Vokietijos kurorto lobis – druska | Diena.lt

VOKIETIJOS KURORTO LOBIS – DRUSKA

Ar įmanoma įkvėpti gaivaus jūros oro, kai esi nutolęs šimtus kilometrų nuo jos? Kad ir kaip stebėtumeisi šia idėja, tuo lengva įsitikinti, nuo Vokietijos miesto Dortmundo pasukus vos 50 km rytų kryptimi.

Ar įmanoma įkvėpti gaivaus jūros oro, kai esi nutolęs šimtus kilometrų nuo jos? Kad ir kaip stebėtumeisi šia idėja, tuo lengva įsitikinti, nuo Vokietijos miesto Dortmundo pasukus vos 50 km rytų kryptimi.

Aukso gysla nuo XIX a.

Šiais kūno lepinimo moderniomis procedūromis laikais ne vienas kurortas lankytojus vilioja terminiais gydomojo vandens baseinais, įvairiomis pirtimis ir voniomis, net druskos kambariais ir kitomis šiuolaikiškomis sveikatinimo priemonėmis.

Bad Zasendorfas dar gali pasigirti ir tuo, kad turi unikalų po atviru dangumi suręstą medinį statinį, šalia kurio dieną naktį jautiesi tarsi būtum pajūryje.

Senomis tradicijomis garsėjančiame miestelyje Bad Zasendorfe išgaunama druska jau nuo XIX a. yra naudojama medicinos tikslais, o kelių šimtmečių senumo druskos gavybos būdas 1960-aisiais sumanių vokiečių buvo pritaikytas dabartinėms kurorto reikmėms – jūriniam klimatui sukurti.

Bokštas iš slyvos šakų

60 m ilgio ir 10 m aukščio bokštas yra suręstas iš gausybės dygiosios slyvos žabų. Tai tarsi ilga aukšta medinė trobelė, kurią gali pereiti siauručiu taku – tik išilgai. Jokio dirbtinio apšvietimo, šviesa krinta tik pro priekinę ir galinę įeigas bei stogelį.

Šiose vietovėse išgaunamas druskų natūraliai prisotintas vanduo yra pumpuojamas į bokšto viršų, žabų sienomis bėga žemyn, ant šakelių palikdamas mineralų ir druskų pėdsakus.
Veikiant saulei ir vėjui šių sankaupų vis daugėja, todėl konstrukcija turi būti keičiama kas 5–10 metų – priklausomai nuo apnašų kiekio.

Tas pats kaip prie jūros

Nuolat be perstojo šakelių ryšulių sienomis srūvantis sūrus vanduo garuodamas prisotina druskų aplinkinį orą, nes milijonai mažyčių lašelių pasklinda konstrukcijos viduje ir aplink ją.
Medikai patvirtina: kvėpuoti tokiu oru yra tas pats, kaip ir kvėpuoti vaikštant pajūryje. Tai ypač rekomenduojama sergantiesiems astma, žiedadulkių alergija ir įvairiomis kvėpavimo takų ligomis.

Taigi sukantieji ratus aplink šį keistą bokštą – įprastas vaizdelis. Abiejose jo pusėse įrengta nemažai suolelių. Ant jų sėdintys žmonės, kone po pusvalandį atsisukę į priešais styrančią aukštą rudą medinę sieną, iš tolo atrodo šiek tiek juokingai, tačiau priėjus arčiau ir įkvėpus gaivaus oro, juokai išsisklaido – norisi pačiam trumpai užsimerkti ir mintimis nukeliauti prie jūros.

GALERIJA

  • Vokietijos kurorto lobis – druska
  • Vokietijos kurorto lobis – druska
Loretos Galubauskienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

SUPA

sita vieta salia didielio miesto LIPSTADT,opats kurortas vadinasi BAD WESTERNNKOTEN,,VIESBUTI GALI RAST 10-20 EVRO UZ PARA,BUTU NUOMA PRASIDEDA NUO 400EURU U MENESI.DRUSKOS gydiklos yra nemokomos,gali sedet kvepot kek nori,yra laukia maziuku baseinu su druskom irgi nemokomos,o pats beseinas po stogo 8 eurai ,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS