Afganistane dislokuota šimtai specialiosios paskirties karių | Diena.lt

AFGANISTANE DISLOKUOTA ŠIMTAI SPECIALIOSIOS PASKIRTIES KARIŲ

  • 1

Afganistanas dislokavo šimtus specialiosios paskirties karių, remiamų NATO pajėgų lėktuvų, Laškargoje, siekiant atremti Talibano kovotojų puolimą prieš šį pietinį miestą, kuriame per kovotojų organizuotą mirtininko išpuolį žuvo 14 žmonių, antradienį pranešė pareigūnai.

Pirmadienio kovotojų surengtas puolimas buvo naujausias bandymas užimti Helmando provincijos sostinę, siekiant sustiprinti savo pozicijas šiame opijaus gamyba garsėjančiame regione.

„Daugiau nei 300 komandosų... buvo dislokuota mieste, siekiant atremti Talibano veržimasi“, – sakė vyriausybės specialusis pasiuntinys saugumui Helmando provincijoje Abdulas Jabaras Qahramanas (Abdulas Džabaras Kahramanas).

Provincijos atstovas Omaras Zwakas (Omaras Zvakas) naujienų agentūrai AFP sakė, kad specialiosios paskirties kariai buvo atsiųsti iš Kabulo ir kaimyninių provincijų vykdyti „valymo operaciją“ Laškarge, kuriame per išpuolį žuvo 10 policininkų ir keturi civiliai žmonės.

„Netrukus saugumo pajėgos išvalys visą miestą nuo Talibano“, – sakė O.Zwakas.

„JAV padėjėjai jau yra tame rajone ir, prireikus, suteiks paramą. Vakar Helmande (provincijoje) buvo įvykdyti du aviacijos pajėgų smūgiai, abu iš jų palaikant ANDSF (Afganistano nacionalinių gynybos ir saugumo pajėgų) strategines operacijas“, – NATO atstovas sakė antradienį naujienų agentūrai AFP.

2014 metų gruodį NATO oficialiai nutraukė savo kovinę misiją šalyje, tačiau birželį JAV pajėgoms buvo suteikti didesni įgaliojimai kovai su talibų sukilėliais, prezidentui Barackui Obamai (Barakui Obamai) pažadėjus prieš juos pradėti agresyvesnę kampaniją.

Pirmadienį Laškargos Muchtaro rajone Talibano mirtininkui detonavus sprogmenų prikrautą automobilį žuvo 14 žmonių, tarp jų 10 afganų policijos pareigūnų.

Šis incidentas įvyko Talibano kovotojams pradėjus didelį puolimą prieš Afganistano pietinės Helmando provincijos sostinę.

Per šių metų kovų sezoną Talibanas užėmė beveik visą šią provinciją ir jau kelios savaitė yra prie jos sostinės Laškargos vartų.

Afganistano sostinėje Kabule Vidaus reikalų ministerijos atstovas Sediqas Sediqqi (Sedikas Sedikis) patvirtino, kad Talibanas pirmadienį pradėjo didelio masto ataką prieš saugumo patikrinimo postus Laškargoje, bet išreiškė įsitikinimą, kad afganų saugumo pajėgos „netrukus juos atstums“.

Helmando provincijos tarybos direktoriaus pavaduotojas Abdul Majeedas Akhonzada (Abdul Madžidas Achonzada) sakė, kad kovotojai įžengė į miestą pralaužę afganų pajėgų „gynybinį saugumo ruožą“.

Helmandas, pagrindinis šalyje opijaus gamybos regionas, yra strategiškai svarbus Talibanui, iš kvaišalų prekybos per metus uždirbančiam apie 3,6 mlrd. eurų. Šios lėšos yra vienas pagrindinių talibų kovos veiksmų finansavimo šaltinių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

DJ

JAV turi dabar labai efektingą snaiperio šautuvą su protiniu optiniu taikikliu kuris automatiškai sureguliuoja križiuką į taikinį kartu su lazeriu ir pataikymas beveik 100% garantuotas, ir beje iš didelio nuotolio, yra trijų kalibro šautuvų protaujančių PROTOŠAUTUVAS !.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS