Vokietijos ministras užsipuolė D. Trumpą: prekybos karas naikina ekonomikos augimą | Diena.lt

VOKIETIJOS MINISTRAS UŽSIPUOLĖ D. TRUMPĄ: PREKYBOS KARAS NAIKINA EKONOMIKOS AUGIMĄ

  • 6

Vokietijos ekonomikos ministras sekmadienį užsipuolė JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), sukritikuodamas jo prekybos politiką ir pastangas „diktuoti“ Europai, kaip derėtis su Iranu.

Peteris Altmaieris (Pėteris Altmajeris) interviu savaitraščiui „Bild am Sonntag“ perspėjo dėl žalą sukelsiančio JAV ir Kinijos prekybos karo padarinių ir reiškė nerimą dėl D. Trumpo sprendimo papildomai apmokestinti iš Turkijos importuojamus metalus.

„Šis prekybos karas lėtina ir naikina ekonomikos augimą bei kuria naujus nežinomuosius“, – sakė ministras.

„Praeitis parodė, kad dėl prekybos karų labiausiai kenčia vartotojai, nes prekės tampa brangesnės“, – pridūrė jis.

D. Trumpas jau yra paskelbęs muitus 34 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms iš Kinijos, o kitą mėnesį įsigalios papildomas apmokestinimas papildomai importuojamų prekių daliai, vertai 16 mlrd. dolerių. Pekinas žada Vašingtonui atsakyti tuo pačiu.

JAV prezidentas taip pat penktadienį paskelbė, kad jis dvigubai padidins importo tarifus iš Turkijos atvežamam plienui ir aliuminiui. Tuo tarpu Turkijos lira JAV dolerio atžvilgiu atsidūrė rekordinėse žemumose.

Šis prekybos konfliktas vyksta, Vašingtonui ir Ankarai nesutariant dėl amerikiečių dvasininko sulaikymo ir daugelio kitų klausimų.

Vis dėlto Vokietijos ekonomikos ministras sveikino pastaruoju metu aprimusius Europos Sąjungos (ES) ir JAV ginčus dėl prekybos, kai Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) ir D. Trumpas susitarė neskelbti naujų muitų vienas kito atžvilgiu.

P. Altmaieris tvirtino, kad šis susitarimas „išsaugojo tūkstančius darbo vietų Vokietijoje ir Europoje“.

„Galiausiai mums reikia tarptautinės prekybos su žemesniais tarifais, mažesniu protekcionizmu ir atviromis rinkomis“, – kalbėjo ministras.

Kalbėdamas apie Irano atžvilgiu vėl skelbiamas JAV sankcijas, kai Vašingtonas pasitraukė iš 2015 metų branduolinio susitarimo, P. Altmaieris pabrėžė būtinybę išsaugoti europietiško verslo susitarimus su Iranu.

Dalis Irane investavusių įmonių, įskaitant Vokietijos automobilių gamintoją „Daimler“, jau yra paskelbusios apie pasitraukimą iš šalies, nes baiminasi JAV sankcijų.

„Neleisime Vašingtonui diktuoti mūsų prekybos santykių su kitomis šalimis ir todėl laikomės Vienos branduolinio susitarimo, kad Iranui būtų užkirstas kelias pasigaminti branduolinių ginklų“, – sakė P. Altmaieris.

„Tiek nacionaline prasme, tiek Europoje, siekiame būdų išsaugoti finansinius kanalus atvirus“, – tvirtino jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

ALGIS

Tokio durno valstybės vadovo , kaip Trumpas , nesu matęs .

geriausiai

auga JAV ekonomika, kai vyksta karai, ir to pasekoje JAV aprūpina kariaujančias puses savo ginklais, naudojasi kariaujančių valstybių gamtiniais ištekliais ir t.t., juk jie būdami kitoje žemyno pusėje jaučiasi esą saugūs ir nepažeidžiami

trade war-the best war

Trumpas,nors vokieciu kilmes,daro amerika vel didzia-Amerika first-,tad pirmiausia kinams,ruskiams ir,ko gero , ir europieciams teks susitaikyti su prekybiniais karais.Amerika supranta,kaip veiksmingiausiai stabdyti savo konkurentus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS