Vengrijoje naują kadenciją pradeda V. Orbanas: žada ginti krikščionybę | Diena.lt

VENGRIJOJE NAUJĄ KADENCIJĄ PRADEDA V. ORBANAS: ŽADA GINTI KRIKŠČIONYBĘ

Viktoras Orbanas žada, kad per kitą kadenciją jam svarbiausia bus apsaugoti Vengrijos krikščioniškąją kultūrą. Antradienį į pirmąjį posėdį rinksis naujasis parlamentas ir jį patvirtins premjeru trečiajai kadencijai iš eilės. Dešimtys tūkstančių protestuotojų žada apjuosti parlamento rūmus.

Prieš mėnesį rinkimus V. Orbanas laimėjo žadėdamas kovoti su neva Europos primetama imperija. Gavęs dviejų trečdalių dagumą jis žada, ko nepavyko pasiekti referendumu: pakeisti konstituciją, kad galėtų nebepriimti pabėgėlių.

V. Orbanas vadovauja Vengrijos vyriausybei jau aštuonerius metus, ir valdys dar bent ketverius – perdarė rinkimų sistemą taip, kad valdančiajai partijai būtų sunku pralaimėti. Tačiau permainas žada: kai antradienį susirinks naujasis parlamentas, pristatys vyriausybę, kurioje pusė bus politikai, o kita pusė - pašaliniai. Tik tikrieji pašaliniai prasimušti į politikos viršūnę nebeturi šansų, kai valdančioji partija ir jai artimi oligarchai kontroliuoja beveik visą žiniasklaidą ir verslą.

Pagrindinis naujosios vyriausybės uždavinys bus apsaugoti Vengrijos saugumą ir krikščioniškąją kultūrą.

Trečiąją iš eilės kadenciją V. Orbanas žada skirti kovai už religinį grynumą. Vakaruose griežtai kritikuojamas už praėjusios kadencijos idėją apie neliberalios demokratijos kūrimą Rusijos ir Turkijos pavyzdžiu, dabar jis žada kurti tradicinę krikščioniškąją demokratiją.

„Pagrindinis naujosios vyriausybės uždavinys bus apsaugoti Vengrijos saugumą ir krikščioniškąją kultūrą. Taip pat pažadėjau, kad visomis priemonėmis vykdysiu vengrų valią, išreikštą balandžio 8-ąją, ir dviejų trečdalių daugumą naudosiu tarnauti dviem trečdaliams, tai yra kiekvienam Vengrijos piliečiui“, – sako V. Orbanas.

V. Orbanas triuškinamai pralaimėjo Budapešte, bet triuškinamai laimėjo provincijoje - ypač populiari jo didžiosios Vengrijos idėja šalies pakraščiuose, patyrusiuose padalijimus. Nors jo priešininkai, daugiausia jaunimas, surinko šimtatūkstantinį protestą, pats V. Orbanas irgi surinko ne ką mažesnę, daugiausiai pagyvenusią, minią ir jai paskelbė, kad toliau kovos su tuo, ką vadina viršnacionaline Europos imperija ir didžiuoju savo priešu - nevyriausybines organizacijas remiančiu milijardieriumi George`u Sorosu. Daugelis persekiojamų organizacijų jau svarsto galimybes išsikelti į Vieną arba Berlyną, nes V. Orbanas vieną iš pirmųjų žada priimti naują įstatymą jų veiklai dar griežčiau kontroliuoti.

Plačiau - įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS