Buvęs JT vadovas: Ebolos buvo nepaisoma, nes jos epidemija prasidėjo Afrikoje | Diena.lt

BUVĘS JT VADOVAS: EBOLOS BUVO NEPAISOMA, NES JOS EPIDEMIJA PRASIDĖJO AFRIKOJE

  • 2

Turtingosios valstybės neskubėjo imtis priemonių kovai su Ebolos epidemija, nes ji prasidėjo Afrikoje, ketvirtadienį pareiškė buvęs Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Kofi Annanas (Kofis Ananas), griežtai sukritikavęs tarptautinį atsaką į šią krizę.

„Esu labai nusivylęs šiuo atsaku... Esu nusivylęs tarptautine bendrija, kad ji neveikė greičiau“, - sakė K.Annanas BBC laidai „Newsnight“.

„Jei krizė būtų smogusi kuriam nors kitam regionui, veikiausiai ji būtų sprendžiama visiškai kitaip. Žiūrint į krizės evoliuciją, tarptautinė bendrija iš tiesų atsibudo tik tada, kai liga pasiekė Ameriką ir Europą“, - sakė jis.

Ganos diplomatas, kuris Jungtinėms Tautoms vadovavo dešimtmetį, iki 2006-ųjų, sakė, jog iš karto turėjo būti aišku, kad tik laiko klausimas, kad virusas iš epidemijos židinio Vakarų Afrikoje išplis į kitas šalis.

Ebolos virusu užsikrėtė viena slaugė Ispanijoje ir dvi slaugės Jungtinėse Valstijose, prižiūrėjusios pacientus, užsikrėtusius juo Afrikoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ne tik

medikai rizikuoja,o ir eiliniai žmonės.Jei griežtinama kontrolė dėl kiaulių maro ar kempinligės,tai šiuo atveju tūrėtu būt labiau viskas sugreižtinta,t.y.,juodaodžių piliečių keliavimas per įvairias pasaulio šalis,tikrinti kitų šalių gyventojų dokumentus ar jie nėra buve artimiausiu metu Afrikoje,bei neleisti mūsų šalies piliečiams vykti į Afrika.Tai nėra žmogaus teisių pažeidimas,tai apsaugojimas visos žmonijos nuo mirtino viruso.Kitokiu atveju gali kilti pasipiktinimas kuris išprovokuos žudynes,kaip tai vyksta kai kuriose Afrikos gyvenvietėse.

Kęstas Br.

Medikams apsisaugoti nuo Ebolos nelengva: Bent jau žymiai sunkiau, negu apie tai kalba atsakingi asmenys Lietuvoje. Monkauskaitės teiginys, kad šiuo atveju galioja paprasčiausia muilo ir švarių rankų taisyklė, yra juokingas. Net JAV taisyklės yra reikšmingai griežtinamos. Naivu manyti, kad JAV Dallaso ligoninėje turtingiesiems, kur užsikrėtė dvi slaugės, trūksta muilo. Lietuvos medikams reikia rimtai pagalvoti apie riziką gyvybei, toliau dirbant Lietuvos medicinoje, jei Monkauskaitė ir kiti mūsų lyderiai nepradės mokytis apie Ebolos pavojų. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS