Baltimorėje atšaukta komendanto valanda, išvedama Nacionalinė gvardija | Diena.lt

BALTIMORĖJE ATŠAUKTA KOMENDANTO VALANDA, IŠVEDAMA NACIONALINĖ GVARDIJA

  • 0

Baltimorė sekmadienį atšaukė komendanto valandą, kuri buvo įvesta dėl šiame JAV Rytų pakrantės mieste kilusių didelių riaušių, o tūkstančiai Nacionalinės gvardijos karių palieka jo gatves.

Baltimorės merė Stephanie Rawlings-Blake (Stefani Rolings-Bleik) buvo raginama atšaukti draudimą išeiti į gatves 22–5 val., o parduotuvių ir restoranų savininkai skundėsi, kad naktinė komendanto valanda žlugdo jų verslą.

„Mano tikslas visuomet buvo nenaudoti komendanto valandos nei vienos dienos ilgiau negu būtina, – S.Rawlings-Blake rašo savo „Twitter“ paskyroje. – Manau, kad pasiekėme šį tašką šiandien.“

Vis dėlto šimtai žmonių vėl dalyvavo mitinge prie Merijos aukštės, sukviesti vietos religinių lyderių.

Visame mieste žmonės džiūgavo dėl atkurtos ramybės, linksmindamiesi gatvėse. Padėtis mieste labai skyrėsi nuo buvusios balandžio 27-ąją, kai įtūžę protestuotojai padeginėjo automobilius, svaidė akmenis į policiją ir siaubė parduotuves.

Tas riaušes pakurstė incidentas, kai 25 metų juodaodis Freddie Gray (Fredis Grėjus) mirė praėjus savaitei po to, kai patyrė sunkią stuburo traumą policijos automobilyje, kuriame buvo vežamas po savo arešto balandžio 12 dieną.

Per neramumus Baltimorėje buvo sužeisti iš viso 113 policininkų, o 486 protestuotojai buvo suimti, įskaitant 46, areštuotus naktį iš šeštadienio į sekmadienį, sakė žurnalistams miesto policijos atstovas kapitonas Ericas Kowalczykas (Erikas Kovalčykas).

Anksčiau buvo planuota, kad gyventojų veiklą naktį bus ribojama iki pirmadienio.

Siekdami užkirsti kelią smurto atsinaujinimui, pareigūnai buvo pasiuntę į Baltimorę apie 3 tūkst. Merilando nacionalinės gvardijos narių.

Tačiau „apsiausties įspūdis išliks, kol (Merilando valstijos) gubernatorius (Larry) Hoganas (Laris Hoganas) laikys mieste karines pajėgas. Mes raginame tučtuojau jas išvesti“, perspėjo Amerikos pilietinių laisvių sąjungos Merilando skyriaus direktorė teisės reikalams Deborah Jeon (Debora Džon).

Tuojau po to, kai buvo atšaukta komendanto valanda, gubernatorius L.Hoganas nurodė, kad kariai jau pradedami išvesti iš miesto.

„Prireiks poros dienų, kol visi išvažiuos, – perspėjo jis. – Turėjom pastatyti ištisą miestą, kad išgelbėtume miestą.“

L.Hoganas ragino Baltimorę „išgyti“ ir melstis, pabrėždamas, kad riaušės ir komendanto valanda sukels „pragaištingų“ finansinių padarinių.

Gubernatorius, kuris yra katalikas, dalyvavo mišiose, kurias aukojo miesto arkivyskupas Williamas Lori (Viljamas Loris).

Pasak L.Hogano, riaušės balandžio 27 dieną sužlugdė apie 200 verslo įmonių, daugiausiai valdomų mažumų. Gubernatorius pridūrė, kad nuostoliai siekia šimtus milijonų dolerių.

Tuo tarpu prokurorai nurodė, kad F.Gray neturėjo būti suimtas, nes jis nebuvo įvykdęs jokio nusikaltimo.

Dėl to incidento šešiems Baltimorės policininkams – trims baltaodžiams ir trims juodaodžiams – penktadienį buvo pateikti kaltinimai, tarp jų dėl antrojo laipsnio žmogžudystės ir tyčinio nužudymo.

Baltimorės policijos sąjunga pasmerkė „didelį skubėjimą nuteisti“, gindama savo pareigūnus ir reikšdama įsitikinimą, kad jie bus išteisinti.

Baltimorės uostamiestyje, turinčiame 620 tūkst. gyventojų, daugiausia juodaodžių, žinia apie šešiems policijos pareigūnams pateiktus kaltinimus buvo sutikta džiaugsmingai, o po balandžio 27-osios riaušių rengtos demonstracijos buvo daugiausiai taikios.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS