„Wikileaks“ įkūrėjas gali greitai palikti Ekvadoro ambasadą Londone | Diena.lt

„WIKILEAKS“ ĮKŪRĖJAS GALI GREITAI PALIKTI EKVADORO AMBASADĄ LONDONE

  • 0

Vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as (Džulianas Asandžas) dėl sveikatos problemų gali artimiausiu metu palikti Ekvadoro ambasadą Londone, trečiadienį pranešė naujienų agentūra „Bloomberg“, remdamasi neįvardytais šaltiniais.

„Dviejų gerai informuotų šaltinių žiniomis, „WikiLeaks“ įkūrėjo sveikata pastaruoju metu pašlijo, todėl manoma, kad artimiausiomis savaitėmis jis nutrauks savo savanorišką izoliaciją ambasadoje“, – teigiama agentūros pranešime. 

Kiek anksčiau Ekvadoro užsienio reikalų ministras Jose Valencia (Chosė Valensija) interviu šalies televizijai „Ecuavista“ pareiškė, kad J. Assange'as jau pasirinko advokatą, atstovausiantį jam derantis dėl jo išėjimo iš ambasados. Jis patvirtino, kad šiuo metu tarp „WikiLeaks“ įkūrėjo teisinio atstovo ir Ekvadoro bei Didžiosios Britanijos atstovų vyksta konsultacijos.  

Praėjusios savaitės pabaigoje Ekvadoro prezidentas Leninas Moreno (Leninas Morenas) pareiškė, kad J. Assange'as turi palikti šalies ambasadą Didžiojoje Britanijoje, kurioje slepiasi nuo 2012 metų, tačiau konkretaus termino nenurodė.

Jis sakė, kad Kitas ir Londonas svarsto galimus J. Assange'o problemos sprendimo būdus, nes esant dabartinei padėčiai pažeidžiamos jo teisės.

Ekvadoro prezidento nuomone, idealiu atveju „WikiLeaks“ įkūrėjas turėtų būti patrauktas atsakomybėn už tai, kad pažeidė paleidimo už užstatą sąlygas. Vėliau, pasak L. Moreno, J. Assange'ui „galėtų būti suteikta galimybė būti išduotam šaliai, kur jam niekas negrėstų“. 

„WikiLeaks“ įkūrėjas Ekvadoro ambasadoje Londone slepiasi nuo 2012 metų birželio. Į ambasadą jis atėjo siekdamas išvengti Europos arešto orderio ir išdavimo Švedijai dėl 2010 metais šioje Skandinavijos šalyje pradėto tyrimo dėl įtariamo išžaginimo ir lytinės prievartos.

Švedija pernai nutraukė tyrimą J. Assange'o atžvilgiu, bet britų policija vis dar siekia jį areštuoti, nes „WikiLeaks“ įkūrėjas nepasirodė teisme pažeisdamas paleidimo už užstatą sąlygas.

Jeigu būtų suimtas, J. Assange'ui grėstų ekstradicija į Jungtines Valstijas, siekiančias teisti jį už tūkstančių įslaptintų dokumentų nutekinimą.

Prieglobsčio K. Assange'ui suteikimas Ekvadorui jau atsiėjo 5 mln. JAV dolerių. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS