Ženevos brangakmenių aukcionuose – istorinę vertę turintys akmenys | Diena.lt

ŽENEVOS BRANGAKMENIŲ AUKCIONUOSE – ISTORINĘ VERTĘ TURINTYS AKMENYS

  • 0

Deimantai iš Rusijos, kurie pagarsėjo kaip prieš tris šimtmečius užtikrinę taiką tarp kariaujančių imperijų, šią savaitę bus pristatyti Ženevos brangakmenių aukcionuose.

Dukart per metus šiame Šveicarijos mieste vykstančiame retų brangakmenių aukcione dažnai pristatoma stambių brangiųjų akmenų.

Tačiau šią savaitę brangakmeniai, apibūdinami įspūdingais karatų skaičiais, dalysis dėmesiu su galbūt mažesniais, bet praturtintais istorijos svoriu.

Rudens aukcionų sezoną antradienį pradės „Christie's“ prabangiame viešbutyje „Four Seasons Hotel des Bergues“ ant Ženevos ežero kranto, kur paprastai prieš aukcionus išsirikiuoja daugybė automobilių „Bentley“ ir „Porche“.

Tuo tarpu trečiadienį penkių žvaigždučių viešbutyje „Hotel Beau Rivage“ vyks „Sotheby's“ aukcionas.

Pastarojo aukciono pasiūloje yra ir papuošalų rinkinys, padabintas deimantais, kažkada priklausęs Rusijos imperatorienei Jekaterinai I. Šiuos papuošalus jai padovanojo jos vyras, caras Petras Didysis, valdęs šalį iki savo mirties 1725-aisiais.

1711 metais Jekaterina buvo sunerimusi dėl didžiulę grėsmę Rusijai kėlusio konflikto su Osmanų imperija ir vidury nakties nurodė savo vyrui parengti taikos sutartį, cituodami istorinius šaltinius nurodė aukciono „Sotheby's“ atstovai.

Nieko nesakiusi vyrui, Jekaterina išsiuntė Osmanų imperijos sultonui Ahmedui III taikos pasiūlymą ir visus papuošalus, kuriuos ji dėvėjo keliaudama.

Sultonas „juos priėmė ir buvo pastebimai sužavėtas, buvo paskelbtos paliaubos, ir (Rusijos) imperija buvo išgelbėta“, naujienų agentūrai AFP sakė „Sotheby's“ tarptautinio brangakmenių skyriaus vadovas Davidas Bennetas (Deividas Benetas).

Už Jekaterinos I papuošalų rinkinį su deimantais tikimasi gauti nuo 3 mln. dolerių (2,8 mln. eurų) iki 5 mln. dolerių (4,5 mln. eurų).

„Sotheby's“ aukcione bus gausu Rusijos imperijos brangenybių: taip pat siūlomas deimantinis kaklo papuošalas su nuimama sagtele. Šis papuošalas priklausė imperatorei Jekaterinai II – Jekaterinai Didžiajai, valdžiusiai Rusiją 1762–1796 metais. Jis taip pat vertinamas iki 5 mln. dolerių.

Spalvotieji akmenys

Aukciono dalyviams, kuriuos gundo akmenų dydis, „Christie's“ aukcione siūlomi du milžiniški deimantai, sveriantys 52,55 ir 50,47 karato. Jų vertė siekia 20–30 mln. dolerių (18–27 mln. eurų).

Tačiau labiausiai stebinančius rekordus pastaruoju metu pasiekė spalvotieji akmenys.

Gegužę „Christie's“ kartelę pakėlė 14,62 karato mėlynasis deimantas „Oppenheimer blue“, parduotas už 57,54 mln. dolerių (52,12 mln. Eurų), su visais mokesčiais ir komisiniais.

Šis pardavimas pagerino rekordą, kurį metais anksčiau pasiekė „Sotheby's“ aukcionas, kai Hong Kongo milijardierius Josephas Lau (Džozefas Lau) už 48,4 mln. dolerių nusipirko 12,03 karato deimantą „Blue Moon of Josephine“.

Visgi šie rekordai neturėtų būti pagerinti šią savaitę, nors „Christie's“ pasiryžęs vis dar tvirtai spalvotųjų akmenų rinkai pasiūlyti 9,14 karato sodrios rausvos spalvos deimantą, kurį tikimasi parduoti už 16–18 mln. dolerių (14,5–16,3 mln. eurų).

Amerikos gemologijos institutas, įvertino šio akmens išskirtinę spalvą ir skaidrumą, priskyrė jį prie „sodrios fantazinės“ (Fancy Vivid) spalvinės kategorijos, į kurią patenka labai mažai šių brangakmenių.

Tuo tarpu didžiausias aukciono „Sotheby's“ šią savaitę siūlomas spalvotasis deimantas yra 8,01 karato „Sky Blue“, kurio išankstinė kaina – 15–25 mln. dolerių (13,6–22,6 mln. eurų).

„Tai tikrai yra absoliuti retumo viršūnė“, – AFP sakė D.Bennetas ir pažymėjo, kad beveik visi mėlynieji deimantai randami vienintelėje vietoje, Kulinano kasykloje Pietų Afrikos Respublikoje.

„Sotheby's“ savo aukcione siūlomas 342 prekes įvertino 100 mln. dolerių (90,6 mln. eurų).

Tuo tarpu „Christie's“ aukcione siūloma 220 prekių, kurių bendra vertė siekia 80 mln. dolerių (72,5 mln. eurų).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS