Konfliktas Kryme pasiekė „karinę stadiją“ | Diena.lt

KONFLIKTAS KRYME PASIEKĖ "KARINĘ STADIJĄ"

  • 9

J. Kerry perspėjo Rusiją nesiveržti į rytų Ukrainą

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) antradienį perspėjo Rusiją nuo bet kokio karinio veržimosi į rytinę Ukrainos dalį, nurodydamas, kad tai būtų „baisingas iššūkis pasaulio bendruomenei“, ir į tai būtų griežtai atsakyta.

Tokie veiksmai „būtų baisūs kaip ir bet kuris žingsnis, kurį, manyčiau, galėtų žengti šalis šiandieniniame pasaulyje, ypač tokia šalis kaip Rusija, kai tiek daug pastatyta ant kortos“, - kalbėjo J.Kerry susitikime su studentais Valstybės departamente, palygindamas Krymo konfliktą su Antrojo pasaulinio karo išvakarėmis.

JAV žada Rusijai naujas sankcijas dėl Krymo

JAV Baltieji rūmai antradienį žada imtis naujų sankcijų Rusijai, kuri ėmėsi veiksmų Krymui aneksuoti.

„Mes smerkiame Rusijos veiksmus Krymui formaliai aneksuoti“, - sakė Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney (Džėjus Karnis), primindamas, kad kai kuriems Rusijos pareigūnams jau taikomos sankcijos.

„Bus jų dar daugiau“, - perspėjo jis.

J.Carney dar sakė, kad JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) tarėsi telefonu su Vokietijos kanclere Angela Merkel, kokių reikėtų imtis veiksmų dėl Krymo ir kaip paremti Ukrainą.

Anksčiau B.Obama siūlė kitą savaitę Hagoje susirinksiantiems grupės G7 vadovams aptarti galimą bendrą poziciją dėl Rusijos vykdomos Krymo aneksijos.

„Jungtinės Valstijos ir kitos G7 narės jau sustabdė pasirengimą grupės G8 vadovų susitikimui Sočyje“, - sakė JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Caitlin Hayden (Keitlin Heiden).

„Šiandien prezidentas Obama pakvietė savo kolegas Kanadoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Japonijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Europos Sąjungoje į G7 ;lyderių susitikimą kitą savaitę Branduolinio saugumo vadovų susitikimo kuluaruose“, - pažymėjo ji.

„Būtų kalbamasi apie padėtį Ukrainoje ir numatomus veiksmus, kuriais G7 galėtų atsakyti į įvykius ir paremti Ukrainą“, - sakė C.Hayden.

Po pirmos žūties nutarta leisti ukrainiečių kariams panaudoti ginklus

Ukrainos gynybos ministerija antradienį pranešė, kad kariams „leista panaudoti ginklus“; toks sprendimas priimtas po pirmosios mirtinos aukos Krymo pusiasalyje, kurį prieš beveik tris savaites užėmė Rusijos ir vadinamosios savigynos pajėgos.

„Kad galėtų apsiginti ir išsaugoti savo gyvybes, Ukrainos kariams, dislokuotiems Krymo Autonominėje Respublikoje, leidžiama panaudoti ginklus“, - sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Ukrainos premjeras: konfliktas su Rusija pereina į „karinę stadiją“

Vakarų palaikomas Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas antradienį pareiškė, kad jo šalies konfliktas su Rusija pereina į „karinę stadiją“, Kijevui pranešus, kad Kryme buvo mirtinai pašautas vienas jo pareigūnas.

„Konfliktas pereina iš politinės į karinę stadiją“, – sakė A.Jaceniukas neiliniame vyriausybės susirinkime. -Rusų kariai pradėjo šaudyti į Ukrainos kariškius, o tai yra karo nusikaltimas“.

Pasak Ukrainos gynybos ministerijos, per rusų karių ataką žuvo vienas karys, kitas sužeistas.

Gynybos ministerijos atstovas Vladislavas Selezniovas nurodė, kad incidentas įvyko Simferopolyje.

Kitas šaltinis, kaip nurodoma tinklalapyje www.unian.net, pranešė, kad buvo atakuotas Ukrainos karinės topografijos ir navigacijos centras, kur buvo nukautas vienas ukrainiečių karys.

„Mūsų šaltiniai pranešė, kad be vieno sužeisto, yra ir vienas žuvęs ukrainiečių kariškis per šturmą Simferopolyje. Šią žūtį patvirtino trys skirtingi šaltiniai", - parašė socialiniame tinkle „Facebook“ šio centro vadovas Dmytro Tymčiukas.

Ukrainos karinio jūrų laivyno vadovas Serhijus Gaidukas anksčiau pranešė kad per išpuolį prieš (kariuomenės) bazę Simferopolio mieste vienas pareigūnas buvo sužeistas į koją.

Kada ir kur įvyko šis incidentas jis nenurodė, taip pat neįvardijo galimų išpuolio organizatorių.

Naujienų agentūros AFP korespondentas šiaurės rytiniame Simferopolio priemiestyje, kur dislokuotas ukrainiečių kariuomenės padalinys, sakė bazėje girdėjęs šūvių garsus ir matęs, kaip į ją atvyko du greitosios pagalbos automobiliai.

Visą teritorija aplink karinį padalinį užtvėrė iš pažiūros Maskvą palaikantys kariai.

„Pastarosiomis dienomis padaugėjo ginkluotų pasikėsinimų perimti (Ukrainos) karinius padalinius“, – S. Gaidukas sakė vyriausybės posėdyje.

Ukrainos kariai: mes nepasiduosime

Krymo sostinėje Simferopolyje esančią Ukrainos ginkluotųjų pajėgų bazę antradienį atakavo Rusijos pajėgos, sužeistas vienas karys, pranešė naujienų agentūra „Interfax“, kuri remiasi Ukrainos kariškių atstovu spaudai.

„Vienas ukrainiečių karys sužeistas į kaklą ir raktikaulį. Dabar mes užsibarikadavome antrajame aukšte. Štabas užimtas, vadas suimtas. Jie nori, kad mes sudėtume ginklus, bet mes nepasiduodame“, - nurodė karys.

„Mus atakuoja. Mūsų čia yra apie 10-15, yra ir moterų, - sakė kitas karys televizijos Penktajam kanalui. - Vienas mūsų karininkas sužeistas per ataką, įdrėkstas kaklas ir ranka“.

GALERIJA

  • Ukrainos kariai
  • Ukrainos kariai
  • Ukrainos kariai
  • Ukrainos kariai
  • Ukrainos kariai
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

netikėkit

mūsų žurnalistais, viskas meluojama, skaitykit vakarų žiniasklaidą

ruskiai

pradėjo karinius veiksmus, todėl jie ir turi atsakyti. gal dabar jau mažiau girdėsis putiną šlovinanačių klykavimų, kai žus ne vienas iš tų klykiančiųjų ordų.

teisingai

Lietuva buvo didelė ir galinga valstybė. Šiuo metu tų pačių ruskių uzurpatorių dėka, mes likome valstybe su atplėštomis teritorijomis. Ruskiai galvoja, kad jie ir toliau galės plėšti, prie savo žemių jungtis kitas sritis, bet labai apsirinka, kaip ir kai kurie čia komentuojantya ir palaikantys tuos skeltanagius. ruskiai patys nustekeno rusiją, tai užgrobę Krymą, dar labiau nuskurdins savo liaudį. To aš jiems ir linkiu, tiems skeltanagiams, na, o Googlas skelbia net ir ruskių sukurtas programas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS