Vokietija perspėja dėl „labai sprogios situacijos“ JAV | Diena.lt

VOKIETIJA PERSPĖJA DĖL „LABAI SPROGIOS SITUACIJOS“ JAV

Vokietijos gynybos ministrė Annegret Kramp-Karrenbauer trečiadienį perspėjo, kad Jungtinės Valstijose susidarė „labai sprogi situacija“ ir kad ten gali kilti sisteminė krizė, prezidentui Donaldui Trumpui pirma laiko paskelbus rinkimų pergalę.

Po D. Trumpo pareiškimo, kad jis ketina Aukščiausiajame Teisme siekti sustabdyti balsų skaičiavimo procedūras, A. Kramp-Karrenbauer Vokietijos visuomeniniam transliuotojui ZDF sakė, kad „šie rinkimai dar nenulemti,... balsai dar skaičiuojami“.

Pasak jos, D. Trumpas galėtų sukelti „konstitucinę krizę JAV“ ir toks scenarijus „turi mus labai neraminti“.

Ministrė, kuri taip pat yra kanclerės Angelos Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) lyderė, teigė, jog tikriausiai jau „prasidėjo kova dėl rezultatų teisėtumo, kad ir kaip ji baigsis“.

A. Kramp-Karrenbauer pripažino, kad Vokietijos ir JAV santykiai per pastaruosius ketverius metus patyrė „sunkų išbandymą“, D. Trumpui nuožmiai kritikuojant Berlyną dėl prekybos ir išlaidų gynybai.

Turėsime daryti daug daugiau dėl savo pačių interesų

Tačiau A. Kramp-Karrenbauer sakė: „Ši draugystė pranoksta klausimą dėl to, kokia administracija šiuo metu yra Baltuosiuose rūmuose.“ Ministrė nurodė atmetanti Vokietijoje pasigirstančius raginimus „nutraukti savo ryšius su Jungtinėmis Valstijomis“.

Vis dėlto ministrė pabrėžė, kad nepaisant galutinio JAV rinkimų rezultato, Europai reikės tapti savarankiškesnei.

„Turėsime daryti daug daugiau dėl savo pačių interesų – ir kaip Vokietija, ir, ypač, drauge su kitais europiečiais“, – sakė ji.

Panašiai kalbėjo finansų ministras Olafas Scholzas. Pasak jo, atsižvelgiant į įvykius Jungtinėse Valstijose Europai reikia stiprinti savo pačios „suverenumą“, kad „galėtų egzistuoti taisyklėmis paremta pasaulinė tvarka“.

„Štai kodėl mums reikia pasinaudoti šia proga ir padaryti, kad Europa būtų stipri“, – žurnalistams Berlyne sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vokietukams

daug parankesnis demokratas Bidenas.Tas nereikalautu moketi reikiamo ir priklausancio indelio i NATO.

Anonimas

Amerika-pindostanas TURI BUTI SUNAIKINTA.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS