Vokietija švelnins abortų „reklamos“ draudimą | Diena.lt

VOKIETIJA ŠVELNINS ABORTŲ „REKLAMOS“ DRAUDIMĄ

  • 3

Vokietijos koalicinė vyriausybė antradienį iš principo sutiko sušvelninti nacių laikų įstatymą, kuriuo medikams draudžiama reklamuoti abortų paslaugas.

Ginekologai, ligoninės ir kitos sveikatos paslaugas teikiančios įstaigos dabar galės skelbti informaciją apie tai, kur ir kaip moterys gali nutraukti nepageidaujamą nėštumą.

Kanclerės Angelos Merkel ministrų kabinetas įstatymo projektui turėtų pritarti vasario 6 dieną, o tada jį turėtų priimti abeji parlamento rūmai.

Pagal dabartinę tvarką abortai yra leidžiami, bet yra įvairių kliūčių, įskaitant minėtą įstatymą, kuris buvo priimtas 1933 metų gegužę, netrukus po to, kai Adolfas Hitleris perėmė visą valdžią nacių Vokietijoje.

Pernai ginekologė Kristina Haenel (Kristina Hėnel) gavo 6 tūkst. eurų baudą už tai, kad savo tinklalapyje paskelbė informaciją apie aborto paslaugas.

Jos atvejis atgaivino emocingus debatus koalicinėje vyriausybėje, kuriai vadovauja A. Merkel konservatyvi Krikščionių demokratų sąjunga (CDU).

Jaunesnieji koalicijos partneriai socialdemokratai (SPD) norėjo, kad šis įstatymas būtų panaikintas; šiam reikalavimui pritarė kairiosios opozicinės partijos – žalieji ir Kairės partija (Die Linke).

Galiausiai valdančiosios partijos pasiekė kompromisą, kurį daugelis įvertino kaip SPD pralaimėjimą.

Sveikatos apsaugos ministras iš CDU Jensas Spahnas (Jensas Španas) sakė, kad moterims reikia galimybės gauti labai svarbią informaciją, bet pridūrė, kad abortai neturėtų būti reklamuojami, nes tai „ne tokia medicininė procedūra kaip visos kitos“.

Vis dėlto SPD lyderė Andrea Nahles (Andrėja Nales) sveikino susitarimą ir socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „moterys pagaliau gauna reikalingą informaciją“.

Įstatymo projekte, kurio tekstą matė naujienų agentūra AFP, numatoma leisti federaliniams sveikatos apsaugos pareigūnams ir Vokietijos medikų asociacijai skelbti abortus atliekančių gydytojų sąrašus.

Tarp kitų pakeitimų yra amžiaus, iki kurio moterys gali nemokamai gauti kontraceptinių priemonių, padidinimas nuo 20 iki 22 metų. Be to, atlikti abortus bus mokomi ir medicinos studentai.

Tabu

Žaliųjų partijos viena lyderių Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) kritikavo kompromisinį susitarimą ir sakė, kad jis parodo užsilikusį nepasitikėjimą moters sugebėjimu rinktis.

Kraštutinės kairiosios Kairės partijos (Die Linke) parlamentarė Cornelia Moehring (Kornelija Mėring) sakė, kad nesutikdama apskritai atsisakyti minimo įstatymo vyriausybė toliau laiko abortus „nešvariu klausimu ir tabu“.

Vokietija 8-ame dešimtmetyje pirmavo kovoje už moterų teises, bet griežtai riboja abortus.

Abortų temos nėra universitetų medicinos studentų vadovėliuose, šios procedūros neatliekamos kai kuriose šalies dalyse.

Moteris, norinti pasidaryti abortą per pirmuosius tris nėštumo mėnesius, turi dalyvauti konsultacijoje viename iš registruotų centrų. Šių pokalbių tikslas yra „skatinti moterį nenutraukti nėštumo“, nors galutinį sprendimą vis dėl to priima pati moteris.

Išskyrus ypatingas aplinkybes, tokias kaip pavojų moters gyvybei keliantis ar po išžaginimo prasidėjęs nėštumas, abortai nėra apmokami pagal sveikatos draudimą.

Kai kuriuose regionuose, įskaitant katalikišką Bavariją, gydytojo, atliekančio abortus, gali tekti ieškoti ir už 100 kilometrų.

Vokietijoje 790 tūkst. gimdymų tenka vidutiniškai 100 tūkst. abortų. Šis skaičius yra maždaug dvigubai mažesnis nei kaimyninėje Prancūzijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Sokoladukas

Cia tos komentuoja,kurios tikro sokoloduko nevalge'

jo

afrikos juodukai patvarko vookietaites,o kaip be abortu,nes policija vokieciu net nevaziuoja i kai kuriuos miestu rajonus,ir spaudai uzdrausta policininkam kalbet afrikos juoduku tema,nes is darbo atleidzia,beda europai, ateitis liudnoka paisosi.

...

"Kiekvienai mergaitei po tokį šokoladuką" :s :/

SUSIJUSIOS NAUJIENOS