Vokietijos prezidentas Turkijoje pagerbė „gastarbeiterių“ indėlį į šalies ekonomiką | Diena.lt

VOKIETIJOS PREZIDENTAS TURKIJOJE PAGERBĖ „GASTARBEITERIŲ“ INDĖLĮ Į ŠALIES EKONOMIKĄ

Vokietijos prezidentas Frankas Walteris Steinmeieris pagerbė daugybės turkų, atvykusių į Vokietiją nuo septintojo dešimtmečio, padėjusių patenkinti darbo jėgos paklausą ir atkurti pokario šalies ekonomiką, nuopelnus.

„Jie padėjo kurti mūsų šalį, padarė ją stiprią ir yra mūsų visuomenės pamatas“, – sakė jis pirmadienį, pradėdamas trijų dienų vizitą Turkijoje ir turėdamas omenyje beveik 3 mln. šiuo metu Vokietijoje gyvenančių turkų kilmės žmonių.

„Jie nėra žmonės, kilę iš migrantų šeimų – tai Vokietija yra šalis, kilusi iš migrantų šeimų“.

1961 metais Bonos (tuometinės Vakarų Vokietijos sostinės) ir Ankaros vyriausybės pasirašė susitarimą dėl darbuotojų įdarbinimo. Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, pagal šį „gastarbeiterių“ (kviestinių darbuotojų) susitarimą į Vokietiją iš Turkijos atvyko apie 876 000 žmonių.

F. W. Steinmeieris į Stambulą atsigabeno 60 kg sveriantį kebabo iešmą, simbolizuojantį turkų migracijos į Vokietiją istorijas. Kartu su prezidentu lėktuvu keliavo užkandinės, kuri patiekė kebabą valstybiniam priėmimui, savininkas Arifas Kelesas ir dar keli svečiai.

Prezidentas vizitą pradėjo istorinėje Stambulo Sirkeci traukinių stotyje, iš kurios daug turkų išvyksta į Vokietiją. Ten jį pasitiko neseniai perrinktas Stambulo meras Ekremas Imamoglu, kuris laikomas pagrindiniu Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano varžovu.

Trečiadienį Ankaroje F. W. Steinmeieris turėtų susitikti su R. T. Erdoganu.

Šiais susitikimais F. W. Steinmeieris siunčia signalą – sąmoningai ar ne – kad Berlynas jau žvelgia į galimą erą po R. T. Erdogano. Taip pat planuojamas susitikimas su opozicinės CHP partijos vadovu Özgüru Özelu.

Savo kalboje geležinkelio stotyje F. W. Steinmeieris priminė, kad Vokietijos ir Turkijos migracijos istorija buvo dviejų krypčių. 19 amžiuje skurdas ir nedarbas iš Vokietijos į Anatoliją išvarė amatininkus. O nacių laikais Turkija buvo tapusi daugelio vokiečių menininkų ir intelektualų prieglobsčio vieta.

„20 amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje vokiečiai padėjo projektuoti ir statyti naująją sostinę Ankarą, o nuo septintojo dešimtmečio būtent „gastarbeiteriai“ iš Turkijos padėjo kurti jaunos Vokietijos Federacinės Respublikos ekonomiką ir jau keturios kartos svariai prisidėjo prie mūsų klestėjimo“, – sakė F. W. Steinmeieris.

Prezidento ekskursiją po istorinę geležinkelio stotį sutrikdė grupė palestiniečius remiančių demonstrantų.

Apie 50 vyrų ir moterų skandavo šūkius iš kiek mažiau nei 100 metrų atstumo ir demonstravo plakatus su F. W. Steinmeierio, Adolfo Hitlerio ir Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanjahu portretais. W. F. Steinmeierio ir B. Netanjahu veidus „puošė“ Hitlerio ūsai.

Antradienį F. W. Steinmeieris lankysis 2023 metų vasarį nuo žemės drebėjimo nukentėjusiame regione, per kurį, Turkijos duomenimis, žuvo daugiau kaip 53 000 žmonių. Keli tūkstančiai žmonių taip pat žuvo kaimyninėje Sirijoje. Tuo metu Vokietijos vyriausybė pažadėjo Turkijai ir Sirijai skirti 238 mln. eurų pagalbos.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Dar

Galėjo ant kelių atsiklaupt ir ašarą išspaust

SUSIJUSIOS NAUJIENOS