Žiniasklaida: Iranas gali greitai pasitraukti iš branduolinio susitarimo | Diena.lt

ŽINIASKLAIDA: IRANAS GALI GREITAI PASITRAUKTI IŠ BRANDUOLINIO SUSITARIMO

  • 0

Irano užsienio reikalų viceministras Abbasas Araghchi neatmetė galimybės, kad šalis artimiausiomis savaitėmis gali pasitraukti iš susitarimo dėl Teherano branduolinės programos, penktadienį paskelbė iraniečių pusiau oficiali naujienų agentūra „Tasnim“.

„Negaliu pasakyti, kad tolesnių derybų su Europa perspektyva yra aiški ir kad ji gali užtikrinti, kad pasieksime bendrų kompleksinių priemonių JCPA (Bendrajam išsamių veiksmų planui) išsaugoti“, – viceministrą cituoja agentūra.

Jis pažymėjo, kad „Irano kantrybė baigėsi, tad Iranas galbūt pasitrauks iš JCPA artimiausiomis savaitėmis“.

Pasak A. Araghchi, branduolinis susitarimas šiuo metu yra „reanimacijoje“.

„Pasakiau per (ketvirtadienį Vienoje vykusią) konferenciją, kad JCPA yra reanimacijoje, kadangi susitarimas neteko savo subalansuoto varianto pasitraukus JAV“, – pareiškė viceministras.

Tokį pareiškimą diplomatas padarė ketvirtadienį, tačiau Irano žiniasklaida apie jį pranešė tik dabar.

A. Araghchi šiuo metu lankosi Maskvoje.

Branduoliniam susitarimui 2015-ųjų birželį pritarė Iranas ir šešios tarptautinės tarpininkės – penkios nuolatinės Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narės ir Vokietija.

Šių metų pavasarį prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė, kad JAV atšaukia susitarimą ir atnaujina griežtas vienašales sankcijas Teheranui. Kiti sandorio dalyviai palaiko branduolinį susitarimą.

Skelbdamas naująją Vašingtono politiką Irano atžvilgiu, JAV valstybės sekretorius Mike`as Pompeo pareiškė, kad Baltieji rūmai pasiruošę atšaukti visas sankcijas, atkurti prekybinius ir diplomatinius santykius su Iranu bei suteikti jam prieigą prie pažangių technologijų, jei Teheranas laikysis JAV reikalavimų.

Tarp JAV iškeltų sąlygų – leisti Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ekspertams lankytis Irano objektuose, liautis sodrinti uraną ir plutonį, taip pat nutraukti raketų, galinčių nešti branduolinį ginklą, vystymą.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas savo ruožtu sukritikavo JAV iškeltas sąlygas dialogui ir sudarė atsakomąjį reikalavimų Vašingtonui sąrašą.

Anot M. J. Zarifo, Teheranas turi teisę reikalauti iš JAV gerbti Irano nepriklausomybę ir suverenitetą bei atsisakyti „grasinimų ir jėgos naudojimo“ politikos.

Irano URM vadovas taip pat paragino JAV administraciją „atvirai pripažinti nepagrįstus ir neteisėtus veiksmus prieš Irano piliečius per pastaruosius dešimtmečius“.

M. J. Zarifas taip pat pareiškė, kad Vašingtonas turėtų kompensuoti Iranui nuostolius, patirtus dėl branduolinio susitarimo pažeidimo, ir gerbti šio sandorio nuostatas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS