulyje toliau gina Bažnyčios reputaciją neigdami, kad kunigai žagina vaikus, ir diskredituodami lytinių nusikaltimų aukas. Ir pats popiežius pripažįsta, kad yra padaręs panašių klaidų.

Tačiau Pranciškus visiškai pakeitė poziciją šiuo klausimu ir sukvietė kitus Bažnyčios lyderius į neeilinį susitikimą.

Jame dalyvauja maždaug 190 vyskupų konferencijų pirmininkų, religinių ordinų lyderių ir Vatikano institucijų vadovų. Per paskaitas ir seminarus bus kalbama apie lytinių nusikaltimų prevenciją Bažnyčioje, rūpinimąsi aukomis ir lytinio išnaudojimo atvejų tyrimą.

„Prašau Šventosios dvasios remti mus artimiausiomis dienomis ir padėti mums paversti šį blogį sąmoningumo (kėlimo) ir išsivalymo galimybe, – kalbėjo popiežius. – Tegul Mergelė Marija padeda mums pamėginti išgydyti dideles žaizdas, kurias pedofilijos skandalas padarė tiek vaikams, tiek tikintiesiems.“

„Esminis posūkis“

Per šį susitikimą siekiama apmokyti 114 vyskupų, kurie grįžę į savo šalis aiškiai žinotų, kaip pastebėti ir tvarkytis su lytinio išnaudojimo ir pedofilijos atvejais.

Tačiau šią užduotį apsunkina faktas, kad kai kurios bažnyčios, ypač Azijoje ir Afrikoje, neigia, jog ši problema egzistuoja.

„Tikiuosi, kad žmonės tai matys kaip esminį posūkį“, – sakė Čikagos kardinolas Blaise'as Cupichas (Bleizas Supičas), vienas iš popiežiaus patikėtinių Jungtinėse Valstijose ir vienas iš keturių susitikimo Vatikane organizatorių.

JAV Katalikų bažnyčią sukrėtė viena giliausių krizių istorijoje dėl Theodore'o McCarricko (Teodoro Makariko), kadaise įtakingo amerikiečių kardinolo, kuris praėjusią savaitę buvo pašalintas iš kunigų luomo už mažamečių ir suaugusiųjų tvirkinimą.

„Tai nėra paskutinis mūšis, niekas to niekada negali pasakyti,.. (bet) padarysime viską, kas įmanoma, kad (nusikaltę) žmonės būtų patraukti atsakomybėn, atsakytų (už savo nusikaltimus) ir kad būtų skaidrumas“, – žurnalistams prieš susitikimą sakė B. Cupichas.

„Tyla – ne variantas“

Kito susitikimo organizatoriaus, Maltos arkivyskupo Charles'o Sciclunos (Čarlzo Šiklunos), teigimu, Vatikanas planuoja tam tikras reformas, pavyzdžiui, norima „patobulinti“ kai kurias Kanonų teisės kodekso nuostatas.

Tačiau pasiūlymas, kad Bažnyčios įstatymams reikia tik nedidelio pakoregavimo, supykdė daugybę žmonių, įskaitant Anne Barrett Doyle (En Baret Doil), kuri vadovauja tinklalapiui, kur kaupiami dokumentai apie įrodytus arba įtariamus dvasininkų lytinius nusikaltimus.

„Kanonų teisė turi būti pakeista: ne patobulinta, ne pakoreguota, o iš esmės pakeista, kad joje prioritetas būtų teikiamas ne kunigystei... o jų seksualiai išnaudotų vaikų ir pažeidžiamų suaugusiųjų gyvybėms“, – pareiškė ji.

Ch. Scicluna savo ruožtu sako, kad jau vien Bažnyčios lyderių iš visų žemynų susirinkimas Romoje „yra labai svarbi žinutė“.

Maltietis 10 metų buvo Vatikano teismo, tiriančio kunigų pedofilijos atvejus, prokuroras, o pernai Pranciškus jį pasiuntė į Čilę rinkti įrodymų ir išklausyti lytinį išnaudojimą Čilėje patyrusių aukų liudijimus po to, kai Bažnyčia ignoravo prašymus juos išgirsti.

Ch. Scicluna ragina nutraukti tylos ir neigimo kultūrą šimtmečių senumo institucijoje.

„Tyla – ne variantas, (nesvarbu), ar vadinsite tai omerta (Sicilijos mafijos tylėjimo įstatymu), ar paprasčiausiu neigimu“, – sakė jis anksčiau šią savaitę.

„Turime pažiūrėti į faktus, nes tik tiesa ir atsižvelgimas į faktus mus išlaisvins“, – pridūrė Ch. Scicluna.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Chm... inkvizicijos laužai, kryžių žygiai, vienuolynai viešnamių vietoje, iškrypę kunigai, ir visa tai - neklystančio DIEVO vardu; gal ta bažnyčia prarado bet kokius pagrindus toliau egzistuot?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS