Pabėgėlių situacija – blogiausia nuo Antrojo pasaulinio karo laikų | Diena.lt

PABĖGĖLIŲ SITUACIJA – BLOGIAUSIA NUO ANTROJO PASAULINIO KARO LAIKŲ

  • 0

Pasaulis praranda savo sugebėjimą užkirsti kelią konfliktams, o „efektyvaus vadovavimo“ trūkumas privedė prie blogiausios nuo Antrojo pasaulinio karo situacijos dėl perkeltų asmenų, antradienį perspėjo Jungtinių Tautų (JT) pabėgėlių komisaras.

Antonio Guterresas (Antoniju Gutjerišas) Ankaroje sakė, kad krizės Irake ir Sirijoje sukūrė rimtą situaciją dėl perkeltų asmenų ir kad pasaulis nepademonstravo efektyvaus vadovavimo spręsdamas šiuos iššūkius.

„Sirijos ir Irako megakrizės, naujų krizių daugėjimas ir senos krizės, kurios atrodo niekada nesibaigiančios, sukūrė pasaulyje blogiausią nuo Antrojo pasaulinio karo situaciją“, – sakė A.Guterresas, kreipdamasis į metinį užsienyje dirbančių Turkijos ambasadorių susitikimą.

Per praėjusius metus daugiau kaip 13 mln. žmonių turėjo palikti savo namus dėl konfliktų Sirijoje ir Irake, sakė jis.

Tuo pačiu metu padidėjo krizė Pietų Sudane, kuri išplito ir į Čadą, pablogėjo situacija Libijoje, kilo nauja krizė Ukrainoje, nurodė jis.

„Tai rodo, kad tarptautinė bendrija didele dalimi prarado savo sugebėjimą užkirsti kelią konfliktams ir spręsti konfliktus, – sakė A.Guterresas. – Tai pasaulis, kur išties žaidimo taisyklės yra nenuspėjamumas ir nebaudžiamumas. Tai pasaulis, kur nėra efektyvaus vadovavimo. Tai pasaulis, kur konfliktų daugėja ir seni konfliktai nėra sprendžiami, o rezultatas, žinoma, yra dramatiškas poveikis humanitariniu požiūriu“.

Birželio mėnesį A.Guterresas sakė, kad dėl konfliktų ir krizių savo namus palikusių žmonių skaičius pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo viršijo 50 milijonų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS