Vengrija sako pasiūliusi kompromisą dėl milijardų eurų pagalbos Ukrainai | Diena.lt

VENGRIJA SAKO PASIŪLIUSI KOMPROMISĄ DĖL MILIJARDŲ EURŲ PAGALBOS UKRAINAI

  • 0

Vengrija Europos Sąjungai pasiūlė kompromisą dėl milijardų eurų pagalbos Ukrainai, kurią ji blokavo, pirmadienį sakė vyriausybės pareigūnas, prieš ketvirtadienį įvyksiantį bloko viršūnių susitikimą šiuo klausimu.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas gruodį Briuselyje vetavo ES 50 mlrd. eurų vertės pagalbos paketą Kyjivui. V. Orbanas – vienintelis iš ES vadovų, palaikantis glaudžius ryšius su Kremliumi po Rusijos invazijos į Ukrainą.

Tačiau šį mėnesį jis išreiškė paramą planui ketverius metus remti Ukrainą, jei paramai skirtos lėšos nebus paimtos iš ES biudžeto, o pati parama bus kasmet peržiūrima.

Savaitgalį laikraštis „Financial Times“ pranešė, kad Budapeštas šeštadienį Briuseliui pateikė naują pasiūlymą, kuriame „nurodė, kad dabar yra atviras ES biudžeto lėšų panaudojimui Ukrainos paketui finansuoti ir net išleisti bendrą skolos vertybinių popierių paketą, jei bus pridėtos kitos išlygos, suteikiančios Budapeštui galimybę vėliau persigalvoti“.

Briuselis šantažuoja Vengriją, nors mes pasiūlėme kompromisą.

Pranešime taip pat teigiama, kad Briuselis „nubrėžė strategiją, kaip aiškiai nusitaikyti į silpnąsias Vengrijos ekonomikos vietas (...), jei Budapeštas atsisakys atšaukti veto dėl pagalbos Kyjivui“. Jame cituojamas ES pareigūnų parengtą dokumentą, su kurio turiniu susipažino „Financial Times“.

„Briuselis šantažuoja Vengriją, nors mes pasiūlėme kompromisą“, – socialiniame tinkle „X“, cituodamas pastarąjį pranešimą, parašė V. Orbano politikos direktorius Balazsas Orbanas (Balasas Orbanas), kurio su premjeru nesieja giminystės ryšiai.

Vengrijos ekonomika patiria sunkumų dėl rekordiškai didelės infliacijos.

Briuselis įšaldė milijardus Vengrijai numatytų eurų dėl abejonių, susijusių su teisinės valstybės principais ir korupcija.

Nuo pat atėjimo į valdžią V. Orbanas nuolat konfliktuoja su ES vadovybe dėl įvairių klausimų – nuo žiniasklaidos ir teismų nepriklausomybės iki migracijos ir LGBTIQ teisių.

Gairės: Vengrija, ES, pagalba Ukrainai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS