Vokietija atšaukė draudimą rodyti kompiuteriniuose žaidimuose nacių simbolius | Diena.lt

VOKIETIJA ATŠAUKĖ DRAUDIMĄ RODYTI KOMPIUTERINIUOSE ŽAIDIMUOSE NACIŲ SIMBOLIUS

  • 1

Vokietijoje platinamuose kompiuteriniuose ir vaizdo žaidimuose galės būti vaizduojamos svastikos ir kiti nacių simboliai, ketvirtadienį paskelbė šią sritį kuruojanti institucija, kilus karštiems ginčams dėl žaidimų „Wolfenstein“, kuriuose imituojamos kovos su Trečiojo reicho pajėgomis.

Pasirodžius pirmajai šio žaidimo daliai Vokietijoje buvo iškelta bylų pagal šalies baudžiamąjį kodeksą, draudžiantį vaizduoti „antikonstitucinius“ simbolius, įskaitant nacių svastikas.

Dėl to žaidime „Wolfenstein II“ nuo Adolfo Hitlerio atvaizdų buvo pašalinti įsiminti nacių lyderio ūsai, o ant vėliavų nacių svastika buvo pakeista trikampiu simboliu.

Šie pakeitimai išprovokavo žaidėjų bendruomenės pasipiktinimą ir raginimus kompiuterinius žaidimus laikyti lygiaverčius filmams.

Filmai laikomi meno kūriniais, todėl jiems šis draudimas netaikomas – kaip ir medžiagai, naudojamai tyrimų, istoriniams arba mokslo tikslams.

Pavyzdžiui, filmus apie Antrąjį pasaulinį karą, kuriuose vaizduojami nacių simboliai, Vokietijoje rodyti leidžiama.

Pramoginės programinės įrangos savireguliacijos biuras (USK) nurodė, kad nuo šiol bus tikrinama, ar žaidimams gali būti taikoma ši išimtis.

USK, atsakinga už žaidimų žaidėjų amžiaus reitingavimą, šį sprendimą priėmė, kai institucija buvo įpareigota spręsti, ar žaidimų elementai visuomenės atžvilgiu yra priimtini, remiantis Vokietijoje galiojančiomis nepilnamečių apsaugos nuostatomis.

„Pakeitus įstatymo interpretaciją, žaidimams, kuriuose kritiškai vertinami laikmečio įvykiai, pirmąkart galės būti suteiktas USK amžiaus reitingas“, – sakė šios institucijos generalinė direktorė Elisabeth Secker (Elizabet Zeker).

„Tai seniai buvo taikoma filmams ir meno laisvės atžvilgiu. Dabar tai teisingai bus taikoma kompiuteriniams ir vaizdo žaidimams“, – pabrėžė ji, bet pabrėžė, kad kiekvienu atveju bus sprendžiama atskirai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

matomai

dabar jau bus galima gatvej rekt ,,HEIL HITLER,,,ismetus ranka y prieky ....zodziu gryzta vokieciai y ten is kur pradejo kelia y ,,,,,rytus,,,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS