Skripalių apnuodijimu įtariami vyrai: mes buvome tik turistai | Diena.lt

SKRIPALIŲ APNUODIJIMU ĮTARIAMI VYRAI: MES BUVOME TIK TURISTAI

  • 11

Du vyrai, Londono kaltinami apnuodijus buvusį dvigubą rusų šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Anglijos Solsberio mieste, ketvirtadienį Kremliaus finansuojamai televizijai RT tvirtino šiame mieste apsilankę turistiniais tikslais ir su pasikėsinimu nužudyti neturintys nieko bendra.

Ruslanas Boširovas ir Aleksandras Petrovas, iš išvaizdos labai panašūs į asmenis, kurių nuotraukas išplatino Didžioji Britanija, ketvirtadienį pirmąkart pasirodė viešumoje.

Interviu RT vyrai, iš pažiūros - maždaug 40-mečiai, patvirtino, kad į Britaniją atvyko į kovo 2 dieną. Kitą dieną jie sakė išvažiavę į Solsberį pasižiūrėti įdomybių, bet dėl blogo oro ilgai ten neužsibuvo.

„Nuvažiavome pamatyti Stounhendžą, senąjį Sarumą, bet negalėjome to padaryti,  nes visur buvo purvina klampynė“, - sakė A. Petrovas, kalbėdamas apie šalia esančias lankytinas vietas.

Jie sakė, kad Anglijos pietinis Solsberio miestas, kuriame jie lankėsi kovą, yra „nuostabus“. Vyrai tvirtino norėję pamatyti žymiąją Solsberio katedrą.

Nors britų saugumo tarnybos suabejojo, ar vyrų vardai nėra išgalvoti, interviu abu jie sakė, jog tai yra tikrosios jų pavardės.

R. Boširovas ir A. Petrovas neigė kovo 4 dieną  Solsberyje kėsinęsi nužudyti S. Skripalį ir jo dukterį Juliją nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Tačiau Londonas mano, kad šie vyrai vykdė būtent tokį Kremliaus nurodymą.

Rugsėjo 5 dieną Didžiosios Britanijos policija paskelbė, kad A. Petrovas ir R. Boširovas, įtariami Rusijos karinės žvalgybos (GRU) pareigūnai, kaltinami sąmokslu nužudyti S. Skripalį ir jo dukrą Juliją.

Britanija paskelbė stebėjimo kamerų įrašų ir nuotraukų, kur matomi tie du vyrai, vaikštantys rajone, kur gyveno S. Skripalis.

Tyrėjai nustatė, kad nervus veikianti medžiaga „Novičiok“ buvo atvežta kvepalų buteliuke.

„Ar ne kvaila padoriems vyrukams vežiotis moteriškus kvepalus“, -  R.Boširovą citavo RT, versdama jo žodžius į anglų kalbą.

„Muitininkai tikrina viską. Jiems būtų iškilę klausimų, kam vyrams moteriški kvepalai jų lagamine. Mes jų neturėjome“, - patikino jis.

Vyrai skundėsi, kad jų gyvenimas „apvirto aukštyn kojom“, o RT patvirtino, kad pašnekovai atrodė prislėgti.

„Mes bijome išeiti į lauką, bijome dėl savęs, dėl mūsų ir musų mylimųjų gyvybių“, - kalbėjo R. Boširovas.

Jie patvirtino, kad Europoje yra lankęsi ir anksčiau.

RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian sakė, kad šie vyrai patys jai paskambino į mobilųjį telefoną. Interviu buvo įrašytas trečiadienio vakarą, nurodė ji.

Redaktorė sakė esanti tikra, jog kalbėjosi „su tais žmonėmis“. 

„Jie parodė man savo pasus, tačiau ir vizualiai jie panašūs į publikuotose nuotraukose matomus asmenis“, – sakė ji. 

„Draugai jau seniai mums patarė apsilankyti šiame puikiame mieste“, – sakė A. Petrovas interviu RT. 

„Nuo pat pradžių planavome nuvykti į Londoną ir, grubiai tariant, atitrūkti. Tai buvo ne verslo kelionė. Viską suplanavome taip, kad pabūname ir Londone, ir į Solsberį nuvažiuojame“, – kalbėjo jis.

R. Boširovas savo ruožtu sakė, kad Solsberis yra turistinis miestas su visoje Europoje žinoma katedra.

Abu vyrai taip pat tvirtino „nedirbantys GRU“ (Rusijos karinėje žvalgyboje).

Iš R. Boširovo ir A. Petrovo interviu ėmusi M. Simonjan savo kanale socialiniame tinkle „Telegram“ parašė: „Kas jie, ką veikė Anglijoje, ar iš tiesų yra tie, kuo prisistato – aš nežinau ir negaliu žinoti. Pasistengiau užduoti jiems konkrečiai tuos klausimus, kurie rūpi visuomenei“.

„Jų atsakymai – jų atsakomybė. Kiekvieno žiūrovo teisė pasirinkti – tikėti jais ar ne. Sąmoningai nekomentuoju savo įspūdžių. Išskyrus galbūt tai, kad jie labai nervinosi ir prakaitavo“, – pažymėjo ji.

Kremliaus finansuojama televizija RT paskelbė šį interviu dieną po prezidento Vladimiro Putino panešimo, kad Rusija nustatė Britanijos ieškomų asmenų tapatybes ir ragina juos kreiptis į žiniasklaidą.

„Žinoma, jie yra civiliai“, – pridūrė V. Putinas, veikiausiai atsakydamas į britų pareigūnų tvirtinimus, kad Skripalius apnuodijo Rusijos karinės žvalgybos pareigūnai.

„Novičiok“ paveikti Skripaliai ir jiems į pagalbą atskubėjęs policininkas liko gyvi, bet netikrą kvepalų buteliuką, kuriame buvo tos medžiagos likučių, po kelių savaičių rado vienas vyras, gyvenantis netoli Solsberio esančiame Eimsberio miestelyje. Numanomus kvepalus jis atidavė savo draugei Dawn Sturgess (Don Sterdžes); ši jais pasipurškusi apsinuodijo ir vėliau mirė ligoninėje.

GALERIJA

  • Skripalių apnuodijimu įtariami vyrai: mes buvome tik turistai
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Anonimas

O kodėl ruskių niekas nekaltina jog jie Vilniuje kažkokiam ligoniui duris jau kelinta karta padegė? Manau tai jų ir tik jų darbas. :D

Anonimas

ojojoi kokia puiki dirva žemo intelekto žmogeliams sąmokslo teorijų kūrimui. Prašome reikštis :) Mano manymu, rusai nesikeičia laikui bėgant- melavo seniau, meluoja ir dabar. Seni jų bolševikiniai, komunistiniai metodai. Visą istoriją jie linkę suklastoti vardan "pokauchos" savo nudriskusiai ir vargšei liaudžiai. putikas labiausiai ko bijo- tai revoliucijos, kuripas toviai Rusijoje ant slenksčio.

na , isvaziuoja zmogelis y Londona ar Paryziu

pasiziuret y baznycias ar Luvra aplankyt ....kazkokiam tai pydaruj is saugumo ar ministerijos pokst y myzalu pilna ,,,kepala,, mintis ,kad sitas zmogenas tinka pagal isvaizda y nusikaltely , ciumpa uz siknos ir y cype .....Pabandykit pasijust ju vietoje .... kuris is jusu garantuotas ,kad nuvykes y Solsbery ar Londona nebus apkaltintas pav;- narkotiku pervezimu ar kokiu nors ginklu prekyba ...ir kas tuomet ,kaip yrodysit siems nupistgalviams ,kad jus ne toks ir visai ne tas kurio jie iesko .....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS