Vokietijos arkivyskupijoje atlikta krata tiriant įtarimus dėl kardinolo melagingų parodymų | Diena.lt

VOKIETIJOS ARKIVYSKUPIJOJE ATLIKTA KRATA TIRIANT ĮTARIMUS DĖL KARDINOLO MELAGINGŲ PARODYMŲ

  • 0

Vokietijos tyrėjai antradienį surengė reidus Kelno arkivyskupijoje, vykdydami tyrimą dėl įtarimų, kad kardinolas Raineris Maria Woelki (Raineris Marija Vėlkis) davė melagingus parodymus, susijusius su Katalikų Bažnyčios lytinio išnaudojimo skandalų nušvietimu žiniasklaidoje.

Kelno prokurorai pareiškime nurodė, kad maždaug 30 policijos pareigūnų atliko kratas šešiose vietose, įskaitant R. M. Woelki rezidenciją ir IT centrą, kuriame tvarkomi Bažnyčios elektroniniai laiškai.

„Priemonės vyko be incidentų, o atitinkamose vietose, kuriose buvo atliktos kratos [didžiausioje Vokietijos arkivyskupijoje], iš esmės buvo bendradarbiaujama“, – teigė prokurorai.

Jie pridūrė, kad siekdami išvengti klaidingų interpretacijų jie norėjo „aiškiai pažymėti, kad kaltinamasis jokiu būdu nėra įtariamas aktyviu ar net pasyviu prievartos veiksmų slėpimu ar dalyvavimu juose“.

66 metų R. M. Woelki sulaukė griežtos kritikos dėl to, kaip dorojosi su plačiai paplitusiu dvasininkų vykdomu vaikų tvirkinimu, įskaitant įtarimus, kad jis padėjo nuslėpti dviejų Diuseldorfo kunigų, iš kurių vienas jau mirė, prievartą.

Kelno prokuratūra praėjusį mėnesį paskelbė, kad, remdamasi vieno pasauliečio baudžiamuoju skundu, atlieka tyrimą dėl įtariamo melagingų parodymų davimo.

Kovo pabaigoje vykusiame teismo posėdyje dėl žiniasklaidos teisių prieš garsų laikraštį „Bild“ R. M. Woelki paliudijo, kad niekada neskaitė dviejų dokumentų, susijusių su išnaudojimu kaltinamu kunigu, ir nebuvo supažindintas su jų turiniu.

Tačiau 2018 metais laiške Vatikanui jis galimai paminėjo tuose dokumentuose esančią informaciją, įskaitant duomenis apie kunigo seksualinę prievartą prieš jaunuolius.

Pagal Vokietijos įstatymus už melagingus parodymus gresia iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė, o mažiausia bausmė – vieni metai kalėjimo.

Vokietijos baudžiamosios teisės sistema vis aktyviau imasi persekioti už nusikaltimus, susijusius su pastaraisiais dešimtmečiais Romos Katalikų Bažnyčią sukrėtusiais seksualinio išnaudojimo skandalais.

Šį mėnesį Vokietijos teismas nurodė Kelno arkivyskupijai sumokėti 300 000 eurų kompensaciją kunigo pakartotinės seksualinės prievartos aukai.

Iki šiol Bažnyčia Vokietijoje nukentėjusiesiems yra išmokėjusi apie 40 mln. eurų.

2018 metais Vokietijos vyskupų konferencijos užsakymu atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad 1946–2014 metais 1 670 dvasininkų įvykdė kokią nors seksualinę prievartą prieš 3 677 nepilnamečius.

Manoma, kad tikrasis aukų skaičius yra daug didesnis.

2021 metais popiežius Pranciškus įsakė atlikti Kelno arkivyskupijos apaštališkąją vizitaciją po to, kai buvo paskelbta atskira griežta ataskaita apie vaikų seksualinį išnaudojimą, įskaitant R. M. Woelki tyrimą dėl, kaip teigė arkivyskupija, galimų jo klaidų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS