Vokietija Ukrainai nusiųs papildomą sistemą „Patriot“ | Diena.lt

VOKIETIJA UKRAINAI NUSIŲS PAPILDOMĄ SISTEMĄ „PATRIOT“

  • 0

Berlynas šeštadienį pranešė, kad Vokietija Ukrainai nusiųs papildomą priešlėktuvinės gynybos sistemą „Patriot“, kad sustiprintų didelį spaudimą patiriančią šalies kariuomenę ir padėtų jai atremti padažnėjusius Rusijos oro smūgius.

„Dėl padažnėjusių Rusijos oro antskrydžių prieš Ukrainą Vokietijos vyriausybė nusprendė toliau stiprinti Ukrainos oro gynybą“, – sakoma gynybos ministerijos paskelbtame pranešime.

„Rusijos teroras prieš Ukrainos miestus ir šalies infrastruktūrą sukelia neišmatuojamų kančių", – pareiškė Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius (Borisas Pistorijus), paskelbęs apie šį sprendimą.

„Jis kelia pavojų žmonių aprūpinimui energija ir griauna Ukrainos ginkluotųjų pajėgų operacinę parengtį“, – pridūrė jis.

Tai bus trečioji sistema „Patriot“, kurią Berlynas perduos Kyjivui, ir gynybos ministerija nurodo, kad toks sprendimas buvo priimtas Ukrainos vyriausybės prašymu ir koordinuojant veiksmus su sąjungininkais.

Kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) šeštadienį taip pat kalbėjosi telefonu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir dar kartą patvirtino savo „tvirtą solidarumą su Ukraina masinių ir tebesitęsiančių Rusijos oro smūgių, ypač prieš civilinę energetikos infrastruktūrą, akivaizdoje“, pranešė Vokietijos vyriausybės atstovas spaudai.

Aptarę naujosios sistemos „Patriot“ pristatymą, O. Scholzas ir V. Zelenskis taip pat sutarė, kad „taip pat reikalingos tolesnės partnerių pastangos“ siekiant sustiprinti Ukrainos oro gynybą, pridūrė atstovas spaudai.

Tuo tarpu V. Zelenskis atskirai padėkojo O. Scholzui už įsipareigojimą patiekti dar vieną oro gynybos sistemą „Patriot“ ir raketas, pareiškęs, kad ši karinė pagalba teikiama kritiniu momentu.

„Esu dėkingas kancleriui už sprendimą patiekti Ukrainai dar vieną papildomą „Patriot“ sistemą ir raketas, papildant esamas oro gynybos sistemas. Ačiū, Olafai, už jūsų lyderystę! Tai tikra paramos Ukrainai išraiška mums kritiniu metu“, – parašė jis platformoje „Telegram“.

Ačiū, Olafai, už jūsų lyderystę! Tai tikra paramos Ukrainai išraiška mums kritiniu metu.

Apie papildomos sistemos tiekimą paskelbta tuo metu, kai Kyjivo sausumos pajėgos, susiduriančios su užsienio pagalbos, amunicijos ir žmonių trūkumu, patiria sunkumų mūšio lauke su Maskvos pajėgomis.

Rusija neseniai atnaujino smūgius Ukrainos energetikos objektams, o praėjusį mėnesį dėl atakų be elektros liko didelė šalies dalis – tokios tamsos šalyje nebuvo nuo Maskvos invazijos 2022-ųjų vasarį pradžios.

Išpuolių intensyvumas ir tikslumas sukėlė nerimą Ukrainos gynėjams ir privertė pareigūnus ieškoti geresnių būdų, kaip apsaugoti energetikos objektus. Smūgiai taip pat patikrino Ukrainos gebėjimą greitai atlikti atkūrimo darbus.

Ukrainos vadovybė nuolat kreipiasi į Vakarų šalis, prašydama daugiau oro gynybos sistemų, kad galėtų atremti tokias atakas, tačiau jos tiekiamos vangiai.

2022 metais prasidėjus karui Ukrainoje, Vokietija atsisakė tradiciškai pacifistinės pozicijos ir tapo antrąja pagal dydį karinės pagalbos Ukrainai tiekėja po Jungtinių Valstijų.

Be sistemų „Patriot“, Berlynas yra tiekęs daugybę kitos ginkluotės – nuo artilerijos iki šarvuotų kovos mašinų.

Gynybos ministerija nurodė, kad naujosios sistemos „Patriot“ perdavimas iš Vokietijos karinių atsargų bus pradėtas nedelsiant.

Gairės: vokietija, Patriot, sistemos, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS